Tramp dovodi u pitanje pomoć Crnoj Gori, članicama NATO Tanjug

Objavljeno: 18.07.2018. 13:33 Izmenjeno: 18.07.2018. 13:33

Na kraju svoje velike međunarodne turneje, američki predsednik Donald Tramp doveo je u pitanje pomoć Sjedinjenih Američkih Država u odbrani svih država članica NATO, a među njima i Crnoj Gori, navode američki mediji.

Naime, u intervjuu Foks njuzu, na pitanje novinara zašto bi njegov sin išao u Crnu Goru da je brani od napada, Tramp je odgovorio:

„I sam sam postavio to pitanje. Crna Gora je mala zemlja sa veoma snažnim narodom… To su veoma jaki ljudi. To su veoma agresivni ljudi, mogu da postanu agresivni, i čestitam, u Trećem svetskom ratu ste“, rekao je američki predsednik.

Tramp je napomenuo da je NATO tako ustrojen, ali i da je pre nekoliko dana poveo razgovor u Alijansi i poručio članicama da „moraju da plate“.

NATO nalaže svim članicama da pomognu u odbrani drugih država članica koje su napadnute, a Tramp je, na samitu Alijanse prošle nedelje, potpisao zvanično saopštenje u kojem se izričito podržava Član 5.

U saopštenju stoji da će „bilo kakav napad protiv bilo koje članice biti smatran napadom na sve članice, kako je navedeno u Članu 5 Sporazuma iz Vašingtona“.

Inače, Član 5 je pokrenut samo jedanput – pokrenule su ga upravo SAD posle terorističkih napada na američku teritoriju izvedenih 11. septembra 2001. godine.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 17°C

Pretežno oblačno

Petak
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 24°C
Min: 15°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana