Trajkoviću pritvor do 30 dana, odbijena žalba na pritvor Pantića tanjug

Objavljeno: 17.12.2022. 15:43 Izmenjeno: 19.12.2022. 10:03

„Plašimo se konačne odluke jer svi znamo kakav će biti ishod. Kadija te tuži, kadija ti sudi”, rekla je Trajković.

foto novosti/društvene mreže

 

Sud u Prištini odredio je pritvor do 30 dana bivšem policajcu u kosovskoj policiji Slađanu Trajkoviću koji je uhapšen u četvrtak na severu Kosova i Metohije, potvrđeno je za Tanjug u Kancelariji za KiM. Supruga uhapšenog bivšeg pripadnika kosovske policije Slađana Trajkovića Suzana izjavila je jutros za Tanjug da se cela porodica plaši konačne odluke. „Plašimo se konačne odluke jer svi znamo kakav će biti ishod. Kadija te tuži, kadija ti sudi”, rekla je Trajković.

Suzana Trajkovich, supruga bivsseg kosovskog policajca Sladjana Trajkovicha koji je u ccetvrtak uhapssen u Kosovskoj Mitrovici, potvrdila je da je njenom muzzu odredjen pritvor od 30 dana i da je prebaccen u zatvorsku jedinicu u Podujevu. Suzana Trajkovich rekla je za Tanjug da je njen muzz optuzzen za dva ratna zloccina, ali da joss uvek nema pouzdane informacije o optuzznici possto joss uvek ccekaju prevod. „Optuzznica je na albanskom i engleskom, cceka se prevod. Moj muzz je potvrdio da uopsste nije bio na tim lokacijama tih datuma tako da su to lazzne optuzzbe“, rekla je Trajkovich. Ona isticce da je njen suprug nevin u celom sluccaju, a da od 1999. godine zzive u Bossnjacckoj mahali, koja je messovita sredina. „Imamo svo posstovanja i Albanaca i komssija, nije imao razloga na napussta KiM. Od 2013. integrisan je u Kosovsku policiju, tada su radjene provere. Normalno je bio primljen da radi i sve je bilo u redu devet godina. Sada, kada je napustio Kosovsku policiju, posle mesec dana pojavili su se neki, kao svedoci za navodni genocid i ratne zloccine“, objassnjava Suzana Trajkovich. Ona dodaje da se nada da che pravda pobediti, ali da su svi svesni da che biti mukotrpno i da che prochi dosta vremena dok se ne dokazze nevinost. Suzana Trajkovich kazze da su njena cherka i ona uspele da vide Sladjana na 10 minuta. „On je psihiccki jak, ali je izmuccen. Tri dana nissta nije jeo, odbijao je hranu, jucce i danas nije jeo jer mu nisu dali tablete. Od lekove ssto smo mu jucce dostavili, dali su mu samo gluformin za ssecher, nisu mu dali antibiotike, a rana na masnom tkivu na glavi se inficirala“, rekla je Suzana Trajkovich. Dodaje da mu u zatvoru nissta ne dozvoljavaju, da malo spava, a da mu je jedan od zatvorskih ccuvara pretio. „Ipak, psihiccki je jak, dao mi je podrssku zbog dece, podrzzavamo jedno drugo, svestan je i podrsske koju ima od drugih ljudi“, poruccuje Suzana Trajkovich.

Pantović: Odbijena žalba na pritvor Dejanu Pantiću

Advokat Ljubomir Pantović izjavio je da je apelacioni sud u Prištini odbio žalbu protiv određivanja pritvora njegovom klijentu Dejanu Pantiću, bivšem pripadniku kosovske policije koji je prošle subote uhapšen na punktu Jarinje. U izjavi za Tanjug, Pantović je najavio da će se sada obratiti vrhovnom sudu tzv. Kosova. „Ono što nam stoji na raspolaganju je jedno vanredno pravno sredstvo. Mi ćemo već u ponedeljak predatu vrhovnom sudu Kosova zahtev za zaštitu zakonitosti protiv rešenja apelacionog suda u Prištini kojim je odbio žalbu na određivanje pritvora, jer su mu uskraćena prava koja ima po zakonu, ali i ljudska prava koja su zagarantovana mnogim međunarodnim dokumentima, a koja su formalno u primeni i na ovom području“, rekao je Pantović. Osim toga Pantović dodaje da je u petak poslao pretpretresnom sudiji koji je Pantiću odredio pritvor zahtev da se Pantiću hitno omogući telefonski razgovor makar od minut-dva da bi se čuo sa članovima porodice. „Ono što smo čuli je da se nalazi u krajnje lošim uslovima, to je baza kosovske policije na administrativnom prelazu Jarinje, bez osnovnih uslova za normalni boravak tamo, a po zakonu o krivičnom postupku Kosova, okrivljeni mora da boravi u ustanovi za pritvor gde postoje normalni uslovi“, ističe Pantović. On dodaje je u Pantićev slučaj uključeni i njegov kolega Dušan Vlajić iz Kosovske Mitrovice Pantović naglašava da su od samog hapšenja Dejana Pantića krše njegova prava kao osumnjičenog u krivičnom postupku, a krše mu se i ljudska prava. „Prvo, već osmi dan ne znamo gde se nalazi, nije imao nikakav direktan fizički kontakt sa svojim advokatom da sa njim priča, konsultuje se i pripremi odbranu. Nije mu omogućeno da se vidi ni sa jednim članom svoje porodice. I što je najgore, nije mu omogućen ni telefonski poziv da kaže članovima porodice gde se nalazi, kako se oseća, posebno što je srčani bolesnik kojem je pre par meseci ugrađen stent“, navodi Pantović i dodaje da je Pantić jednostavno čovek lošeg zdravstvenog stanja. Pantićev branilac kaže da je razočaran ponašanjem međunarodne zajednice, Euleksa i brojnih nevladinih organizacija koje se nalaze na severu KiM, a koje nisu reagovale na, kako kaže, drastično kršenje zakona i prava Dejana Pantića. „Bez obzira što policija Kosova i sud kažu da su tu neke okolnosti koje ne dozvoljavaju primenu zakona, čudi me da se već osam dana nijedna orgazacija koja se bavi zaštitom ljudskih prava nije do sada oglasila. Euleks je saopštio da pomno prati ceo slučaj, ali nismo čuli šta iz tog pomnog praćenja slučaja su zaključili. Čovek je jednostavno u takvoj situaciji da njegova porodica ne zna gde se on nalazi i ne znaju da li je živ uopšte“, kaže Pantović. On navodi primer lekova koji su predati policiji u Leposaviću da bi bili prosleđeni Pantiću, ali da ni posle par dana Euleks uopšte nema informaciju da li su mu oni predati.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Sreda
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana