Toplotni talas ide prema istoku, u Beogradu 39 stepeni Tanjug

Objavljeno: 02.07.2019. 17:28 Izmenjeno: 02.07.2019. 17:28

Kako se toplotni talas kreće prema istočnoj Evropi, temperature su  skočile na 39 stepeni u Srbiji, iako bi pljuskovi uveče mogli donekle da donesu olakšanje.

FOTO TANJUG / SAVA RADOVANOVIC / bb

Cisterne s pijaćom vodom su parkirane u beogradskim parkovima, a lekari upozoravaju starije da ostanu kod kuće.

Nagli porast temperature došao je posle više nedelja neuobičajeno jakih oluja u delovima Srbije, Bugarske, Rumunije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske koje su izazvale poplave i ekstremnu vlažnost.

I dok su Srbija i ostatak Balkana izloženi velikim vrućinama međunarodna grupa eksperata zadužena za procenu klimatskih promena upozorila je da se Evropa suočava s perspektivom češćih i intenzivnijih vrućina.

U današnjem izveštaju koji se odnosi na procenu temperatura u francuskom gradu Tuluzu između 26. i 28. juna, „Vorld veder atribjušen“ je saopštila da je svaki toplotni talas koji se danas dešava u Evropi postao „verovatniji i intenzivniji usled klimatskih promena koje su izazvali ljudi“.

Oni su otkrili da su ekstremni uslovi izmereni tokom tog trodnevnog perioda pet do deset puta verovatniji sada nego 1900. godine, pre nego što su emisije gasova staklene bašte imale veliki uticaj na atmosferu.

Grupa eksperata je saopštila da je toplotni talas koji je prošle sedmice pogodio velike delove Evrope doveo do pojave nekoliko istorijskih rekorda u Francuskoj, Švajcarskoj, Austriji, Nemačkoj, Češkoj i Španiji.

U Nemačkoj, hiljade vatrogasaca, vojnika i pripadnika civilne odbrane danas se bore protiv velikog požara na području koje se koristio za vojne vežbe na severu Nemačke nakon više nedelja suvog vremena.

Zvaničnici su rekli da je požar u Lubtenu, oko 170 kilometara severozapadno od Berlina, najveći u istoriji pokrajine Meklenburg-Zapadna Pomeranija.

Prema rečima pokrajinskog zvaničnika Štefana Šternberga, pogođeno oko 600 hektara šuma i rastinja.

On je rekao da ima sve više dokaza da je požar podmetnut.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Nedelja
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana