Svedočenje dečaka migranta o maltretiranju u Hrvatskoj Tanjug

Objavljeno: 31.08.2019. 16:22 Izmenjeno: 01.09.2019. 18:14

Molim vas, zamaglite mi lice, plašim se da će me ubiti, kaže jedan od dva dečaka iz Avganistana, smeštena trenutno u Centru za smeštaj migranata u Krnjači, koji su bili žrtve brutalnog iživljavanja u Hrvatskoj, pre nego što su prebačeni ilegalno u Srbiju, a danas su svoje traumatično iskustvo preneli novinarima.

Jedan od migranata koji su mučeni na hrvatskoj granici je S.B (15), koji je ispričao da su ga na granici u Hrvatskoj najpre pitali da li dolazi iz Avganistana i da li je prešao iz Srbije, a potom tukli. „Njih je bilo 10, a nas devet dečaka. Stavili su nas u kola i posle toga su došli da nas tuku, imali su pendreke“, rekao je on dodajući da su ga udarali po glavi i grudima, dok se ne umore.

Dečak, koji, inače, loše govori engleski, stalno je u priči ponavljao „oni“, misleći na hrvatske policajce, rekao je da su im slomili telefone, uzeli više od 600 evra, uz „objašnjenje“ da zaplenjuju i vodu i hranu.

S.B. je ispričao da je 24 sata proveo u jednom od automobila u koji su ga stavili i da mu nisu dozvoljavali da pije, jede ili izvrši nuždu, rekavši im: „Hrvatska nije toalet za vas, Srbija je toalet za vas“.

On je zamolio novinare da mu zamagle lice na snimku jer, kako je naveo, ako ga ponovo uhvate – ubiće ga. „Ne želim da se nađem u nevolji“, rekao je S.B.

S.H (16), takođe iz Avganistana, ispričao je da je policija u civilu, sa pištoljima, pitala njegovu grupu, koja je prešla granicu, da li dolaze iz Srbije, a potom ih strpala u vozila i odvezla u policijsku stanicu, gde su ih tukli.

Njega su, kako je naveo, stavili u jednu mračnu sobu, odvojivši ga od drugih.“Čupali su me za kosu. Pitali su me zašto sam prešao granicu iz Srbije u Hrvatsku, kako se usuđujem, kako sam došao, ko mi je pokazao put i ko me je doveo. Govorio sam da ih ne razumem, jer ne znam engleski, ali oni su pričali da znam engleski, ali da neću da pričam pred njima“, rekao je S.H.

Pošto, kako je naveo, nisu dobili nikakve informacije od njega, pustili su vodu u sobu, dok je bio bez odeće i, kako tvrdi, podvrgli ga elektrošokovima, a potom su ga ostavili ispred zgrade dva sata na suncu.

Posle su ga, kako je naveo, ponovo odveli na granicu i tukli oko 20 minuta, uzeli mu 700 evra i slomili mobilni telefon.

Ta dva dečaka, sada u centru u Krnjači, nisu jedine žrtve maltretiranja u Hrvastkoj, sudeći po medijskim izveštajima.To potvrđuje i rukovodilac grupe za saradnju s medijima Komesarijata za izbeglice Ivana Ćurko.

Ćurko je naglasila da prelazak migranata u Hrvatsku od početka nije bio praćen poštovanjem osnovnih ljudskih prava, ali da je u poslednje vreme prisutno flagrantno kršenje ljudskih prava, enormna primena sile i prebijanje ljudi. To je, dodala je, posebno prisutno nakon izjave hrvatskih zvaničnika da štite svoju granicu na određene načine, koji podrazumevaju i nasilje.

Takvu praksu ne priznaje nijedan zakon EU, nijedan zakon o azilu i nijedan zakon države koja se obavezala na određena prava, tvrdi ona.“Od tada imamo situaciju da nam vrlo često dolaze deca, ljudi, koji su maltretirani, povređeni i isprebijani. To su načini mučenja tih ljudi koji su nepoznati civilizovanom coveku u ovom društvu“, rekla je Ćurko.

Deca u Srbiju dolaze u užasnom stanju, čak i sa polomljenim nogama ili rebrama, kaže Ćurko, ali ne žele da prijave nasilje kako ne bi bili javno obeleženi, pošto žele da nastave put ka EU, a ne da ostanu u Srbiji.

Ćurko je apelovala na međunarodnu zajednicu da pomogne da se prestane sa tako „neljudskim ponašanjem“ ističući da svako lice koje pređe granicu ima svoja prava i može da podnese zahtev za azil. „Da li će neka država to da odobri ili ne, to je stvar propisa i drugih stvari, ali mora na human način da mu se dozvoli da pređe granicu, da ga smeste i da mu daju pristojne uslove za život dok ne reše pitanje utočišta“, rekla je Ćurko ističući da je to upravo ono što Srbija radi.

Svima koji dođu na teritoriju Srbije bude obezbeđen human smeštaj, hrana, garderoba, kao i školovanje: „U ponedeljak oni kreću u školu s našom decom. Imaju zdravstvenu zaštitu. Srbija sve što je prihvatila kao svoju obavezu, čak i više od toga, na najhumaniji način ispunjava“, rekla je Ćurko.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Ponedeljak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana