Srpski i ukrajinski privrednici za veću ekonomsku razmenu Tanjug

Objavljeno: 03.07.2018. 16:09 Izmenjeno: 03.07.2018. 16:09

Srpski i ukrajinski privrednici sastali su se danas u okviru poslovnog foruma dve zemlje koji je bio predvođen predsednicima Srbije i Ukrajine, a nakon sastanka zaključili su da je najveća mogućnost saradnje na trećim tržištima, kao i da bi privrednu razmenu poboljšalo ukidanje administrativnih prepreka.

 

Predsednik kompanije „PSP Farman Holding“ Branislav Grujić kaže da je važno što je forum pokrenuo rad na poboljšanju ekonomske saradnje između dve zemlje, koja je sada niska.

On je naveo da Ukrajina ima 6,2 puta više stanovnika od Srbije, te da je to veliki ljudski potencijal koji je srpskim privrednicima interesantan za plasiranje roba i usluga.

Grujić ističe da su predstavnici Srbije najviše zainteresovani za saradnju na trećim tržištima.

„Mi imamo proizvode koje želimo d plasiramo na ukrajinsko tržište, ali najviše na žemlje treće strane, Bliski Istok, Afrika, oni za to imaju očuvan ljudski potencijal i znanje. Ukrajina ima svoje interese, oni su veoma snažni u agraru, u petrohemijskom kompleksu, veliki su izvoznici đubriva u Srbiju“, kaže Grujić.

Kod Srbije je Ukrajini interesantan između ostalog i transport, navodi on, jer se dve zemlje nalaze na istoj transportnoj ruti, Crno more – Dunav, te je transport iz Ukrajine do Srbije relativno jeftin i gabartina roba iz Ukrajine može preko Srbije da se transportuje dalje u Evropu.

Vlasnik kompanije koja se u Ukrajini bavi proizvodnjom građevinskog materijala, Dimis Vasiljev, ističe značaj foruma zbog neophodnosti razmene informacija.

„Na ukrajinskim firmama je da Srbiji pokažu i dokažu da njihovi proizvodi nisu gori od onih koji se proizvode u Evropi“, kaže Vasiljev.

On je istakao da je Srbija zemlja koja se brzo razvija i ima mnogo potencijala za ulaganje.

„Nakon foruma, voleli bismo da rešimo sve administrativne prepreke koje se tiču carine, sertifikata, poreza..Da to bude regulisano na višem nivou i nadam se da će naše vlade raditi na tome“, naveo je Vasiljev.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 19°C

Pretežno oblačno

Petak
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 24°C
Min: 15°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana