Britanska ambasada: Dodik ugrožava odnose sa Londonom Tanjug

Objavljeno: 03.07.2018. 16:25 Izmenjeno: 03.07.2018. 16:25

Ambasada Britanije u Bosni i Hercegovini danas je saopštila da predsednik Republike Srpske Milorad Dodik širenjem neutemeljenih optužbi i lažnih tvrdnji o politici te zemlje, rizikuje da „trajno ugrozi“ odnose sa Lodnonom.

 

„Vrlo je razočaravajuće to što je Dodik odlučio da predstavi Ujedinjeno Kraljevstvo kao neku vrstu pretnje po Republiku Srpsku. Izmišljanje lažnih pretnji možda je dobar način za ubiranje izbornih poena, ali nosi rizik da ugrozi dugoročne odnose sa Ujedinjenim Kraljevstvom“, saopštila je britanska ambasada u BiH, prenosi HINA.

Dodik je 23. juna rekao da su Britanci koji su stigli u BiH specijalisti za destabilizaciju i da se namerno pravi zabluda i podmeće kako su to vojnici, a u stvari su to samo formalno.

„Ovde se radi o jednoj podvali i laži. Oni su specijalisti koji rade na društvenim mrežama, na medijima, na slušanju, prisluškivanju, na stvaranju opšteg haosa i na destabilizaciji, primarno Republike Srpske“, rekao je tada Dodik.

Dodik je istakao da sve što govori ambasador Velike Britanije u BiH Edvard Ferguson nije istina, te podsetio da je pre godinu dana britanska Vlada odobrila devet miliona funti za programe podrške sprečavanju ruskog uticaja na prostorima Balkana, a ciljne tačke su Republika Srpska i Srbija.

„Vidite na koji način to rade. Ovaj narod mora da bude svestan da dobronamernost Britanaca ne može da se računa i da su oni ovde u funkciji stvaranja unitarne i centralizovane BiH“, rekao je Dodik.

Dodik je tada pozvao ljude da ne nasedaju na „britanske prljavštine“ i da je više nego jasno šta im je cilj – da ukoliko ne mogu da promene strukturu vlasti u Republici Srpskoj onda bar da smanje njenu snagu.

„Imamo informacije da su njihova dva čoveka u Banjaluci i da se upetljaju u svako okupljanje više od pet ljudi“, rekao je Dodik.

On je podsetio da su Britanci preko svog visokog predstavnika u BiH Pedija Ešdauna najviše oskrnavili Dejtonski mirovni sporazum.

„Radi se o jednom kriminalcu međunarodnih razmera koji je zloupotrebio i kršio međunarodno pravo“, naglasio je Dodik i dodao da Republika Srpska, kao entitet, nema snagu da izađe pred međunarodni pravosudni sistem i obračuna se sa Ešdaunom.

Dodik je istakao da Srpska „nije zaboravila ta njegova zla, koja su odobrena u Vladi Velike Britanije i ovde servirana“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Utorak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana