Spremni na razgovor o kompromisu, nikada o poniženju Srbije Studio B, Tanjug

Objavljeno: 04.06.2021. 13:06 Izmenjeno: 05.06.2021. 11:19

Srbija je uvek spremna da razgovara o kompromisnom rešenju, ali nikada neće biti spremna da razgovara o bilo kakvom poniženju Srbije, poručio predsednik  Aleksandar Vučić

Vučić je, obraćajući se građanima Srbije, kazao da želi da informiše javnost i situaciji na KiM, kao i razgovorima sa evropskim izaslanikom Miroslavom Lajčakom i američkim izaslanikom Metjuom Palmerom.

„Ti razgovori su bili korektni i ticali su se pre svega tema u budućem dijalogu – šta je to što jedni od drugih želimo. Mi i Albanci, ali i šta očekujemo od EU, kao i šta očekuju oni od nas“, objasnio je on.

Vučić je kazao da je ponovio u više navrata da se Srbija ne zalaže za zamrznuti konflikt.

„Želimo naše konflikte iz prošlosti da rešavamo i da ih ne ostavljamo našoj deci. Ali smo tražili razumevanje za osnovne države interese Srbije i naroda, pre svega sigurnosti našeg naroda na KiM“, rekao je on.

Vučić je istakao da će dijalog biti nastavljen u veoma kratkom vremenskom periodu od danas, dodajući da je reč o danima.

„Srbija će se odazvati pozivu u Brisel“, podvukao je on.

 

Podneću u Skupštini izveštaj o dijalogu u Briselu

Predsednik Vučić izjavi da je spreman da u Skupštini Srbije, pre ili posle nastavka dijaloga u Briselu, podnese izveštaj o KiM.

Vučić je rekao u Prededništvu Srbije da je odgovorio na poziv predsednika Skupštine Srbije Ivice Dačića i da želi da odgovori i na javno i nejavno upućene pozive pojedinih vanparlamentarnih političkih stranaka koje su tražile da se govori o KiM i da napravi neke zjaedničke principe za budućnost.

„Spreman sam i sve zavisi u kojoj formi će to biti, pošto morate neki akt da podnesete skupštini, ali uveren sam da možemo da pronađemo način na koji bih podneo izveštaj Skupštini o svemu onome što se zbiva u Briselu i da odluče da li to treba da bude pre ili posle nastavka dijaloga u Briselu. To je za nas od velikog značaja“, naveo je Vučić.

Istakao je da je spreman da razgovara sa predstavnicima vanpralementarnih političkih stranaka iz opzicije koje su izrazile interes da čuju stav rukovodstva Srbije i da iskažu i svoje stavove, a do sada nisu insistirale na stranom mešanju u naše unutrašnje stvari.

„Takđe, spreman sam da odgovorim i onim strankama koje su insistirale na stranom mešanju ukoliko takvu zainteresovanost pokažu, ali je oni do sada nisu pokazali“, dodao je Vučić.

 

Pred Srbijom ne stoje laki dani

Pred Srbijom su ne laki dani, poručio je danas predsednik Aaleksandar Vučić i istakao da se nada da ćemo, kako je rekao, imati dovoljno mudrosti i podrške da uradimo dobre stvari za našu zemlju.

„Idem u Brisel na razgovore sa Albancima, nadam se da ćemo imati dovoljno mudrosti i podrške da uradimo dobre stvari za našu zemlju“, rekao je Vučić u obraćanju javnosti.

Kada, kako je kazao, čuvate mir i stabilnost tu su i dobre i velike stvari za zemlju.

SRB dokazla spremnost za dijalog o nestalim, to očekuje od PR

Predsednik je poručio da je Srbija u potpunosti spremna za dijalog o nestalim licima na KiM i da to konkretno i pokaže tako što bi se otkopalo svako mesto za koje postoji sumnja da postoji grobnica, ali da to isto očekuje i od prištinske strane.

„Mi smo to pokazali na delu u mestu Kiževak, gde smo otkrili grobnicu i pozvali članove albanskih porodica koji su došli i mogli da polože cveće gde su pohranjeni ostaci nihovih blilžnjih. Ali, tražimo da oni tu odgovonost pokažu i prema Srbima ubijenim na KiM“, naveo je Vučić.

Kaže da je naša procena da ima 350 lica ili 350 zemnih ostataka.

„Naše su procene da nekoliko desetina ubijenih Srba ima u mrtvačnici u Prštini i tražimo da se konačno izvrši analiza i vidimo o koim licima je reč. Ponudli smo Albancima i rekli da smo spremni, što su oni odbili u prethodnom mandatu, a želim da verujem da će sada da prihvate – da oni kažu gde god misle da postoji bilo kakva grobnica da izvršimo sva neophodna iskopavanja na tom mestu i da vidimo da li ima tela i ostataka. Ali, tražimo to i za nas, jer imamo nekoliko indikacija gde su sahranjeni vojnici i civili srpske nacinalnosti“, naglasio je Vučić.

Vučić kaže da je to moguće uraditi ukoliko prištinsko rukovodstvo smatra i želi da rešavamo pitanje nestalih lica.

Dodaje da je to humanitarno i veoma važno pitanje za porodice ubijenih ljudi, bez obzira da li je reč o Srbima ili Albancima.

Srbija je spremna za takvu vrstu razgovora i dogovora, poručio je predsednik Vučić.

Šteta u „Slobodi“ između 1,5 i dva miliona evra

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da su tri helikoptera krenula u gašenje požara, nakon eksplozije u čačanskoj fabrici „Sloboda“, te da se očekuje da već od ponedeljka ta kompanija u potpunosti nastavi svoj rad.

Vučić je današnje obraćanje počeo vešću o nesreći u „Slobodi“, i istakao da preliminarne procene pokazuju da je šteta između 1,5 i dva miliona evra.

„Tri helikoptera kreću u gašenje požara i očekujemo da se operacija uspešno okonča i da se već od ponedeljka u potpunosti nastavi proizvodnja u pogonima čačanske “Slobode““, rekao je Vučić.

On je primetio da se takve stvari dešavaju, ali da je važno da i mere zaštite na radu i obezbeđenje budu na neuporedivo višem nivou, kako bi se obezbedila sigurnost zaposlenima u fabrici, u magacinima, kao i stanovništvu u okolini tih objekata.

„To je, bez ozbira na ogromnu pažnju i na gotovo neverovatne razmere eksplozije, ipak podnošljiva šteta i verujem da će “Sloboda“ sa uspehom nastaviti svoj rad u budućnosti“, rekao je Vučić.

U čačanskoj fabrici namenske industrije „Sloboda“ jutros nešto pre dva časa došlo je do serije detonacija, ali u nesreći nije bilo povređenih.

Od šestog postajemo drugi prizvođač bakra u Evropi

Samo kada drzava želi ozbiljno da radi, kada se posveti zelenoj agendi na ozbiljan, a ne na propagandistički i populistički način, ona u tome može biti uspešna, poručio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

On je, u obraćanju građanima, ukazao na uspešnost RTB Bora, rekavši da, od kada je kineski Ziđin preuzeo tu kompaniju, ona uspešna.

Ukazao je da će, vezano za problem vode u selu Metovnici, za čije rešavanje je potrebno 150 miliona dinara investicije, Ziđin obezbediti 120 miliona.

„RTB Bor je pokušao, u vreme vlasti onih koji nas danas kritikuju, privatizaciju tri puta. Tri puta su pokušali i tri puta su pali. A onda su ponudili kikiriki, a mi smo ponudili borski rudnik i bakar“, objasnio je on.

Vučić je podsetio da je na kraju 2018.RTB Bor bio sa dugovima koji su za 600 miliona prevazilazili ukupan kapital, bilo je 4.270 zaposlenih.

„Danas imamo 5.723 radnika, što je više od 700 novih radnih mesta, a prosečna mesečna zarada bila je 68.160 dinara, sada je oko 91.000, a do kraja godine biće 91.824 dinara. Bor je grad u Srbiji u kojem cene nekretnina najbrže rastu i gde se najviše prodaje novih, a to je zahvaljujući ovom uspehu“, podvukao je on.

U poslovnoj 2018. godini RTB Bor je imao prihod od 336 miliona, a za 2021. godinu projektovani prihod je 876 miliona, što je gotovo tri puta više. Naveo je da su dve kineske kompanije – Hbis Smederevo i Ziđin RTB Bor prva dva među prvih 15 izvoznika Srbije.

„Od šestog proizvođača bakra postajemo drugi u Evropi do kraja godine. Samo je Poljska ispred nas“, rekao je on.

Vučić je kazao da se država bori za dobru cenu zemljišta na koje treba da se širi RTB Bor.

„Borimo se za svako selo, za svakog čoveka. Ne slušajte samo one koji pričaju kako je lošiji vazduh. Deset puta je bolji nego što je bio. Na jedan sat bilo problema sa arsenom“, dodao je on.

„Napravili smo novu, daleko uspešniju Srbiju. Mi smo uspešni , amo ne treba sebe da lažemo. Moramo da se borimo da radimo“, zaključio je on.

Da bude priznat ogroman napredak SRB na EU putu

Predsednik Srbije izjavio da je Srbija na evropskom putu mnogo uradila u svim oblastima, a posebno u vladavini prava i izrazio očekivanje da će u narednom periodu, da li u junu ili septembru, taj ogroman napredak Srbije biti priznat od strane zemalja EU.

Ne bih to nazvao nagradom, već poštovanjem za ono što je u prethodnom periodu učinjeno, rekao je Vučić u obraćanju građanima.

On je istakao da smo mnogo uradili i za otvaranje naših klastera, od razdvajanja Srbijagasa, do akcizne politike, gde možemo odmah klastere da otvorimo, do velikih ustavnih promena i promena u oblasti vladavine prava, što je i Evropska komisija podržala.

Nema zaštićenih članskom kartom

Važna poruka za sve građane je da članska karta neke partije neće spasti onoga ko je učnio bilo šta protivzakonito, poručio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

U obraćanju javnosti rekao je da ne želi da ulazi u pojedinačne slučajeve i ne zna šta su razlozi, ali da želi da podrži sve nadležne institucije u borbi protiv kriminala i korupcije.

On je istakao da svi od policije do pravosuđa treba da rade svoj posao bez ogranicenja i bez obzira na to da li čovek pripada SNS ili nekoj drugoj partiji.

Poručio je da Srbija ne sme da liči na Srbiju iz 2000-e kada je pljačka, kako je rekao, bila jedini način i jedini smisao bavljenja politikom.

„To je vazna poruka za građane da nema zastićenih i da bilo koja članska karta ili rukovođenje u stranci nikoga ne moze da spase od reakcije nadležnih organa ako je činio nešto protivzakonito“, zaključio je Vučić.

Presuda Mladiću i sednica SB istog dana, slučajnost?

Predsednik  Vučić rekao je da će 8. juna, kada se održava i redovna sednica Saveta bezbednosti UN-a na kojoj će biti predstavljen izveštaj o radu Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove u Hagu, istog dana biti izrečena i presuda generalu Ratku Mladiću i izrazio nadu da će mu biti omogućeno da se virtuelno uključi u rad sednice, a ako ne da će pokušati da ode u Njujork jer ima pravo da sednici prisustvuje uživo.

Vučić je tokom obraćanja građanima ukazao na to da će na sednici srpsko rukovodstvo biti kritikovano zbog nepoštovanja tog Mehanizma, zbog nepostupanja po obavezujućem nalogu za izručenje doskorašnjih narodnih poslanika SRS Vjerice Radete i Petra Jojića.

„Kako je to podešeno prosudite sami. Reći će vam neko da je redovna sednica Saveta bezbednosti i jeste, ali da li je slučajno ili ne zakjljučite sami“, naveo je Vučić.

Dodaje da će izricanje presude biti u 15.00 sati, a da je u 21.00 po našem vremenu zakazana je sednica.

Vučić kaže da će to biti teška situacija za ceo srpski narod i Srbiju, a što se sednice SB tiče postoji i tehnički problem.

Naime, Seržu Bramercu je, kako je rekao, omogućeno da se obrati virtuelno, video konferencijom na sednici, a za sada njemu kao predsedniku Srbije, koji je izrazio želju da se obrati, to nije omogućeno.

„Nadam se da će biti omogućeno, a ako ne bude moraćemo da nađemo način da uprkos svim obavezama i gotovo nemogućim okolnostima, odem u Njujork jer imam pravo da prisustvujem uživo“, kazao je predsednik.

Ono što je važnije od tehnike, kako kaže, jeste suština.

Podsećajući da su Srbi u Hagu osuđeni 1.138,5 godina robije, Bošnjaci na 42 godine, predsednik kaže da ne mislim da bilo šta treba brojkama da se iskazuje, ali da je suština u tome da Haški tribunal nije dostavljao, sem u jednom slučaju, srpskim sudovima mogućnost da sude, a ideja je bila da najveći broj suđenja bude disopatvljen sudovima u regionu.

Vučić navodi da je 13 takvih slučajeva dodeljeno BiH i to mnogo ozbiljniji slučajevi od Jojića i radeta, slučajevi u kojima su Srbi ubijani na zločinački način.

„To je davano sudovima u regionu da sude, a jedan predmet koji se tiče samo nepoštovanja suda, a mi imamo zakon koji govori samo o saradnji sa Haškim tribunalom i izručenju za ratne zločine. Zamislite vi kakvo je to poverenje kada vi nećete da dozvolite sudovima u Srbiji po jednom gotovo beznačajnom predmetu u odnosu na predmete koji optužuju pojedince za izvršena najteža krivična dela protiv pripadnika srpskog naroda, a koji su dati sudovima u regionu“, kazao je Vučić.

Podsetio je i da su svi oni koji su bili osuđeni za najtezuze ratne zločine u Hagu pravosnažno oslobođeni i to od Ramuša Haradinaja, Nasera Orića i Ante Gotovine.

„Sa sve tri teritorije na kojima su i Srbi teško stradali, a ne samo Albanci, Bošnjaci i Hrvati, svi oni koji su prikazivani kao počinioci takvih zločina i za koje su postojale teške optužnice, pravosnažnom presudom su oslobođeni“, kazao je Vučić.

Predsednik navodi da će biti zanimljiva rasprava na sednici SB, nimalo laka za nas, ali ni za one, kako kaže, koji misle da je politika sile ispred pravnih argumenata.

Bila bi čast,ne verujem da ću se sastati sa Bajdenom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da ne veruje da je moguće da se susretne sa američkim predsednikom Džo Bajdenom u Briselu 14. juna, ali da u svakom slučaju susret sa američkim predsednikom za Srbiju predstavlja čast.

Vučić je to rekao odgovarajući na pitanje novinara, tokom obraćanja građanima, a na konstataciju da će se možda u isto vreme naći u Briselu kada i Bajden koji će učestvovati na Samitu NATO-a.

„Ne mislim da ćemo mi 14. juna biti u Briselu. U svakom slučaju ne verujem da je taj susret moguć“, kazao je Vučić.

Dodao je da kada američki predsednik bude imao vremena, za Srbiju bi bila čast da se on sastane sa američkim predsednikom.

Vučić o Rio Tintu:Za nas je glas naroda, glas Boga

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio da ne napada projekat RIO Tinto, već ga kaže brani, jer bi sa njim mogli da budemo uspešni i mogao bi da doprinese procvatu čitave zapadne Srbije.

Ali, zamera to što prethodna vlast nije naplatila ništa od toga, što su, kako je rekao, mislili samo na sebe, a ne na Srbiju.

„Srbija nije zaradila nijedan dinar. Ne kritikujem projekat, već ga branim misleći da ako budemo uspešni može da doprinese procvatu čitve zapadne Srbije“, rekao je Vučić odgovarajući na pitanje N1 tv mogu li neki projekti prethodne vlasti da budu poništeni.

Istakao je da je Srbija ozbiljna država i da mora da poštuje sve što je potpisivano.

A na pitanje da li će od naroda zavisiti realizacija nekog projekta, Vučić je rekao da će narod biti pitan.

Ako je volja naroda, kaže, da ne žele da idu napred i da ne koristimo litijum, nema problema – poštovaćemo volju naroda.

„Glas naroda je za nas glas Boga“, rekao je Vučić i dodao da će im prethodno biti rečena istina, pa neka sami odluče.

Besmisleni navodi o ruskim letelicama u Trebinju

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da su besmisleni navodi koji dolaze iz Hrvatske o tome da će aerodrom u Trebinju biti baza ruskih letelica.

„Čestitam, nisam ni u Trećem oku takve ludosti pročitao, ali šta sve ljudima može da padne na pamet to je svetsko čudo“, rekao je Vučić zamoljen da prokomentariše navode o zabrinutosti u Hrvatskoj zbog aerodroma u Trebinju, i pitaju da li će to biti neki novi Vučihev propagandni projekat ili baza ruskih letelica.

Vučić je rekao da su Hrvati majstori propagande, ali je ukazao da će to biti dobar aerodrom kojim će da upravlja Republika Srbija,koja će se truditi da pobedi konkurenciju.

Aerodrom će biti važan ne samo za Hercegovinu, već i za Crnu Goru, Nikšić, Herceg Novi, za sve koji žele da idu i u neka druga mesta bivše Jugosavije.

Napomenuo je i da želi da ode u Nevesinje, Kostajnicu, Dubicu.

Sto se tiče propagande, kaže da su oni (Hrvati) majstori propagande, ali da treba da pogledaju rezultate i svima će biti jasno šta je propaganda a sta nije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Utorak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana