Čišćenje deponije u Mozerovoj ulici u Zemunu Studio B

Objavljeno: 04.06.2021. 13:12 Izmenjeno: 04.06.2021. 13:12

U susret 5. junu – Svetskom danu zaštite životne sredine Gradska opština Zemun u saradnji sa JKP “Gradska čistoća“ organizovala je akciju čišćenja deponije u Mozerovoj ulici.

“Današnja akcija je samo jedna u nizu, i u tim svim aktivnostima partneri su nam građani i javna komunalna preduzeća. Uoči Svetskog dana zaštite životne sredine još jednom apelujemo na nesavesne građane da ne prave deponije, i ostavljaju kabasti otpad ili prljaju zelene površine. Mnogo resursa i energije trošimo tokom uklanjanja takvih deponija i đubrišta, jer ima puno onih koji se ponašaju neodgovorno“, rekao je Milan Milisavljević, pomoćnik predsednika koji je obišao ekipe “Čistoće“.

Milisavljević se zahvalio građanima koji su odgovorni i koji obaveštavaju nadležne službe o svemu onome što ruži životnu sredinu, naglasivši da je upravo Dan zaštite životne sredine prilika da svi preuzmemo odgovornost i postanemo nosioci promena i primeri kako se čuva priroda.

Akciji uklanjanja nelegalne deponije prisustvovali su i glavna i odgovorna urednica Zemunskih novina Sonja Jočinac, predsednik Radnog tela za zaštitu životne sredine GO Zemun Karlo Kvapil i pomoćnik direktora Sektora operative JKP “Gradska čistoća“ Saša Mijailović.

Uloga novoformiranog Radnog tela za zaštitu životne sredine je da koordinira akcije, priprema i realizuje projekte u saradnji sa udruženjima građana, ustanovama i institucijama koje se bave ekologijom kako bi se strateški rešavali problemi iz ove oblasti i sačuvali postojeći prirodni resursi.

Gradska opština Zemun je pored redovnih aktivnosti na održavanju čistoće, pokrenula sveobuhvatnu akciju čišćenja i uređenja saobraćajnica, ulica, parkova, igrališta, zelenih i međublokovskih površina.

Posebna pažnja posvećena je kulturno-istorijskim celinama poput Gardoša, užeg jezgra Zemuna, priobalja i keja.

Takođe, u saradnji sa “Zelenilom“, u cilju oplemenjivanja životne sredine, u kontinuitetu se radi na održavanju već postojećih parkova i izgradnji novih zelenih oaza u svim zemunskim naseljima.

Opština Zemun je u kontinuitetu angažovana u kampanji popularizacije reciklaže, a u saradnji sa JKP “Gradska čistoća“, uspostavljen je sistem odgovornog upravljanja otpadom kroz podelu kanti za reciklažu svim domaćinstvima u prigradskim naseljima u Zemunu, takođe, kutije za odlaganje otpada postavljene su u zgradi Opštine, u drugim javnim institucijama, i u obrazovno-vaspitnim ustanovama.

Zaštita životne sredine prednjači na listi prioriteta više od stotinu država koje od 1972. godine obeležavaju 5. jun kao Svetski dan zaštite životne sredine, među kojima je i Srbija.

Ugroženost životne sredine je dostigla takve razmere da je cela treća decenija 21. veka posvećena aktivnostima za očuvanje biodiverziteta plave planete.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Slab sneg

Trenutna temperatura 1°C

Slab sneg

Nedelja
Oblačno

Max: 3°C
Min: 1°C

Oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana