Si: Kina i Rusija pouzdani partneri tanjug

Objavljeno: 20.03.2023. 11:45 Izmenjeno: 21.03.2023. 10:26

Avion kineskog lidera sleteo je na aerodrom Vnukovo-2, gde ga je dočekao zamenik ruskog premijera Dmitrij Černišenko.

(AP Photo/Alexander Zemlianichenko, Pool, File)

 

Predsednik Kine Si Đinping izjavio je, po dolasku u Moskvu, da su Rusija i Kina pouzdani partneri. „Kina i Rusija su dobri susedi i pouzdani partneri“, rekao je Si Đinping po dolasku u državnu posetu Rusiji. Kineski lider je izrazio očekivanje da će njegova poseta Moskvi dati novi podsticaj razvoju rusko-kineskih odnosa, prenosi agencija RIA Novosti. Dodao je da očekuje da će sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom razgovarati o važnim regionalnim i međunarodnim temama od zajedničkog interesa. Prema rečima Sija, Kina je, sa Rusijom, spremna da odlučno brani međunarodno pravo, navodi agencija RIA Novosti. Avion kineskog lidera sleteo je na aerodrom Vnukovo-2, gde ga je dočekao zamenik ruskog premijera Dmitrij Černišenko.

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je  da je Moskva proučavala predloge Pekinga za rešenje sukoba u Ukrajini i da je otvorena za pregovarački proces. On je to rekao tokom susreta sa predsednikom Kine Si Đinpingom i istakao da zna da Kina polazi od principa pravde i poštovanja osnovnih odredbi međunarodnog prava. „Uvek smo otvoreni za pregovarački proces i svakako ćemo razgovarati o svim ovim pitanjima, uključujući i vaše inicijative, koje bezuslovno poštujemo“, naglasio je Putin, prenosi Tass. Prema rečima ruskog lidera odnosi Moskve i Pekinga doprinose jačanju multipolarnog sveta. „U celini, naša interakcija na međunarodnoj sceni nesumnjivo doprinosi jačanju temeljnih principa svetskog poretka i multipolarnog sistema“, rekao je Putin. Putin je rekao da Moskva i Peking imaju mnogo zajedničkih ciljeva i zadataka i istakao da zna da kineski predsednik lično, kao prijatelj Rusije, poklanja veliku pažnju razvoju kinesko-ruskih odnosa, prenosi Ria Novosti. On je izrazio uverenje da će Kina na čelu sa Si Đinpingom nastaviti da se razvija i ostvaruje svoje ciljeve. „Kina je poslednjih godina napravila kolosalan iskorak u svom razvoju i uspostavila prilično efikasan sistem ekonomskog razvoja i jačanja zemlje. To izaziva istinsko interesovanje širom sveta, a mi vam čak pomalo i zavidimo. Siguran sam da će pod vašim rukovodstvom Kina napraviti dalje korake u svom razvoju i ostvariti ciljeve koje ste postavili“, rekao je Putin. Istakao je i da mu je drago što je mogao i lično da čestita Siju na reizboru za predsednika. „Poštovani gospodine predsedniče, dragi prijatelju. Drago mi je što imam priliku da Vam lično čestitam na ponovnom izboru za predsednika Kine. To je postalo moguće zahvaljujući činjenici da kineski narod i njegov predstavnici vide pravu vrednost vašeg rada tokom prethodnih decenija“, rekao je Putin.

Predsednik Kine Si Đinping rekao je predsedniku Rusije Vladimiru Putinu da je uveren da će ga ruski narod podržati na predsedničkim izborima 2024. godine. „Znam da će sledeće godine biti održani predsednički izbori u vašoj zemlji“, rekao je Si Putinu na početku razgovora u Kremlju, preneo je Rojters. On je istakao da je zahvaljujući Putinovom snažnom vođstvu, Rusija uspela da ostvari značajan napredak u postizanju prosperiteta zemlje u poslednjih nekoliko godina. „Siguran sam da će vas ruski narod snažno podržati u vašim dobrim nastojanjima“, rekao je Si. Predsednik Kine je nazvao Putina „dragim prijateljem“, a Putin je upotrebio iste reči za Sija, koji je zahvalio Putinu na, kako je rekao, njegovoj podršci Kini i rekao da bi Peking trebalo da ima bliske odnose sa Moskvom.

Zapad nije uspeo da dovede rusku ekonomiju do kolapsa, ali nema mesta samozadovoljstvu, izjavio je  predsednik Rusije Vladimir Putin na proširenoj sednici odbora ruskog Ministarstva unutrašnjih poslova. „Znate da je kolektivni Zapad preduzeo sistemske napore da uništi našu ekonomiju. To nije funkcionisalo i neće funkcionisati“, rekao je Putin, preneo je TAS S. Međutim, kako je istakao, ne sme biti mesta samozadovoljstvu. „Shvatamo da je sve što je učinjeno protiv nas prvobitno bilo zamišljeno kao brz rezultat, ali oni koji rade protiv nas u velikoj meri računaju i na srednjoročni period“, upozorio je Putin. On je rekao da su pokušaji uticaja na rusko društvo iznutra bili jedna od ključnih aktivnosti neprijatelja. „Svakako, svaki pokušaj protivnika i njihovih agenata na teritoriji naše zemlje da uzdrmaju naše društvo, mora biti oštro suzbijen. Ova aktivnost je jedna od ključnih oblasti neprijateljskog delovanja protiv Rusije“, rekao je predsednik Rusije. Prema njegovim rečima, to je očigledno. „To je jasno iz prirode akcija, jasno je iz operativnih izvora – čitamo ove dokumente gde su sebi postavili takve zadatke, da pokolebaju društvo iznutra“, istakao je Putin.

Predsednik Kine Si Đinping izjavio je  u Moskvi da je Kina odlučno spremna da, zajedno sa Rusijom, podrži međunarodni sistem u čijem su centru UN u današnjem turbulentnom svetu i da se zalaže za svetski poredak zasnovan na međunarodnom pravu. Predsednik Kine nalazi se u poseti Rusiji do 22. marta na poziv šefa ruske države Vladimira Putina, Ova poseta je njegovo prvo putovanje u inostranstvo nakon što je ponovo izabran za šefa države u trećem mandatu. „Kina i Rusija, kao velike sile i stalne članice Saveta bezbednosti UN, igraju važnu ulogu u međunarodnim poslovima. U svetu daleko od mira, Kina je spremna sa Rusijom da odlučno brani međunarodni sistem u čijem centru su UN, da čuva svetski poredak zasnovan na međunarodnom pravu i osnovnim normama međunarodnih odnosa zasnovanim na ciljevima i principima Povelje UN, pridržavaju se istinskog multilateralizma, promovišu globalnu multipolarnost i demokratizaciju međunarodnih odnosa, promovišu razvoj globalne uprave u pravednijem i racionalanijem pravcu“, rekao je Si po dolasku u Moskvu. Kako su prenele RIA Novosti, predsednik Kine je kazao da namerava da sa predsednikom Rusije razgovara o važnim regionalnim i međunarodnim temama od zajedničkog interesa. „Očekujem da ću tokom posete temeljno razmeniti mišljenja sa predsednikom Vladimirom Putinom o pitanjima bilateralnih odnosa i važnim regionalnim i međunarodnim temama od zajedničkog interesa i izneti plan za razvoj strateške interakcije i praktične saradnje“, rekao je Si. On je uveren da će njegova poseta Moskvi biti plodonosna. „Uveren sam da će poseta biti plodotvorna i dati novi podsticaj zdravom i stabilnom razvoju kinesko-ruskih odnosa sveobuhvatnog partnerstva i strateške saradnje u novoj eri“, rekao je Si. Razvoj odnosa Kine i Rusije ne samo da donosi opipljive koristi narodima dveju zemalja, već i daje veliki doprinos svetskom napretku, izjavio je predsednik Kine, preneo je TAS S. Kineski lider je rekao da dve zemlje krasi dugogodišnje prijateljstvo između njenih naroda. „Rast kinesko-ruskih odnosa ne samo da je doneo opipljive koristi građanima naše dve zemlje, već je dao i značajan doprinos razvoju i napretku sveta“, naglasio je Si.

Kineski predsednik Si Đinping, koji boravi u trodnevnoj državnoj poseti Rusiji, izjavio je da je pozvao ruskog predsednika Vladimira Putina da poseti Kinu ove godine. Kineski lider je to rekao na sastanku sa ruskim premijerom Mihailom Mišustinom, prenose ruski mediji. „Juče sam zvanično pozvao predsednika Putina da poseti Kinu ove godine u terminu koji mu odgovara“, rekao je Si, navodi Interfaks. On je podsetio da će ove godine Kina biti domaćin trećeg međunarodnog foruma na visokom nivou „Jedan pojas – jedan put“, navodeći da je Putin učestvovao na prethodna dva foruma. Si Đinping je pozvao i Mišustina da poseti Kinu što je pre moguće, kako bi bio obnovljen mehanizam za redovne sastanke šefova vlada dve zemlje. On je objasnio da je izabrao da prvo poseti Rusiju nakon što je treći put izabran za predsednika Kine jer to, kako je naveo, odgovara istorijskoj logici. „Mi smo najveće države i strateški partneri“, istakao je Si. Ruski premijer Mihail Mišustin zahvalio je kineskom predsedniku na velikoj pažnji koju lično poklanja razvoju prijateljstva i partnerstva između Rusije i Kine.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Petak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana