Ruski i srpski eksperti u Beogradu o proizvodnji Sputnjik Ve Tanjug

Objavljeno: 11.02.2021. 09:41 Izmenjeno: 12.02.2021. 08:59

„Srbija bi bila prva zemlja u Evropi koja proizvodi vakcinu “Sputnjik Ve“ u svojoj zemlji“, kazao je ministar Nenad Popović i naveo da je sedam zemalja, među kojima su i Nemačka, Češka, Austrija, izrazile želju da se počne sa proizvodnjom u našoj zemlji

Delegacije Srbije i Ruske Federacije održale su u Beogradu prvi sastanak povodom utvrđivanja mogućnosti za proizvodnju vakcine „Sputnjik Ve“ u Srbiji.

Rusku delegaciju, koju je predvodio ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan – Harčenko, činili su predstavnici ruskog Ministarstva industrije, Fonda za direktne investicije i ruske Agencije za lekove, dok su u srpskoj delegaciji, koju je predvodio ministar za inovacije Nenad Popović, bili i predstavnici Instituta „Torlak“.

Popović je posle sastanka kazao novinarima da će se sutra u Instituti Torlak obaviti prvi ekspertski razgovori i naveo da je za prvu fazu, za koju je utvrđeno da postoje mogućnosti kada je reč o proizvodnji vakcine u Srbiji, odnosno za transport supstance, punjenje, pakovanje i distrubiciju u našoj zemlji, potrebno od dva do tri meseca.

Istakao je da je za pun ciklus proizvodnje potrebno devet do 10 meseci i podsetio da je predsednik Aleksandar Vučić već kazao da će naša zemlja uložiti u nove pogone i novu opremu koji bi zadovoljili sve standarde a sa ciljem da se vakcina sprovodi kod nas.

Vakcina „Sputnjik Ve“, kako je naveo Popović, iz naše zemlje bila bi distribuirana i u region, ali i u zemlje Evrope.

Podsetio je da je ispitivanje mogućnosti za proizvodnju vakcine „Sputnjik Ve“ u Srbiji dogovoren tokom razgovora dva predsednika – Aleksandra Vučića i Vladimira Putina.

Ambasador Bocan-Harčenko istakao je da od samog pocetka borbe protiv kovida u Rusiji nije postojala dilema da li sa Srbijom treba rame uz rame da se bore protiv pandemije i to zbog odnosa dve zemlje, dva naroda.

Izrazio je zadovoljstvo održanim prvim sastankom dve delegacije, za koji je rekao da je sastanak upoznavanja, a da će sadržajni sastanak – na ekperstkom nivou biti održan sutra.

„Otvara se nova faza saradnje – ispitivanje mogućnosti proizvodnje vakcine Sputnjik V u Srbiji. Proizvodnja vakcina će obezbediti da Srbija proizvodi i za druge zemlje u regionu i Evropi, što je od izuzetne važnosti“, kazao je Bocan – Harčenko.

Prema njegovim rečima, Rusija je otvorena i spremna da pružimo tehnologiju i pomoć u proizvodnji vakcine, što jasno pokazuje, dodaje, da Rusija ne razmišlja kada je reč o vakcini i borbi protiv kovida o globalnom suprotstavljanju i nadmetanju.

„Naš cilj je da imamo prijatelje, zajednički odnos i saradnju u borbi protiv virusa korone. “Sputnjik Ve“ je na razmatranju u EU i nadamo se da će to ići svojim redom, bez politilizacije i da će biti viđena kao najbezbednija i najefikasnija vakcina“, kazao je ambasador.

Dodao je da je to jedan od razloga, pored prijateljstva i uzajamnog poverenja, što je ruska vakcina najpopularnija u Srbiji.

Direktorka Instituta „Torlak“ Vera Stoiljković podsetila je da je pre dve nedelje srpska delegacija bila u poseti u Rusiji, u fabrici gde se proizvodi vakcina, i istakla da su se tada saglasili i uverili da postoje mogućnosti da se uz transfer tehnologije i znanja vakcina „Sputnjik Ve“ može proizvoditi u Srbiji.

„Torlak ima tehnologiju i stručnjake koji mogu da odgovore tom zadatku“, kazala je Stoiljković.

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Ðerlek kaže da je želja državnog vrha Srbije i Rusije da se proizvodnja te vakcine ostvari na Torlaku, te da su o tome nedavno razgovarali predsednici Aleksandar Vučić i Vladimir Putin.

„Prva faza bi mogla da krene naredna dva – tri meseca. Ona bi se ogledala u tome što bi Torlak obavljao punjenje i pakovanje bočica i ampula. Ministarstvo zdravlja je obezbedilo novac za kupovinu mašine za punjenje još 2016. godine“, rekao je Ðerlek u sredu novinarima u Beogradu.

Druga faza bi podrazumevala izgradnju novog pogona, koji bi morao da zadovolji sve tehničko-tehnološke uslove.

„Državni vrh će pokušati da obezbedi da istovremeno krenemo sa prvom i drugom fazom kako bi što pre došli do konačnog rešenja, a to je da Srbija ima pogon za proizvodnju „Sputnjik ve“ vakcine, naveo je on.

Planirano je da kapaciteti proizvodnje vakcine budu toliko veliki da zadovolje ne samo potrebe Srbije, već i regiona.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 25°C

Pretežno oblačno

Nedelja
Mogući pljuskovi

Max: 27°C
Min: 17°C

Mogući pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana