Komisija: 99,81 glasalo da 9. januar ostane Dan Republike Tanjug,Studio B,RTS

Objavljeno: 25.09.2016. 22:45 Izmenjeno: 27.09.2016. 10:05

Prema nezvaničnim konačnim rezultatima na referendumsko pitanje da li podržavate da se 9. januar obeležava kao Dan RS, potvrdno je odgovorilo 99,81 odsto od ukupng broja glasača, saopstila Republička Komisija za sprovođenje referenduma.Vučić: Najvažnije da je referendum prošao mirno

Odgovor „ne“ zaokružio je 1.291 građanin RS.

Predsednik Komisije za sprovođenje refernduma Siniša Karan podsetio je da je pravo glasa imalo 1.219.399 građana, a daje glasalo 680.116, odnosno 55,77 odsto.

Konačni izveštaj će biti dostavljen Skupštini RS na usvajanje, a rezultati će biti objavljeni u Službenom glasniku. Nije bilo pritužbi na postupak refernduma i može se reći da je dobio podršku građana, zaključio je Karan.

 

Dodik: Dan za istoriju, RS glasanjem nikog nije ugrozila

„Republika Srpska glasanjem nije želela nikog da ugrozi, vlasti RS zajedno sa opozicijom su donele odluku o održavanju referenduma“, rekao je Dodik novinarima u Skupštini RS i podsetio da je to prvi takvo odlučivanje posle Dejtonskog mirovnog sporazuma.

On je kazao da je to zakonsko pravo koje ima RS i istakao da je posebno ponosan na činjenicu da je sve prošlo bez incidenata.

„Srpski narod je pokazao političku zrelost, političku odlučnost. Imamo definitivno pozitivne rezultate referenduma, izlaznost je sasvim dovoljna u skladu sa zakonom. Prema preliminarnim podacima sasvim mali broj je bilo onih koji su glasali suprotno od “da““, rekao je Dodik.

Ocenivši da će 25.septembar ući u istoriju, Dodik je izrazio uverenje da će se mnogi pozivati na taj dan kao primer odlučnosti i da će mnogi biti ponosni na ono što je urađeno i pored svih zabrana.

„Ustavni sud je rekao da član 3 treba prilagoditi, ali nije propisao na koji način. Mi smo smatrali da je adekvatan način da se ode na referendum. Sada znamo da je 9. januar potvrđen od strane stanovništa i da građani RS nisu bili spremni da se odreknu tog datuma“, rekao je Dodik.

On je naveo da niko u RS ni od sadašnjih, ni od budućih političara neće moći da zanemari tu činjenicu i volju naroda.

Na pitanje da li je ovo bio referendum o osamostaljenju RS, Dodik je istakao da se glasalo o Danu RS, a ne o statusu, i da referendum nije bio „iz inata“ već reakcija na ranije akcije koje su bile preduzete.

„Republika Srpska nema čega da se plaši, idemo dalje, nastavljamo da radimo po našem planu i programu“, podvukao je Dodik.

Bakiru Izetbegoviću, na izjave da će predsednik RS završiti kao pojedini svetski lideri o čemu su mediji danas pisali, Dodik je poručio da bi bilo pristojno da ćuti bar danas, mada je pričao.

„Ništa novo ne govori. Najbolji odgovor na sve Bakirove frustracije dat je danas“, rekao je Dodik.

Dodik: RS je država čija teritorija je uneta u Dejton

Dodik pozvan na saslušanje u vezi sa referendumom u RS

 

Država se ne pravi na hapšenju političkih protivnika

Vučić: Najvažnije da je referendum prošao mirno

Ovo je bio referendum o Danu RS, a ne o statusu

Dodik je poručio da je održan referendum o Danu RS, a ne o statusu, i da će njegova partija nastaviti da se bavi položajem RS, a da će, kada dođe vreme, odlučiti da razmotri eventualno pitanje referenduma o osamostaljenju RS.

Pošto je prethodno na konferenciji za novinare u Banjaluci rekao da će u situacijama kada neko pokušava da joj oduzme pravo, RS odgovoriti referendumom, postavljeno je pitanje da li treba isključiti referendum o osamostaljenju.

„Ovo je bio referendum o Danu RS, nije bio referendum o statusu“, rekao je Dodik, navodeći da će njegova partija nastaviti da se bavi položajem RS, ali da nije „vračara“ da o tome sada govori.

Ponovio je da se u slučaju da se BIH vrati na ono što jeste i što je napisano u Ustavu, gube razlozi za proteste vezane za status.

„Da li ćemo odlučiti ili nećemo, ne treba to niko drugi da nam trpa u obavezu. Mi želimo da se BIH vrati na ono što jeste, što je napisano u Ustavu i onda se gube razlozi za proteste vezane za status“, rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

Odgovarajući na pitanje da li mu ovaj referendum daje sigurnost da se takvo izjašnjavanje može sprovesti, Dodik je ponovio na koji način se odnosi prema pitanju BiH, te da oni nisu „avanturisti i da vode ozbiljnu politiku“.

On kaže da danas u EU 14 političkih partija u svom programu zagovara referendume o izlasku njihovih zemalja iz EU i niko nije našao za shodno da o tome „pravi bilo kakvu gužvu“.

glasanje-rs-video

Nema krivične odgovornosti zbog referenduma

Predsednik RS Milorad Dodik izjavio je sinoć da nema krivične odgovornosti zbog sprovođenja referenduma u RS.
„Neka uhapse referendum“, poručio je Dodik odgovarajući na pitanje novinara o mogućim krivičnim prijava, jer je glasanje održano uprkos odluci Ustavnog suda BIH.

„Ja se ne plašim, naravno. Ako mislite da ćete videti neki strah, to nećete videti. Baš me zanima kako će ti, koji su kao nešto spremni da rade, na koji način to mogu“, rekao je predsednik RS.

On je ponovio da nema krivične odgovornosti, da nema krivičnog dela i da bi onda „trebalo da uhapse čitavu skupštinu, a onda i narod, a to neće moći“.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Ponedeljak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana