Rekonstrukcija beogradskog Pobednika Studio B

Objavljeno: 10.08.2019. 16:32 Izmenjeno: 10.08.2019. 16:36

Posle više od 90 godina otkako je postavljen, simbol grada, beogradski Pobednik biće kompletno rekonstruisan. U Zavodu za zaštitu spomenika kulture grada Beograda otkrivaju da je građevinska dozvola za obnovu tog simbola prestonice dobijena i da bi radovi trebalo da počnu za dve nedelje.

Otkako je postavljen 1928. godine, čuveni “Pobednik” vajara Ivana Meštrovića na Beogradskoj tvrđavi pretrpeo je znatna oštećenja kamenog postamenta i stuba, ali i same bronzane skulpture koja nikada nije rekonstruisana.

Iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda navode da je rekonstrukcija spomenika neophodna, pre svega zbog statičke stabilnosti i bezbednosti građana i turista koji ga posećuju. Rok za izvođenje radova je šest meseci.

Spomenik „Pobednik“ podignut je 1928. godine na Gornjem gradu Beogradske tvrđave povodom proslave desetogodišnjice proboja Solunskog fronta. Čine ga bronzana muška figura sa sokolom u levoj ruci i spuštenim mačem u desnoj, kao i postament koji je koncipiran u vidu dorskog stuba koji je autorsko delo arhitekte Petra Bajalovića. Nakon kompletne rekonstrukcije, ponovo će zasijati kao simbol grada, najavljuju iz Zavoda.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 25°C

Pretežno oblačno

Nedelja
Mogući pljuskovi

Max: 27°C
Min: 17°C

Mogući pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana