Rakic:Želimo samo mir,dosta je obespravljivanja Srba na KiM tanjug

Objavljeno: 06.11.2022. 13:43 Izmenjeno: 08.11.2022. 09:15

“Zahvaljujući predsedniku Vučiću i Srbiji, Srbi su danas na Kosmetu.

Predsednik Srpske liste Goran Rakić poručcio je da Srbi na KiM žele samo mir, i nastaviće da se bore za svoja prava, za poštovanje sporazuma mirnim i demokratskim sredstvima, jer je dosta ugnjetavanja i obespravljivanja srpskog naroda na KiM.

“Želim da vam javno vratimo mandate, jer ste nas vi birali, a ne Priština”, rekao je Rakić okupljenim Srbima, nakon što su jutros Srbi u kosovskim institucijama i zvanično podneli ostavke.

Rakić je poručio da su se danas okupili da nikad jače, snažnije, složno i jedinstveno upute poruku, Prištini i međunarodnoj zajednici, da je dosta šikaniranja, maltretiranja, ugnjetavanja i obespravljivanja Srba na KiM.

Podsetio je da su Srbi poslednjih godinu dana uskraćeni za pravo glasa na izborima i referendum, za slobodu kretanja i govora, dok su politički predstavnici pod otpužbama bez dokaza, a ceo sever KiM kriminalzovan.

“Otimali su ljudima imanja, gradili baze bez zakonskog prava, lekarima onemgućavali nabavku lekova i vakicna, maltretirali sportiste i pretili ih hapšenjima. Nebrojeno puta uz demonstraciju sile, maltretirali naše sugrađane. Dosta je gaženja birselskih dogovora i prava Srba”, poručio je Rakić.

Dodao je da dana stoji pred svojim sugrađanima mirne savesti, uveren da su Srbi učinili sve da kroz razgovor i saradnju rešavaju probleme srpskog i albanskog naroda.

“Naša rešenost da se kroz dijalog i primenu sporazuma stvore bolji uslovi za život svih, je neuputna. Ostavkama branimo Briselski sporazum i međunarodno javno pravo”, rekao je Rakić.

Ukazao je i da su Vojsa Osmani i Aljbin Kurti, kao i drugi lideri iz Prišine, na desetine puta ponovili da za njih ne postoji Briselski sporazum i da neće biti Zajednice srpskih opština, čime su taj sporazum poništili i pljunuli u lice EU, koja je garant njegovog sprovođenja.

“Mi želimo mir, mir i samo mir. Ne nasedajte na provokacije, borbu ćemo nastaviti mirnim i demokratskim sredstvima. Mi nismo remetilački faktor, nikome nećemo da pretimo. Samo hoćemo ZSO, da se ispune obaveze, kako je dogovoreno u Briselu. Da se pouvku sve jednostrane odluke koje se tiču registarskih tablica”, poručio je Rakić.

Preneo je Srbima sa KiM srdačne pozdrave predsednika Aleksandra Vucića, koji je, kazao je, od njih tražio da budu mirni i strpljivi, da čuvaju mir, ali i jedni druge, te ponovio da će Srbija biti uz svoj narod u svakom smislu, i da neće dozvoliti ubijanje i proterivanje Srba sa KiM.

“Zahvaljujući predsedniku Vučiću i Srbiji, Srbi su danas na Kosmetu. I biće i sutra, i prekosuta, i na mnogaja ljeta. Mi smo ovde svoji na svome i nećemo odustati, jer odavde nema nazad”, rekao je Rakić.

Okupljenim građanima su se obratili i potpredsednik Srpske liste Igor Simić, dojučerašnji gradonačelnik severne Kosovske Mitrovice Milan Radojević, suspendovani komandandir policije na KiM major Nenad Ðurić, te sudija Ljiljana Stevanović, kao i rektor Univerziteta u Prištini sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici prof. dr Nebojša Arsić, dekan Ekonomskog fakulteta prof. dr Tanja Vujović, direktor KBC u Kosovskoj Mitrovici dr Zlatan Elek.

Srpski policajci sa severa KiM razdužili uniforme

Više od 300 srpskih policajaca sa severa Kosova i Metohije razdužilo je uniforme kosovske policije, u severnom delu Kosovske Mitrovice.

„Podnešene su ostavke u kosovskoj policiji, na severu. Od sutra više nema srpskih policajaca na severu KiM“, rekao je jedan od policajaca novinarima koji nije želeo da se predstavi.

On je dodao da je to saopštio medijima u ime svih koji su danas dali ostavke.

Srpski policajci su dali otkaze i razdužili uniforme nakon jučerasnje odluke Srba sa severa KiM da se povuku iz svih kosovskih institucija zbog najnovih poteza Prištine i kršenja Briselskog sporazuma.

Komandiri i rukovodioci policije su na sastanku predstavnika Srba sa severa KiM juče u opštini Zvečan pred kamerama skinuli svoje uniforme.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Petak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana