Dačić:Srbi na KiM imaju pravo da brane svoje interese tanjug

Objavljeno: 06.11.2022. 13:41 Izmenjeno: 06.11.2022. 13:41

Na pitanje da proceni trenutnu bezbednosnu situaciju, Dačić je konstatovao da pretnje dolaze od Kurtija i da je to pitanje za EU, a ne za nas.

foto tanjug

 

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da kosovski Srbi izlaskom iz prištiniskih institucija brane legitimno pravo na svoje interese, isto kako su to kosovski Albanci radili decenijama i dodao da je vreme da se EU izjasni da li postoji Briselski sporazum ili ne.

Na konferenciji za novinare u Ministarstvu spoljnih poslova, odgovarajući na pitanje novinara, Dačić je rekao da je vreme da se stvari isteraju na čistac – da li postoji Briselski sporazum ili ne.

„Vreme je da se EU i svi ostali izjasne da li postoji, a ne da se prave novi, a da se ne poštuju stari. Srbi se bore za Briselski sporazum koji je Aljbin Kurti srušio. Imaju legitimno pravo da brane svoje interese. Srbi sa Kosova neće više da učestvuju u tome“, poručio je Dačić.

On je podsetio da su kosovski Albanci decenijama pre proglašenja nezavisnosti izašli iz institucija i protestovalil na ulicama.

„Sada će malo Srbi da se bore albanskim metodama.

Kako ste posejali, tako ćete i da žanjete. Ne govorim o Kosovu, već o svetu i principu poštovanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta, koji navodno svi pozdravljaju, ali koji ne važi za Srbiju“, istakao je srpski šef diplomatije.

On je naglasio da je on potpisao Briselski sporazum i da na njega tada nije uticao Vladimir Putin, nego evropske diplomate i da ga je potpisao zbog Zajednice srpskih opšstina (ZSO).

„Mi branimo Briselski sporazum koji nas je naterala da potpišemo EU i još smo nešsto krivi. To je karikatura. Na osnovu sporazuma su ljudi iz Srbije ušli u institucije, vladu. Zamislite da budete deo vlade koja radi protiv interesa Srba na Kosovu“, naveo je Dačić.

On je dodao da Srbi sa KiM nisu rekli da će trajno da izađu iz tih institucija, već dok se ne formira ZSO, a da Evropa, ako je mogla da čeka 9,5 godina, može da čeka i formiranje ZSO.

Što se tiče Beograda, istakao je Dačić, osnovna poruka predsednika Aleksandra Vučića je da ne naprave ni jedan korak koji bi onemogućio dijalog, ali Srbija mora da brani svoj narod.

Ministar spoljnih poslova je rekao da mu je glavni pregovarač EU Miroslav Lajčak rekao da je svima u Evropi preko glave Aljbina Kurtija, a da su svesni da je Beograd konstruktivan.

„I šta će se sada desiti, hoće li Kurti dobiti po nosu. Ako EU i SAD ne mogu da izađu na kraj sa Kurtijem, o čemu pričamo? Može Evropa da prizna da su nas slagali da bi potpisali Briselski sporazum. Došslo je vreme da svako pokaže za šta se zalaže, pa i EU“, poručio je Dačić.

Što se tiče tvrdnji da je pitanje Kosova rešeno, Dačić se zapitao zašto onda zovu Srbiju, što ga ne reše sami.

„Da bi Kosovo bilo članica UN potrebno je da dobiju dvotrećinsku većinu u UN, a imaju najviše 83 glaša. U kojoj oni realnosti oni žive?“, zapitao je Dačić.

On je dodao da, ako žele da Beograd učestvuje u rešavanju kosovskog problema, onda neka ponude nešto što može da prihvati.

Na pitanje da proceni trenutnu bezbednosnu situaciju, Dačić je konstatovao da pretnje dolaze od Kurtija i da je to pitanje za EU, a ne za nas.

„Hoćete li da dozvolite Kurtiju da pravi haos ili ne? Srbi su izašli iz instuticaja, jel nekog diraju? I Albanci su decenijama bili van institucija i protestovali. Sada će malo Srbi da se bore albanskim metodama“, poručio je Dačić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Petak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana