Radojičić: Značaj odvajanja reciklažnog od komunalnog otpada Studio B

Objavljeno: 04.02.2020. 09:45 Izmenjeno: 05.02.2020. 11:19

Grad je na početku rešavanja problema reciklaže, ali je napravljen detaljan plan i važno je da građani uvide značaj odvajanja reciklažnog od komunalnog otpada još u svojim domaćinstivima, kako bismo sačuvali životnu sredinu, rekao je gradonačelnik Zoran Radojičić.

foto Beoinfo

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić obišao je veliki  reciklažni centar JKP „Gradska čistoća“ na Adi Huji, u kome je na poslovima separacije otpada zaposleno 50 radnika. Radojičić je tom prilikom najavio povećana ulaganja Grada kada je reciklaža u pitanju i rekao da je cilj da svaka od 17 beogradskih opština ima po jednan reciklažni centar.

– Radi se ručno, odvaja se papir, karton, staklo, plastika, metal… Odvojeni otpad se presuje i odlazi u dalju proceduru reciklaže. Važno je da otpad koji se tretira na ovaj način može da se koristi za cirkularnu ekonomiju i da se tako dođe do novca za zaštitu životne sredine ili unapređenje rada reciklažnih ostrva. Na taj način tokom prošle godine JKP „Gradska čistoća” je zaradila četiri miliona evra, ali i pored toga nema sumnje da ima mesta za napredak. Dolaskom u reciklažni centar želimo da pokažemo građanima način na koji se reciklirani otpad dalje tretira, a ujedno da im damo potpunu informaciju kako bi bili sigurni da odvajanje otpada pruža višestruke benefite – rekao je Radojičić.

Prema njegovim rečima, tokom prošle godine zabeleženo je povećanje od 20 odsto kada je u pitanju ukupna količina recikliranog otpada u Beogradu, uz ulaganje od 495 miliona dinara za unapređenje ove oblasti.

– Ove godine za istu svrhu planirano je 520 miliona dinara, a trebalo bi napomenuti da je u planu i postavljanje dodatnih 640 reciklažnih zvona, od kojih bi 240 bilo za staklo, a 400 za odlaganje kartona, plastike i metala. Takođe, spremno je 25.000 novih plavih kanti za separaciju otpada, a biće postavljeno i 300 podzemnih kontejnera za odlaganje reciklabilnog otpada. Sve to, naravno, nije dovoljno, budući da želimo brojku od 30.000 kontejnera, kako bi svi građani imali mogućnost za recikliranje otpada. U razvijenijim zemljama to je uobičajeno i važno je da svi zajedno uložimo napor da krenemo istim putem – istakao je gradonačelnik.

Radojičić je dodao da ćemo na taj način poboljšati kvalitet životne sredine, a grad će, kako je rekao, sigurno biti lepši i uredniji.

– Osim čvrstog otpada, važna tema je i tretman otpadnih voda, jer će uz mere za smanjenje aerozagađenja i korišćenja prihvatljivijih izvora energije, životna sredina u Beoradu biti značajno zaštićenija. Takođe, značajno je i rešavanje problema divljih deponija, a deo rešenja je sigurno projekat fabrike za preradu otpada u Vinči – zaključio je Radojičić.

Direktor JKP „Gradska čistoća” Marko Popadić je rekao da je reciklaža jedna od najvažnijih oblasti poslovanja JKP „Gradska čistoća”.

– Tako će biti i u tekućoj godini, zahvaljujući pomoći koju kroz Sekretarijat za zaštitu životne sredine dobijamo od Grada Beograda. Ulažemo novac u podzemne kontejnere i kante za individualna domaćinstva, tako da imamo prostora za dalji napredak u oblasti reciklaže. To je jedini način da sačuvamo planetu i da imamo zdraviju životnu sredinu u našoj neposrednoj okolini – rekao je Popadić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Slaba kiša

Trenutna temperatura 17°C

Slaba kiša

Petak
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 24°C
Min: 15°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana