Radojičić povodom Svetskog dana mentalnog zdravlja: Jaki smo koliko su jaki najslabiji među nama Beoinfo

BeogradBeograd Pocetna 10. 10. 2019. 17:47:17

Povodom 10. oktobra, Svetskog dana mentalnog zdravlja, gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić primio je članove socio-humanitarne organizacije “Karitas Beograd” i “Karitas Srbija” čiji je predsednik nadbiskup Stanislav Hočevar.

Ova organizacija kao deo  “Karitasa Evropa” prisutna je u našoj zemlji više od 20 godina i pruža pomoć starijim osobama, osobama sa invaliditetom, osobama sa mentalnim smetnjama kao i marginalizovamim grupama.

Gradonačelnik je naglasio da Grad Beograd mora da se razvija po meri dece, njihovih roditelja, baka i deka, ali i po meri naših najugroženijih sugrađana – osoba  sa invaliditetom i osoba sa mentalnim smetnjama.

– Društvo u Srbiji još uvek karakterišu jake predrasude prema mentalnim bolestima, osobama koje od njih pate i vidovima lečenja koji se primenjuju. Važno je da pronađemo modele koji će omogućiti socijalnu inkluziju osobama koje se bore sa mentalnim bolestima kao i ispunjenje njihovih socijalnih, ekonomskih i svih drugih prava – rekao je gradonačelnik.

Radojičić je dodao da će Grad i dalje biti konstruktivan partner resornim ministarstvima, ali će u narednom periodu i civilni sektor biti partner Beogradu u kreiranju aktivnih mera za unapređenje položaja i poboljšanju kvaliteta života osoba sa problemima mentalnog zdravlja sa ciljem njihovog većeg uključivanja u zajednicu.

– Grad mora da se brine o deci, starijima, ali i svim ostalim osetljivim grupama, jer jaki smo koliko su jaki najslabiji među nama – zaključio je gradonačelnik Beograda.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Sumaglica

Trenutna temperatura 6°C

Sumaglica

Ponedeljak
Malo i umereno oblačno

Max: 10°C
Min: 4°C

Malo i umereno oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana