Radojičić: Peter Handke je veliki prijatelj Beograda i Srbije Beoinfo

Objavljeno: 10.10.2019. 18:07 Izmenjeno: 11.10.2019. 11:15

Najveće priznanje u književnosti otišlo je u ruke sjajnog pisca, humaniste i čoveka koji voli Srbiju, rekao je gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić nakon što je austrijski pisac Peter Handke dobio Nobelovu nagradu za književnost za 2019. godinu.

Foto:Tanjug (AP Photo/Francois Mori)

Radojičić je istakao da ga je vest o velikom priznanju za Petera Handkea iskreno obradovala jer je u pitanju književnik koji se devedesetih godina prošlog veka trudio da verodostojno prikaže nedaće kroz koje su Srbi tada prolazili.

– Vest da je Peter Handke dobio Nobelovu nagradu za književnost me je iskreno obradovala, a verujem i sve građane Beograda i Srbije koji su upoznati sa delima ovog velikog čoveka i pisca. Gospodin Handke je pre četiri godine postao počasni građanin Beograda i njegov uspeh je velika stvar za ovaj grad s obzirom da je svojim predanim višedecenijskim  radom promovisao Beograd i Srbiju. Iako je nekada doživljavao osporavanje od strane izvesnih krugova u svetu  koji se nisu slagali sa njegovim stavovima o Srbiji, Handke nikada nije odustao od namere da prikaže istinu o svim nedaćama  kroz koje su Srbi prošli, kao ni da se zalaže za pravdu prema našem narodu. Zbog svega toga stekao je našu duboku naklonost  – rekao je Radojičić i podsetio da je Handke u vreme dok je rat uveliko trajao na prostorima bivše Jugoslavije napisao esej “Pravda za Srbiju”.

Gradonačelnik je izrazio želju da Handke uskoro ponovo poseti Beograd i dodao da su građani svetski poznatog pisca uvek dočekivali punog srca.

– Peter Handke je na najbolji način razumeo burnu istoriju i duh našeg Grada s obzirom da pisac često podseća da je Beograd bombardovan tri puta u jednom veku, ali da se uvek izdizao iz pepela, te da nikada u istoriji nije bio mračno jezgro Balkana kako su ga neki doživljavali – dodao je gradonačelnik.

Peter Handke je nagrađen Nobelovom nagradom za uticajni rad koji je u okviru lingvističke kreativnosti istraživao periferiju i jedinstvenost ljudskog iskustva, stoji u saopštenju Kraljevske švedske akademije nauka.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 22°C

Pretežno vedro

Utorak
Pretežno sunčano

Max: 26°C
Min: 14°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana