Radojičić: Beogradske škole spremno dočekuju 1. septembar Beoinfo

Objavljeno: 29.08.2020. 10:45 Izmenjeno: 29.08.2020. 18:30

Gradonačelnik prof. dr Zoran Radojičić izjavio je  da beogradske škole spremno dočekuju 1. septembar, te da je rizik od zaraze sveden na minimum.

-U cilju zaštite đaka i zaposlenih od korona virusa obezbeđeno je još novca za nabavku zaštitne opreme i sredstava za dezinfekciju. Rizik od zaraze sveden je na minimum, ali ipak postoji i zato je veoma važno poštovanje propisanih mera – ukazao je Radojičić za Tanjug.

On je podsetio da je Sekretarijat za obrazovanje i dečju zaštitu od početka godine uplatio školama više od 920 miliona dinara.

–Reč je novcu koji se na mesečnom nivou redovno uplaćuje školama za osnovne potrebe, od kojeg treba da nabave zaštitnu opremu i dezinfekciona sredstva. Takođe u narednim mesecima biće izdvojeno dodatnih 460 miliona dinara u te svrhe. Verujem da je to dovoljno novca da se obezbede sva sredstva potrebna za dezinfekciju i higijenu u školama kako bi bili zaštićeni i đaci i zaposleni – pojasnio je gradonačelnik.

Ove školske godine će, prema njegovim rečima, u beogradske škole poći oko 16.500 prvaka.

–Najviše prvaka će krenuti u školu „Danilo Kiš” na Voždovcu (285), zatim u školu „Nikola Tesla” u Grockoj (280) i školu „Pavle Savić” na Zvezdari koja će imati 238 prvaka – precizirao je Radojičić.

Ponovio je da prestoničke škole spremno dočekuju 1. septembar koji je ove godine specifičan, obzirom na epidemiju korona virusa.

–U prethodnom periodu smo svi zajedno – Ministarstvo prosvete, Sekretarijat za obrazovanje i dečju zaštitu, direktori škola i roditelji dali maksimum da se ove okolnosti dočekaju na najbolji mogući način, odnosno sa najmanjim mogućim rizikom.  Ukoliko se u nekoj od škola pojavi virus takvi slučajevi biće prijavljeni Gradskom zavodu za javno zdravlje i tada će epidemiolozi odlučivati o daljem postupku – naveo je prvi čovek prestonice.

Glavna preporuka roditeljima je, ističe Radojičić, da dodatno obrate pažnju i da dete, ukoliko postoji bilo kakva sumnja da je zaraženo korona virusom, ne šalju u školu. Takođe je ukazao da pričom i primerom decu treba edukovati kako da se zaštite od Kovida 19, ali i da je veoma važno da deca pohađaju školu u učionicama jer je to, ističe, najbolji način obrazovanja.

–Prethodnih meseci deca su u velikom procentu izgubila ritam normalnog školovanja, ali verujem da ćemo im, primenom svih ovih mera, i u ovakvim okolnostima obezbediti bolje uslove da nastave školovanje – rekao je Radojičić.

Naglasio je da je važno da deca nose maske, koliko god je to moguće i poručio da se koriste i platnene koje ne samo da štite, već su i ekološki prihvatljivije u odnosu na maske za jednokratnu upotrebu.

Gradonačelnik je istakao da je, uprkos epidemiji, i ovaj raspust iskorišćen za rekonstrukciju škola i precizirao da su započeti radovi na obnovi osam škola ukupne vrednosti 155 miliona dinara, od kojih su neki završeni. Kao primere velikih investicija naveo je rekonstrukciju Zemunske gimnazije koja je u toku i čija obnova košta 370 miliona dinara, kao i završene radove na novoj osnovnoj školi u gročanskom naselju Leštane, vredne 550 miliona dinara.

One Response to “Radojičić: Beogradske škole spremno dočekuju 1. septembar”

  1. Kole каже:

    Uskoro ce sve biti onlajn

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Ponedeljak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana