Analitičari: Neizvestan ishod izbora u C.Gori, odlučiće mandat ili dva Tanjug

Objavljeno: 29.08.2020. 10:30 Izmenjeno: 29.08.2020. 13:51

Sutrašnji parlamentarni izbori u Crnoj Gori održavaju se u uslovima velike polarizacije društva, a biće neizvesni i najinteresantiji do sada, jer mandat ili dva mogu da odluče o novoj vlasti, smatraju crnogorski analitičari.

Sutrašnji parlamentarni izbori u Crnoj Gori održavaju se u uslovima velike polarizacije društva, a biće neizvesni i najinteresantiji do sada, jer mandat ili dva mogu da odluče o novoj vlasti, smatraju crnogorski analitičari.

Borba za 81 mandat u Skupštini Crne Gore prilično je zaoštrena, čule su se međusobne teške optužbe, na račun vlasti za kriminal, a na račun opoziije za destrukciju države i potčinjavanje interesima drugih.

U takvoj atmosferi niko se ne usuđuje da prognozira konačne rezultate izbora – da li će posle 30 godina DPS Mila Ðukanovića, za koju opozicija kaže da je “nikad slabija” izgubiti vlast, ili će opozicija, pre svega ona okupljena oko Demokratskog fronta, koja je uverena u svoj trijumf, ostvariti najbolji rezultat do sada.

Profesor Fakulteta političkih nauka dr Miloš Bešić kaže da se očekuje utakmica koja će, sasvim sigurno, biti inetersantnija nego u ranijim izbornim ciklusima, što zbog epidemije kovida 19, što zbog neobične kampanje, što zbog odnosa snaga koji podiže tenzije.

“S jedne strane je partija koja je 30 godina na vlasti, ima snažne resurse i mehanizme da odradi ove izbore, a sa druge strane prilično energična opozicija, makar u onom delu koji okupljen oko DF, i tu se očekuje najveća tenzija”, kaže Bešić za Tanjug.

Dodaje da će najinteresantnija biti raspodela karata “pri dnu lestvice”, budući da četiri stranke, odnosno liste gravitiraju između tri i pet procenata podrške.

“Eventualno neko od njih može i da ne uđe u parlament , a to je – dva do tri poslanika. Izvesno je da će vladajuća koalicija, zbirno – DPS, SDP i manjisnke stranke, uzeti nešto manje nego 2016. godine, što znači da će im trebati koalicioni partneri, ne bi li ponovo formirali vlast. Odnos snaga sada ne možete da računate, sve je otvoreno i mislim da će u mandat ili dva da se odlučuje na kraju”, rekao je Bešić.

Ističe da ovog puta postoji prilično široka koalicija oko Demokratskog frona i jedna oko demokrata Alekse Bečića, što je dovelo do nečega što ranije nije bio slučaj – gotovo da neće biti rasutih glasova, koje uvek idu u korist onome ko dobije najviše mandata.

Sve to, donekle, menja ukupnu dinamiku, smatra Bešić.

Dodaje i da u Crnoj Gori podele traju dugo, uvek se pojačavaju pred izbore, a sada su dodatno pojačane donošenjem Zakona o slobodi veroispovesti, koji je izvesno, po pitanju glasova, doneo štetu DPS, a dao “vetar u jedra” DF-u, da imaju nešto što bi branili kao ideju i što jača njihovu poziciju.

Gotovo svi akteri ove utakmice vide izbore kao odlučujuće za Crnu Goru.

Profesor sociologije Srđan Vukadinović ocenjuje da su svaki izbori, na neki način, borba za Crnu Goru, a da je građanima dosta, posle 2006. godine, floskula kako su to odlučujući izbori za opstanak Crne Gore.

On je naglasio da Crna Gora danas nije ugrožena ni od jednog svog suseda, već od profitera crnogorske nezavisnosti, što vidi kao ključni problem te zmlje.

Vukadinović je naveo da će dve stvari biti opredeljujuće za vladajuću koaliciju – pandemija korone, koja svuda ide na ruku vladajućim elitama, ali i problem zatvaranja granica Crne Gore, čime je jednom broju građana sa pravom glasa, iz inostranstva, onemoguheno da glasaju.

“Upravo to je problem, Crna Gora je danas zatvorena, sa ograničenjima, traže se PCR testovi. Građani Crne Gore, koji imaju ustavno pravo da glasaju i koje im niko ne može oduzeti, a nalaze se u inostranstvu, ne mogu da dođu u CG slobodno, jer ti testovi koštaju. To će značajno doprineti rezultatu izbora”, kaže Vukadinović.

On je rekao da je izlaznost na prošlim izborima bila oko 70 odsto, i uvek je oko 65-70 odsto, a izlaznost ispod 60 odgovara upravo DPS.

“Ne plaše se građani Crne Gore korone, ali postoje određeni limiti koje je vlast uvela, da bi se građanima koji imaju pravo glasa, to pravo oduzelo, a izlaznost bila manja od 60 odsto. DPS-u odgovara izlaznost 52-54 odsto, sve preko 72-73 procenata značajno urušava vlast i mogućnost DPS da napravi dobar rezultat”, pojašnjava Vukadinović.

Primetna je polarizacija društva, što Bešić komentariše ocenom – to je zato što su ga političari polarizovali, dodajući da i DPS i DF-u odgovara polarizacija, jer je onda drugima teško da se nađu između ta dva pola – kao kanjon, kaže, sa dve strane, a ko je dole – „sunca se neće nagledati“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Nedelja
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana