Putin: Rusija će braniti svoje interese svim raspoloživim sredstvima tanjug

Objavljeno: 07.12.2022. 16:14 Izmenjeno: 07.12.2022. 17:56

Putin je dodao da se „doktrina ljudskih prava globalno koristi da se uništi suverenitet država i podrži dominacija Zapada“.

foto tanjug/ap /Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

 

Presednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da će se Moskva truditi da odbrani svoje interese „svim raspoloživim sredstvima“, preneo je Rojters. Putin je ovo izjavio tokom sednice ruskog Saveta za ljudska prava koja je prenošena direktno na televiziji, rekavši da je Zapad tretirao Rusiju kao državu „druge klase“ koja nema pravo na svoje postojanje. On je poručio da ruski Savet za ljudska prava može da bude važno međunarodno mesto za zaštitu ljudskih prava. „Smatram da naš državni savet kao institucija već radi sa brojnim civilnim organizacijama u Rusiji, ali i inostranstvu i može da postane važno međunarodno mesto na kojem se može razgovarati o pitanjima ljudskih prava i zaštite u modernom svetu“, istakao je Putin, preneo je TAS S. On je dodao da se „doktrina ljudskih prava globalno koristi da se uništi suverenitet država i podrži dominacija Zapada“. „Vidimo da se ta doktrina koristi da se uništi suverenitet država, da se opravda zapadna politička, finansijska, ekonomska i ideološka dominacija“, istakao je Putin.

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je  da raste rizik od nuklearnog rata, ali da Moskva drži konce u svojim rukama, preneo je Rojters. On je dodao i da Rusija gleda na svoj nuklearni arsenal isključivo kao na defanzivni instrument odvraćanja. Putin je poručio da bi Rusija branila svoju teritoriju i njene saveznike „svim raspoloživim sredstvima“, dodaući da je Vašington, a ne Moskva, postavio „taktičko“ nuklearno oružje u drugim zemljama. On je istakao i da bi ruska vojska mogla dugo da se bori u Ukrajini, ali da u ovom trenutku ne vidi potrebu da mobiliše dodatne vojnike. „Što se tiče trajanja specijalne vojne operacije, pa, naravno, ovo može biti dug proces“, rekao je Putin. Govoreći o mobilizaciji, ruski predsednik je saopštio da se od 300.000 mobilisanih, u zoni specijalne vojne operaciji nalazi 150.000 ljudi, a da 77.000 njih direktno učestvuje u borbenim dejstvima. Ponovio je i stav da Rusija nije imala izbora osim da vojno interveniše u Ukrajini, rekavši da su tamo „prozapadni revolucionari započeli rat tamo 2014. godine, kada je ukrajinski predsednik Viktor Janukovič svrgnut posle višenedeljnih uličnih protesta“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Petak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana