Promena tehnologije odnošenja otpada u Borči Beoinfo

Objavljeno: 07.06.2021. 13:33 Izmenjeno: 07.06.2021. 13:33

Oko 500 klasičnih nadzemnih kontejnera zapremine 1,1 metar kubni u narednih nekoliko dana biće zamenjeni sa 170 novih džambo kontejnera zapremine 3,2 kubika

JKP „Gradska čistoća” u delu naselja Borča od sutra kreće sa promenom tehnologije sakupljanja i odnošenja otpada u ovom beogradskom naselju. Oo 500 klasičnih nadzemnih kontejnera zapremine 1,1 metar kubni u narednih nekoliko dana biće zamenjeni sa 170 novih džambo kontejnera zapremine 3,2 kubika, saopšteno je iz ovog javnog preduzeća.

Prednost džambo kontejnera je što oni zauzimaju manji deo javne površine, a primaju veće količine smeća. Takođe, poklopci ovih kontejnera su uvek zatvoreni pa životinje lutalice i ptice ne mogu osipati smeće van kontejnera. On se otvara pomoću nožne papuče, što sugrađanima znatno olakšava upotrebu kontejnera. Pored unapređenja komunalnih efekata, džambo kontejneri nemaju točkiće pa je njihovo pomeranje, izuzev kamionima „Gradaske čistoće”, gotovo onemogućeno. Nesavesnim izmeštanjem kontejnera učesnici u saobraćaju dovode se u opasnost, a nova tehnologija odlaganja otpada u džambo kontejnere rešava ovaj problem.

Marko Popadić, direktor JKP „Gradska čistoća”, rekao je da je ova akcija jedan od načina buđenja svesti kod sugrađana o značaju ekologije i očuvanja životne sredine.

– Stalnim podsećanjem na značaj pravilnog odlaganja otpada zajedno doprinosimo životu u čistijem i zdravijem okruženju. Beograd je veliki grad koji se konstantno širi i raste, a tehnologije u komunalnom sistemu moraju pratiti njegov razvoj i potrebe. Polako usvajamo nove navike i tehnologije, jer se moramo ponašati odgovorno prema generacijama koje dolaze i pokazati im kako se sa brigom odnosi prema svom domu – kazao je Popadić i najavio iste akcije u narednom periodu za delove opština Voždovac, Novi Beograd i Zemun.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Nedelja
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana