Prolećna izložba ULUS-a 30. marta u „Cvijeti Zuzorić“ Tanjug

Objavljeno: 28.03.2017. 17:40 Izmenjeno: 28.03.2017. 17:53

Prolećna izložba ULUS-a biće otvorena 30. marta u beogradskom paviljonu „Cvijeta Zuzorić“, gdeće svoje radove izložiti 127 umetnika iz Srbije.

Prolećna izložba ULUS-a biće otvorena 30. marta u beogradskom paviljonu „Cvijeta Zuzorić“, gdeće svoje radove izložiti 127 umetnika iz Srbije.

Prolećna izložba je jedna od najznačajnijih tradicionalnih likovnih manifestacija koje ULUS u višedecenijskom kontinuitetu organizuje od 1947. godine, a koncept je preuzet je od Udruženja prijatelja Cvijeta Zuzorić, koje je u periodu 1929-1941. godine ustanovilo i organizovalo Prolećnu izložbu kao jugoslovensku.

I tada i sada, prolećna smotra radova predstavlja godišnji presek domaćeg stvaralaštva, i dragocena je prilika da se u adekvatnom izložbenom prostoru sagledaju poetike i lični dometi veće grupe umetnika, radovi selektovanog uzorka koji reprezentuje domaću savremenu likovnu scenu.

Na otvaranju ULUS-ove Prolećne izložbe biće dodeljene godišnje nagrade Udruženja koje od svog ustanovljavanja nose pečat prestižnih umetničkih nagrada i priznanja – Zlatna paleta, Zlatna igla, Zlatno dleto, nagrada za oblast proširenih medija.

Istoričarka umetnosti Zorica Atić u uvodnoj reči kataloga navodi da ovogodišnja postavka prikazuje raznovrsnost likovnih pristupa u okviru više umetničkih sekcija i korišćenih tehnika, uz izrazito zastupljene kombinovane tehnike karakteristične za savremeno doba i obilje eklektično primenjenih umetničkih pravaca karakterističnih za podstmodernu.

„Likovnost i umetnički rad rezultat je kontinuiranog dijaloga između umetnika i stvarnosti – shvaćen kao podsticaj iz vidljivog i materijalizovanje nevidljivog, oblikovan u večitu poeziju likovnih elemenata. Uz nekolicinu umetnika starije generacije i likovno oformljene umetnike srednje generacije, autori pretežno mlađe generacije svoj istraživački put otpočet na studijama prikazuju radovima koje smatraju reprezentativnim u smislu ostvarene poetike i individualnosti pristupa“ napisala je Zorica Antić u katalogu.

Nakon više godina, ovogodišnja izložba ili pak njen odabrani deo izaći će iz okvira Umetničkog paviljona i prestonice, i krenuti u susret publici drugih kulturnih sredina i umetničkih centara.

Prolećna izložba od 18. maja godine gostuje u Galeriji savremene likovne umetnosti u Nišu i od 24. juna u Muzeju Hercegovine u Trebinju, Republika Srpska, BiH.

Izložba u Umetničkom paviljonu „Cvijeta Zuzorić“ traje do 23. aprila.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Grmljavina sa kišom

Trenutna temperatura 20°C

Grmljavina sa kišom

Sreda
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 25°C
Min: 17°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana