Preminuo poznati hrvatski novinar Denis Kuljiš Tanjug

Objavljeno: 18.08.2019. 15:15 Izmenjeno: 18.08.2019. 15:15

U Zagrebu je  nakon kratke i teške bolesti u 68. godini preminuo Denis Kuljiš, jedan od najuticajnijih i najsvestranijih hrvatskih novinara, urednika i publicista, preneo je Jutarnji list.

Foto: Telegraf

U novinama je radio još od 70-ih godina prošlog veka kada je počeo da sarađuje s Omladinskim tjednikom, Poletom i Studentskim listom, a od pocetka osamdesetih pa gotovo sve do smrti bio je jedna od najvažnijih figura hrvatske izdavačke i medijske scene, pokrećući brojne novine, portale, pišući kolumne i izdavajući knjige.

Denis Kuljiš rođen je u Splitu 1951. godine. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu studirao je opštu lingvistiku i sociologiju. Novinarstvom se bavio od svojih ranih dvadesetih, a prvi važniji posao bio mu je 1979. u Poletu, godinu kasnije i u dnevnim novinama Vjesnik.

Zajedno s partnerima 1989. osnovao je medijsko preduzeće Media Preš koje je učestovalo u pokretanju prvog privatnog nezavisnog politickog nedeljnika u Hrvatskoj, Globusa, čiji je bio prvi glavni urednik. Firma koju je pokrenuo u međuvremenu je narasla u Europapreš Holding (EPH), najveću novinsko izdavačku kuć u Hrvatskoj.

Kuljiš je nakon toga pokrenuo nedeljnik Nacional koji je vodio dve godine. Sarađivao je i sa Slobodnom Dalmacijom, bio je glavni urednik Playboya, supervizor izdanja Playboya za Srbiju i Crnu Goru, a imao je ulogu i u pokretanju Jutarnjeg lista.

Od 2005. do 2017. objavljivao je kolumne u Jutarnjem i Večernjem listu te nizu dnevnih novina u Srbiji, Sloveniji i Bosni i Hercegovini.

U saradnji s istoričarem Vilijamom Klingerom 2013. objavio je knjigu „Tito: Neispričane priče“, a nedavno je u izdanju beogradskog Službenog glasnika izašla i njegova knjiga „Titova tajna imperija“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Ponedeljak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana