Preminuo potpredsednik Skupštine, general Božidar Delić tanjug

Objavljeno: 23.08.2022. 14:20 Izmenjeno: 23.08.2022. 14:44

U januaru 2022. objavljeno je da je napustio pokret „Ljubav vera nada“ i osnovao pokret „Nema nazad – iza je Srbija“, sa kojim je nastupio na izborima ove godine, u okviru koalcije Nada, čiji je nosilac izborne liste bio.

 

foto tanjug

 

Potpredsednik Skupštine Srbije, general u penziji Božidar Delić preminuo je danas, potvrđeno je Tanjugu Novoj Demokratskoj stranci Srbije.

Delić je početkom meseca, po konstituisanju Skupštine Srbije, izabran za jednog od njenih potpredsednika.

Na izborima 3. aprila bio je nosilac liste koalicije Nada, DS S -POKS, kao predsednik pokreta „Nema nazad – iza je Srbija“.

Delić koji ima bogatu vojnu bografiju rođen je 8. januara 1956. godine u Petrovcu kod Ðakovice, a penzionisani je general-major Vojske Srbije.

Vojnu akademiju je upisao u Beogradu, a završio u Sarajevu 1977. godine, da bi po završetku školovanja kao pešadijski potporučnik bio raspoređen u Bileći.

Učestvovao je u ratu u Hrvatskoj (1991–1992), obavljao dužnost načelnika štaba 715. motorizovane brigade Vojske Republike Srpske u vreme rata u Bosni i Hercegovini, bio je komandant 549. mehanizovane brigade Vojske Jugoslavije (1995–1999) tokom rata na Kosovu i Metohiji, a potom komandant Beogradskog korpusa.

Penzionisan je 2005. godine.

Kao svedok odbrane, pojavio se pred Haškim tribunalom u procesima protiv Slobodana Miloševića i generala Vladimira Lazarevića.

U Srpsku radikalnu stranku se učlanio 2006. godine, i na parlamentarnim izborima 2007. izabran je za narodnog poslanika, a potom i potpredsednika Narodne skupštine.

Za narodnog poslanika je ponovo izabran i na parlamentarnim izborima 2008. godine i ponovo biva biran za potpredsednika parlamenta.

Kada je u septembru 2008. godine, došlo do raskola u SRS-u stao je na stranu Tomislava Nikolića i zajedno sa njim osnovao poslanički klub „Napred Srbijo“, a zatim i Srpsku naprednu stranku. Krajem februara 2011. godine, saopštio je da napušta SNS i vratio se u članstvo SRS, i ponovo izabran za narodnog poslanika 2016. godine.

Nakon parlamentarnih izbora 2020. godine, kada SRS nije prešla cenzus, zajedno sa potpredsednikom stranke Nemanjom Šarovićem je ušao u sukob sa rukovodstvom radikala, zbog čega su isključeni iz članstva i osnovali pokret „Ljubav vera nada“.

Jovanović:Večna slava srpskom ratniku i generalu Deliću

Predsednik Nove Demokratske stranke Srbije i jedan od lidera koalicije Nada, Miloš Jovanović, oprostio se  od generala Božidara Delića, koji je bio nosilac liste „Nade“ na izborima 3. aprila.

„Danas nas je napustio srpski ratnik i general, Božidar Delić.

Bila mi je neizmerna čast što smo poslednje političke borbe vodili zajedno.

Neka mu je večna slava“, napisao je Jovanović na instagramu uz crno-belu fotografiju Božidara Delića.

Delić, potpredsednik Skupštine Srbije, preminuo je danas u Beogradu.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Delimično oblačno

Trenutna temperatura 26°C

Delimično oblačno

Nedelja
Mogući pljuskovi

Max: 27°C
Min: 17°C

Mogući pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana