Preminuo Marko Janković novosti

Objavljeno: 17.01.2023. 21:05 Izmenjeno: 18.01.2023. 10:30

Od 2005. godine, bio je na radiju „Fokus“ gde se bavio političkim temama.

foto V.Danilov

 

 

POSLE duge bolesti preminuo je čuveni voditelj Marko Janković.

Marko Janković napustio nas je danas u 76. godini života. Rođen je davne 1945. godine u Kragujevcu gde je zavrio osnovnu školu i gimanziju.

Bio je jedan od osnivača „Studia B“ 1970. godine, gde se je prvo BIO muzički saradnik, a zatim i voditelj. Vodio je emisiju „Od doručka do ručka“ od 1975. godine, a paralelno sa tim radio je na radiju „Pingvin“ i „Indeks“.

Godine 1979. vodio je prvu muzičku emisiju „Pop Ekspres“ na Jugoslovenskoj radio-televiziji kao i „Nedeljno Popodne“. Vodio je i emisiju o školskom programu „Veliki odmor“. Pisao je za novine „Grom“.

Od 2005. godine, bio je na radiju  „Fokus“ gde se bavio političkim temama.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić uputio je telegram saučešća povodom smrti novinara Marka Jankovića, u kojem se kaže:

„Sa tugom sam primio vest o Markovoj smrti. Bio je istinska legenda našeg novinarstva i beskompromisni borac za slobodu reči, zbog čega je neretko plaćao cenu koju mnogi nikada nisu bili spremni da plate.

Marko je obeležio naše živote na mnogo načina. Bio je jedan od simbola urbanog Beograda, koji je svojim stilom nenametljivo oblikovao ne samo naše muzičke sklonosti, već pre svega naš odnos prema proklamovanim „istinama“, koje je upravo on, među prvima, dovodio u pitanje u svojim emisijama.

Takav je bio i njegov odnos prema politici – iskren, snažan i emotivan, prebojen idealima njegovog otvorenog rodoljublja i istinskog patriotizma, za koje se borio do kraja i koje nikada nije skrivao.

Izražavam duboko saučešće porodici, prijateljima, kolegama i poštovaocima Marka Jankovića. Njegov Beograd i Srbija ga neće zaboraviti. Neka počiva u miru“, navodi se u saučešću predsednika Vučića.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Petak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana