Premijerka Srbije sa Karen Donfrid studio b

Objavljeno: 26.04.2022. 20:05 Izmenjeno: 28.04.2022. 11:17

Donfrid je rekla da Sjedinjene Američke Države podržavaju nastavak dijaloga Beograda i Prištine.

foto tanjug

 

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić razgovarala je sa pomoćnicom državnog sekretara SAD za Evropu i Aziju Karen Donfrid o bilateralnoj saradnji dve zemlje, dijalogu Beograda i Prištine, regionalnoj saradnji i procesu evropskih integracija.

Predsednica vlade istakla je da su proces evropskih integracija i očuvanje regionalnog mira i stabilnosti od ključnog značaja za Republiku Srbiju i da su mir i stabilnost suštinski važni za budućnost Zapadnog Balkana. Govoreći o važnosti regionalne saradnje, Brnabić je istakla inicijativu Otvoreni Balkan kao dobar primer povezivanja svih građana regiona i pre svega mladih.

Srbija je posvećena nastavku reformi u oblasti vladavine prava, a najvažniji deo tog posla urađen je usvajanjem ustavnih amandmana u januaru ove godine, što predstavlja preduslov za jačanje nezavisnosti i samostalnosti sudija i tužilaca, rekla je Brnabić. Dodala je da je vlada posvećena nastavku dijaloga i otvorenoj komunikaciji sa organizacijama civilnog društva i predstavnicima medija.

Pomoćnica državnog sekretara Karen Donfrid čestitala je na dobrim ekonomskim rezultatima Srbije. Zaključeno je da je dalje jačanje i unapređenje ekonomske saradnje od važnosti za obe strane, kao i da su američke kompanije i investicije važne za Srbiju, naročito u oblasti IT i novih tehnologija.

Brnabić i Donfrid razgovarale su i o dijalogu Beograda i Prištine. Predsednica vlade naglasila je u razgovoru da je Srbija otvorena i spremna za nastavak dijaloga i podsetila da Priština još uvek nije uradila ništa na formiranju Zajednice srpskih opština što je bilo dogovoreno Briselskim sporazumom još pre devet godina. Brnabić je u razgovoru istakla dobru saradnju i komunikaciju sa KFOR, koja je naročito važna za Srbe koji žive na Kosovu i Metohiji.

Ona je takođe dodala da SAD snažno podržavaju proces evropskih integracija regiona.

Brnabić i Donfrid razgovarale su i o aktuelnim geopolitičkim temama.

Brnabić: Uskoro dodatno prisustvo američkih kompanija

Odnos Srbije i SAD se promenio ne samo zato što je legitimitet predsednika Srbije neupitan, već i zato što Vašington vidi njegovu iskrenu posvećenost regionalnom miru, bezbedosti i stabilnosti, dijalogu sa Prištinom kao jednim od stubova regionalne stablnosti, ocenila je predsednica Vlade Ana Brnabić.

Nakon razgovora sa zvaničnicima SAD Karen Donfrid i Gabrijelom Eskobarom, koje je ocenila kao izuzetne teške, ali i konstruktivne, Brnabić je rekla da Vašington prepoznaje našu spremnost da donosimo odluke ma koliko teške bile, ali takve da sačuvamo mir i stabilnost.

„SAD iskreno i otvoreno podržavaju incijativu Otvoreni Balkan i pozivaju sve da se uključe, a kao rezltat svega toga naši odosi su se promenili, bez obzira na suprotne stavove i poglede po pitanju KiM“, rekla je Brnabić gostujući na TV Pink i najavila da u narednih nekoliko dana očekuje dobre vesti i dodatno prisustvo americkih kompanija u Srbiji.

Prema njenim rečima, ono što se promenilo u odnosima Beograda i Vašingtona je to što oni sada čuju i slušaju našu stranu i argumentacij, i pored toga što govore o međuosobnom priznanju.

Eksplicitniji su od EU u toj kritici Prištine i Aljbina Kurtija, za ono što nije urađeno, i za njihov neiskren stav, zato što nisu formirali ZSO, što su zabranili Srbima da ucestvuju na referendumu, izborima, rekla je Brnabić i podsetila da su SAD napravili i neke poteze zahvaljujući kojima je Priština ukinula takse na robu iz centralne Srbije i BiH.

Prema njenim rečima, stav SAD prilično pomaže da se Priština vrati za pregovarački sto.

Naglasila je da Srbija ima odlične odnose sa americkim kompanijama, a da narednih dana očekuje dobre vesti po pitanju

„To je jedna stvar koja nas povezuje i karta na koju uvek igramo. Te stvari olakšavaju političke odnose. Mislim da Vučić ceni tu američku iskrenost i otvorenost. Slažemo se da se ne slažemo u nekim stvarima, ali hajde da vidimo šta možemo da uradimo“, navela je Brnabić.

Ona je rekla da je sa američkom zvaničnicom Karin Donfrid juče razgovarala o ekonomiji, IT sektoru, o američkim kompanijama i da joj je cilj da se pozicionira kao lider ovog dela Evrope.

„U narednih nekoliko dana očekujemo dobre vesti i dodatno prisustvo američkih kompanija u Srbiji“, rekala je Brnabić i podsetila na americke kompanije u Srbiji i to da bi jedna od njih do kraja godine trebalo da počene u Novom Sadu da gradi razvoji centar za Evropu.

Imamo mnogo nivoa saradnje sa američkim kompanijama i sa našom dijasporom, udruženje naših ljudi u Silicijumskoj dolini – Srbian enterpeners, nam mogo pomaže, osnovali su i Fond samo za Srbiju koji će podržati naše start ap inovative kompanije, navela je premijerka.

„To je karta na koju mi igramo, te stvari olakšavaju i političke odnose, posbeno u ovako kompleksnim odonsima“, rekla je Brnabić.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Nedelja
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana