Brnabić:Država snažna koliko postoji jedinstvo tanjug

Objavljeno: 27.04.2022. 11:36 Izmenjeno: 28.04.2022. 11:17

Prenela je da je Srbija već uspostavila tim za pregovore o novom državnom aranžmanu u vezi ruskog gasa.

U ovim okolnostima, kao i u svakoj krizi, država je snažna jedino ako smo svi mi zajedno, i ako svaki pojedinac čuva tu državu, energiju, resurse, podvukla je  premijerka Ana Brnabić.

Ona je, za TV Pink, objasnila da je država tu da obezbedi koliko može, a da snabdevenost na duge staze zavisi od svih građana.

„To što imamo dovoljno hrane je zahvaljujući tome što smo imali rekordne prinose proteklih godina, a to je ostvareno jer smo ulagali u poljoprivredu. I ove godine, kako sada stvari stoje, imaćemo istorijski prinos pšenice“, ukazala je Brnabić.

Ona je navela da se za novi rod moraju osloboditi silosi, ali da se to čini balansiranjem odobrenja izvoza, uz očuvanje bezbednosti snabdevanja.

Podsetila je da je vlada donela odluku o kvoti od 150.000 tona za izvoz pšenice.

Ukazala je da se sutra završava prijava za izvoz, koji će biti odobren u petak.

Najavila je da će za 10 do 15 dana biti održan sledeći sastanak na kojem će biti razmatrane dalje mogućnosti izvoza, ali i kako to ide logistički, jer tu postoje problemi.

Brnabić je kazala da će sutra u 11 časova u Predsedništvu biti održan sastanak o robnim rezervama, na kojem će biti analizirano šta sve imamo, koliko toga moramo da ispraznimo da bi uskladištili sve iz sledeće žetve.

Upitana za pozive nemačkih političara građanima da budu štedljiviji, Brnabić je kazala da je to što rade Nemci racionalna politika, nešto što kod nas niko ne želi da čuje.

„To jeste ekstremno. Po mnogim stvarima u ovo trenutku Nemačka je u lošijoj poziciji od Srbije. Imate tamo nestašice ulja, brašna, energenata. Nebrojeno puta su skuplji struja, gas, posebno za privredu. Mi u svemu tome čuvamo Srbiju, kako naše građane, tako i konkurentnost naše ekonomije“, podvukla je ona.

Istakla je da sve što danas imamo nije palo sa neba, već je rezultat odgovorne, ozbiljne politike prethodnih 10 godina.

Podsetila je da je to zahvaljujući teškim i nepopularnim merama fiskalne konsolidacije, koje je sproveo Aleksandar Vučić 2014.godine.

Takođe i sva principijeljna spoljna politika koju je vodio, dodaje, omogućila je da nastavimo evropski put, kojije započeo formalno 2014.

„U teškoj 2021.godini prvi smo prihvatili novu pristupnu metodologiju, otvorili čitav klaster. Imamo najbolje odnose sa EU, ali i sa Rusijom, pa smo zahvaljujući dobroj ceni ruskog gasa prebrodili zimske mesece“, objasnila je Bnabić.

 Srbiju poštuju i niko joj više ne preti

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da pritisci na Srbiju jesu veliki, ali da našoj zemlji, na sastancima za stranim partnerima, niko ne preti, niti je ucenjuje, jer je Srbija sada poštovana.

„Nikada do sada, od kad sam u politici, i u vladi od 2016. godine, nisam bila na sastanku na kojem je nama neko pretio ili nas ucenjivao. Naša zemlja je zavredela poštovanje zahvaljujući mudroj politici Aleksandra Vučića”, rekla je Brnabić za TV Pink.

Ona je navela da je potpuno jasno da SAD i EU očekuju od Srbije da uvede sankcije Rusiji, i da su pritisci na Srbiju svakodnevni, ali da je zadovoljna što je Srbija postala zemlja u koji niko ne može da dođe da nam preti.

„Za ovih 10 godina uspeli smo da dođemo do toga da je zemlja dovoljno poštovana, da niko ne sme da dođe u Beograd, ne usuđuje se da dođe i da nas ucenjuje i preti. Velika je to razlika u odnosu na zemlju od pre 10 godina“, rekla je Brnabić.

Premijerka je rekla da sagovornici imaju očekivanja od nas, ali se uvek trude da saslušaju i “koliko-toliko” razumeju naš stav prema sankcijama Rusiji, koji je posledica svega što se dešavalo 90-ih godina, a završilo se NATO agresijom 1999.godine.

„To je danas partnerski odnos. Na sastancima sa američkim senatorima, sa ministarkom spoljnih poslova Nemačke, nismo čuli ucene, pretnje. To uvek bude težak razgovor, ali između dva partnera“, rekla je Brnabić.

Ona je dodala da sastanci sa zapadnim predstavnicima nikada nisu laki, upravo suprotno, kaže, „jako su teški“.

„Ja sam se juče, posle sastanka sa Donfrid, čula sa predsednikom Vučićem i rekla mu da mi zuji u glavi od napetosti, da kažete i branite svoje stavove, a da ne kažete nijednu pogrešnu reč i napravite prostor za dalje jačanje odnosa Srbije i SAD, što je važno za sve nas, za Srbe na KiM. To je veliki pritisak, jer se čini potpuno nepomirljivo – da branite svoje stavove, ali da ne rušite mostove“, rekla je Brnabić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Petak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana