Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Češke Republike Miloš Zeman otvorili su obnovljen “Češki dom” u Beogradu. instagram

Objavljeno: 30.01.2023. 17:24 Izmenjeno: 30.01.2023. 17:25

Živelo prijateljstvo Srbije i Češke i naša dva naroda, napisao je predsednik Vučić na svom Instagram profilu.

Češka kuća će biti mesto susreta naša dva naroda, razmene i razvoja privredne i kulturne saradnje. Ona će biti trajna veza između Srbije i Češke, kamen temeljac najkvalitetnijih odnosa i zalog našeg prijteljstva i tako će zauvek ostati, ma ko bio na vlasti u Srbiji i Češkoj. Živelo prijateljstvo Srbije i Češke i naša dva naroda, napisao je predsednik Vučić na svom Instagram profilu.

Obnovljena zgrada Češkog doma u Beogradu služiće širenju češke kulture, razvijanju odnosa između dve zemlje, podržavati rad manjine, edukaciju i sportske aktivnosti na način da se doprinese jačanju razumevanja između državljana bratskih zemalja Srbije i Češke, izjavio je danas ambasador Češke u Beogradu Tomaš Kuhta. On je na otvaranju obnovljenog Češkog doma u Beogradu zahvalio predsedniku Češke Milošu Zemanu koji je tokom posete Srbiji u septembru 2019. godine obećao predstavnicima ceške manjine da će sa svojim sprskim partnerom, predsednikom Aleksandron Vučićem, da reši problem Češkog doma. „Velika zahvalanost pripada i predsedniku Vučiću. Ne samo što je obećao da reši to pitanje već pre svega zato što je to obećanjezajedno sa svojim saradnicima ispunio za vrlo kratko vreme i u meri koja daleko prevazilazi naša prvobitna očekivanja“, rekao je Kuhta. Kako je istakao, Vučić je tim simboličkim gestom potvrdio da je reč o njegovom ličnom prijateljstvu sa Zemanom i odličnim odnosima između srpskog i češkog naroda koji nisu samo „slovo na papiru“. Kuhta je istakao da zahvaljujući takvim gestovima i prijateljstvima češka manjina može i u budućnosti da se oseća u Srbiji kao poštovani partner što, dodao je, važi i za srpsku manjinu u Češkoj. Predsednicima Srbije i Češke poželeo je sve najbolje, a Zemana zamolio da dođe u Češki dom i nakon što mu istekne mandat.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Ponedeljak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana