Pravljenje zaliha mleka izazvalo kratkotrajnu nestašicu tanjug

Objavljeno: 06.09.2022. 11:54 Izmenjeno: 06.09.2022. 12:36

Malinović je naglasio kako nema potrebe da potrošači prave zalihe, jer se na taj način pogoršava stanje na tržištu mleka.

foto tanjug

 

Sekretar Udruženja za trgovinu Privrede komore Srbije (PKS) Žarko Malinović izjavio je da se na tržištu događa kratkotrajan poremećaj, a ne nestašica mleka.

„Tržište se snabdeva u onim količinama u kojim je to bilo u prethodnom periodu. Usled priče o tome da nema mleka, dobli smo i rast tražnje“, rekao je Malinović za RTS.

On tvrdi da su trgovci sve svoje zalihe stavili na raspolaganje i da rade sve što je u njihovoj moći da obezbede stabilno snabdevanje.

„Građani moraju shvatiti da su trgovačke marže u Republici Srbiji na jako niskom nivou. Trgovci gube novac, ali su svesni odgovornosti koju imaju u ovom trenutku, jer od 15 do 20 odsto proizvoda je pod uredbama ograničenih cena i dele sa građanima teret krize“, smatra Malinović.

On je naglasio kako nema potrebe da potrošači prave zalihe, jer se na taj način pogoršava stanje na tržištu mleka.

„Nema potrebe da mleko kupujemo na pakete. Radi se o robi koja ima ograničen rok trajanja. Ukoliko se kao potrošači ponašamo odgovorno, kupujemo količine koje su nam potrebne, a ne pravimo zalihe, mi ćemo imati stabilno snabdevanje“, poručio je Malinović.

Cena mleka 129 din,marza smanjena sa 12 na 5%,izvoz ogranice

Vlada Srbije je na sednici izmenila Uredbu o najvišoj ceni životnih namirnica, kojom je propisala novu maksimalnu maloprodajna cena UHT (dugotrajnog ili sterilizovanog) mleka sa 2,8 odsto mlečne masti od 128,99 dinara za litar, saznaje Tanjug.

Prethodno je cena litra ovog mleka bila ograničena na 119,99 dinara.

Vlada je istom izmenom smanjila maksimalnu trgovačku maržu na sve vrste UHT mleka sa 12 na pet odsto.

Takođe, uredbom je uvedena i zabrana izvoza svežeg mleka i pojedinih mlečnih proizvoda do 30. septembra.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Subota
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana