Pozorište Boško Buha ostaje na Trgu Republike tanjug

Objavljeno: 23.03.2023. 18:16 Izmenjeno: 24.03.2023. 08:57

foto tanjug   POZORIŠTE BOŠKO BUHA OSTAJE NA STAROJ ADRESI TRG REPUBLIKE 3 Premijerka Ana Brnabić, nakon sastanka sa predstavnicima pozorišta Boško Buha, rekla je da je slučaj ovog pozorišta „bizaran“ a kritikovala je medije koji su o njemu izveštavali navodeći da su politizovali situaciju i da su manipulisali. – Kultura nam je važna i […]

foto tanjug

 

POZORIŠTE BOŠKO BUHA OSTAJE NA STAROJ ADRESI TRG REPUBLIKE 3

Premijerka Ana Brnabić, nakon sastanka sa predstavnicima pozorišta Boško Buha, rekla je da je slučaj ovog pozorišta „bizaran“ a kritikovala je medije koji su o njemu izveštavali navodeći da su politizovali situaciju i da su manipulisali.

– Kultura nam je važna i toliko smo se poslednjih godina borili da uložimo u kulturu i infrastrukturu u kulturi, radna mesta u kulturi… Danas sam reagovala i rekla da jedva čekam da kažem punu istinu o slučaju. Ima nešto dobro o svemu ovome negativnom, a to je da smo na ovom primeru, primeru dečijeg pozorišta, mogli da vidimo stepen spremnosti određenih medija da politizuju situaciju i izmanipulišu javnost, da šalju potpuno pogrešne i činjenično neistinite informacije, a koje su lako proverljive i da sakriju istinu. Sve to rade da bi imanipulisali čitav niz ljudi preko radnika u kulturi, glumaca, drugih pozorišta i naravno uvek dežurnih političkih novinara koji su uvek spremni da se priključe u svakoj hajci protiv vlasti i Aleksandra Vučića. Neverovatno je koliko je bizaran ovaj ceo slučaj.

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da je ceo slučaj dečjeg pozorišta “Boško Buha“ ispolitizovan i podsetila da je prostor pozorišnog foajea od 230 kvadratnih metara prodat još 2009. godine, pre dolaska na vlast SNS. „Dobro je u ovoj čitavoj priči što smo našim građanima pokazali u kolikoj meri su tajkunski mediji i određeni pojedinci spremni da manipulišu činjenicama i da plasiraju dezinformacije i laži kako bi politički zloupotrebili određene ljude“, rekla je Brnabićeva u izjavi za TV „Pink“. „U ovom slučaju su to glumci“, dodala je ona. Prema njenim rečima, “tajkunski mediji“ su pokušali da za “slučaj pozorišta Boško Buha“ optuže i predsednika Srbije Aleksandra Vučića. “Ti isti mediji su nedavno objavili da Međunarodni sud treba da se pozabavi Vučićem zato što čovek iz Niša kaže da je Vučić preko nekog svog kuma je umešan u manipulacije sa tehničkim pregledima. Ako su spremni da tako nešto da kažu, njima nije teško ni da ga optuže za pozorište“, rekla je Brnabić. Premijerka je pokazala naslove nekih medija i ocenila da oni prave dramu kako bi manipulisali građanima. „Ako se informišete iz tajkunskih medija, vidite naslove da ‘Grad hoće da zatvori pozorište za decu’, da je to ‘Nasilje koje vlast sprovodi nad institucijama’. ‘Aca Bosanac je vlasnik zgrade pozorišta, a prostor foajea i sale pozorišta u njegove ruke je dospeo još 2017. godine’, ‘Pozorište prodato u potaji ispod cene’, ‘Boško Buha završio u rukama Peconija i Ace Bosanca dok je Beogradom upravljao Siniša Mali'“, navela je samo neke Brnabićeva. Ona je dodala da je tokom današnjeg dana došlo do vrhunca „divljanja“. „Sada da vam kažem šta je istina. Donela sam sve ugovore i sporazume. Istina je da je ovo prodato 2009. godine. Dakle, 24. aprila 2009. godine je ovo prodato. Je l’ tada Aleksandar Vučić bio na vlasti?! SNS?“, upitala je premijerka. Prema njenim rečima, tada je napravljen ugovor o kupoprodaji na način gde se ne precizira gde se tačno nalazi prostor te zgrade, i zato što je tako napravljeno, nije se znalo, bile su žalbe, a onda je nakon svega 2017. godine to uknjiženo i razrešeno. „Ono što je važno je da se to desilo 2009. godine. Dakle, mi sa tim ‘Nit’ luk jeli, nit’ luk mirisali’. Samo pozorište nikada nije bilo predmet privatizacije, ni restitucije i oduvek je bilo uknjiženo na Grad Beograd. Ovde se radi o 230 kvadrata foajea, što je opet problem koji treba da rešimo. Hvala ovim medijima koji su nam objasnili šta se zaista desilo, a to je da je taj prostor prodat, u njihovo vreme, 2009. godine ispod cene“, istakla je predsednica vlade.

Ansambl i zaposleni teatra „Boško Buha“ rešeni su da pozorište ostane na svojoj matičnoj adresi, pa im  konstruktivni sastanak sa premijerkom Anom Brnabić uliva nadu da će tako i biti, piše u saopštenju pozorišta „Boško Buha“. Kako se navodi u saopštenju „danas je, u popodnevnim satima, održan sastanak predstavnika Pozorišta „Boško Buha“ sa premijerkom Republike Srbije Anom Brnabić, njenim saradnicima i predstavnicima gradskih sekretarijata, a povodom nerazrešenih pravno-imovinskih odnosa u vlasništvu nad prostorijama pozorišta, zbog kojih je nemoguće nastaviti njegovu rekonstrukciju. „Na sastanku je detaljno razjašnjen ceo tok događaja koji je do toga doveo, i konstatovano je da je došlo do šuma u komunikaciji između nadležnih ustanova, zbog čega je pozorište dovedeno u veliki problem, a da tu nema njegove odgovornosti i krivice“ piše u saopštenju. Dalje se u saopštenju navodi da su „predstavnici pozorišta dobili su uveravanje od premijerke da će se lično založiti i pobrinuti da se taj problem reši, i garanciju da će „Buha“ ostati na svojoj adresi. Zahvaljujemo se kolegema, esnafskim udruženjima i svim građanima koji su nam pružili podršku u ovom nastojanju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 17°C

Pretežno oblačno

Petak
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 24°C
Min: 15°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana