Potpisani ugovori o dodeli sredstava iz Fonda za međuopštinsku saradnju studio b

Objavljeno: 24.02.2023. 09:31 Izmenjeno: 24.02.2023. 09:31

Istaknuto da je ova saradnja uspostavljena 2018. godine, te da će za jedinice loklanih samouprava ovi grantovi biti podrška za razvoj i unapređenje po različitim osnovama.

Zamenica gradonačelnika Beograda Vesna Vidović potpisala je  u Naučno-obrazovnom kulturnom centru „Vuk Karadžić” u Tršiću u ime grada Beograda ugovor o dodeli sredstava iz Fonda za međuopštinsku saradnju.

Vesna Vidović je rekla da Grad Beograd mnogo ulaže u tu oblast, te da je važno da građani lakše i kvalitetnije obavljaju poslove u lokalnim samoupravama, da im zaposleni u upravama budu dostupni i da se poslovi obavljaju efikasno i kvalitetno.

– Uz mnoga unapređenja, koja stalno uvodimo, za postizanje sveobuhvatne i inkluzivne zajednice, neophodna je posebna pažnja prema osobama sa invaliditetom. U okviru ovog projekta, jedan od glavnih ciljeva jeste osposobljavanje zaposlenih za efikasniji i kvalitetniji rad, uključujući i primenu informacijsko-komunikacijskih tehnologija, kao i uklanjanje fizičkih barijera. Projekat će direktno koristiti osobama sa invaliditetom, obezbeđujući im unapređen pristup informacijama i uslugama, uz uklanjanje prepreka u okruženju, na ulici, trotoaru, parkiranju, kako bi im omogućili lakše kretanje, ali i pristup uslugama i informacijama – naglasila je Vesna Vidović.

Svesni smo, dodala je, da su osobe s invaliditetom često suočene sa umanjenim mogućnostima zbog otežanog kretanja, senzorskih oštećenja i otežanog pristupa informacijama.

– Zbog toga je važno osnažiti ih i pružiti im bolje uslove. Od izuzetnog je značaja što ovaj projekat predviđa i osposobljavanje osoba sa invaliditetom za adekvatno reagovanje u vanrednim situacijama. To je naročito važno u današnje vreme kada skoro pa svakodnevno u svetu imamo različite prirodne katastrofe, a osetljive kategorije su u tim situacijama najugroženije. Svaka lokalna zajednica i grad treba da se posveti brizi o osobama sa invaliditetom kako bi se osigurala njihova uključenost u društvo i puno uživanje u svim pravima i slobodama – istakla je Vesna Vidović.

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Aleksandar Martinović potpisaao je ugovore sa predstavnicima Beograda, Niša, Loznice i Leskovca, Rume i Šida kao vodećih partnera na projektima koji se finansira u okviru Projekta „Lokalna samouprava za 21. vek”. Ovaj projekat podržava Vlada Švajcarske.

Obraćajući se prisutnima, Martinović je istakao da su ugovori potpisani sa šest jedinica lokalnih samouprava kao nosiocima projekata, pri čemu su u svakom od ovih projekata još određeni broj jedinica lokalne samouprave i to iz različitih delova Republike, od Vojvodine, preko Podrinja, Beograda, Novog Sada, Niša, do Gadžinog Hana.

– Nastavljamo sa jednom politikom pomoći i razvoja cele Republike Srbije i svih jedinica lokalne samouprave. Današnji događaj pokazuje daje moguća veoma uspešna saradnja, sa jedne strane Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, odnosno Vlade Republike Srbije, naših prijatelja iz švajcarske kancelarije za razvoj, odnosno Švajcarske Vlade, i naših kolega iz različitih jedinica lokalne samouprave u Republici Srbiji – rekao je Martinović.

Prisutnima se obratio i gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović i šef Odeljenja za demokratsko upravljanje Švajcarske kancelarije za saradnju Melina Papageorgiu Tripolini.

Ona je istakla da je ova saradnja uspostavljena 2018. godine, te da će za jedinice loklanih samouprava ovi grantovi biti podrška za razvoj i unapređenje po različitim osnovama.

–  Ono što je posebno dobro je to što se ova međuopštinska saradnja može zasnivati na različitim pitanjima, od zdravlja, životnee sredine, socijalnih pitanja, pa sve do lokalnog ekonomskog razvoja, javnih komunalnih usluga i mnogih drugih usluga. Sa ovih 6 grantova moći ćete da rešite praktična pitanja, a primeri će moći da posluže i drugim zajednicama da slede vaš put – istakla je Melina Papageorgiu Tripolini.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Sreda
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana