Poslednja deonica obilaznice oko Beograda, od Straževice do Bubanj Potoka puštena u saobraćaj u prisustvu predsednika Aleksandra Vučića tanjug, alo

Objavljeno: 28.06.2023. 18:57 Izmenjeno: 06.07.2023. 17:27

Poslednja deonica obilaznice oko Beograda, od Straževice do Bubanj Potoka u dužini od 9,74 kilometara, je puštena u saobraćaj u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, v.d. direktora Puteva Srbije Zoran Drobnjak, gradski menadžer Beograda Miroslav Čučković, ministar finansija Sinisa Mali, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastructure Goran Vesić i Direktor Koridora […]

Poslednja deonica obilaznice oko Beograda, od Straževice do Bubanj Potoka u dužini od 9,74 kilometara, je puštena u saobraćaj u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, v.d. direktora Puteva Srbije Zoran Drobnjak, gradski menadžer Beograda Miroslav Čučković, ministar finansija Sinisa Mali, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastructure Goran Vesić i Direktor Koridora Srbije Aleksandar Antić sa predsednikom.

Za pet godina smo uradili više nego neko za 27 godina. Očekivao sam da bude brže, ali imali smo mnogo problema sa eksproprijacijom – rekao je predsednik dok se sa čitavom delegacijom vozio autobusom na sprat i dodao:

Vrlo je važno za celu zemlju. Biće to najprometnija, najvažnija saobraćajnica. Ovo je veliki dan, baš sam ponosan. Završili smo još jednu stvar.

Podaci o obilaznici

Obilaznica je projektovana i odobrena davne 1972, u vreme Josipa Broza Tita, a gradnja je počela 1991, u vreme Slobodana Miloševića. „Predviđen je rok od pet godina da se obilaznica završi“, obećao je tada Milošević.

Nije se, međutim, tih ratnih devedesetih daleko odmaklo. Ali i posle 2000. nastavljeno je u sporom ritmu. Naime, do septembra 2008. gradilo se, u proseku, tek kilometar godišnje. Takvim tempom, obilaznicom od Batajnice do Bubanj potoka bilo bi moguće doći tek 2031.

Međutim, baš danas, na Vidovdan, otvara se poslednja deonica obilaznice, Sektor 6, od tunela Straževica do petlje Bubanj potok, čime je kompletiran Koridor 10. U prisustvu predsednika Aleksandra Vučića, na čije je insistiranje posao ubrzan da bi bio okončan višedecenijski san graditelja. Od danas vozači će od Batajnice do Bubanj potoka stizati za samo 23 minuta.

Iako su prethodne vlasti tvrdile da im je to jedan od najbitnijih projekata, radovi su se odugovlačili, a počelo je i licitiranje s rokom.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je Vidovdan najveći, najteži i najlepši praznik za Srbe i dan naših velikih tragedija, kao i da je o časti kosovskih junaka ispevano mnogo spevova. On je prilikom vožnje sa medijima na završenoj poslednjoj deonici obilaznice oko Beograda, od tunela Straževica do Bubanj Potoka, rekao da je Vidovdan dan kada smo počinjali velike stvari, ali i dan sramote, jer je na taj dan isporučen predsednik SRJ Slobodan Milošević Haškom trubunalu. „Mogli su to i drugi dan, ali onima koji su nas tlačili to je bila suština, jer oni vole simbole a mi smo bili pomagači u dokazivanju naše nemoći. Danas je vreme da gledamo u budućnost, ne samo za priču o putevima i prugama, već prilika da govorimo o budućnosti i napretku Srbije, jer ovo mora da bude budućnost i da razmislimo da li možemo više brige za ljude da pokažemo“, rekao je Vučić. On je kao primer naveo da je kada je na putu za Novi Sad video prevrnut kamion sa vozačem, stao sa svojim timom da pomogne vozaču, a da je za to vreme 20, do 25 vozila samo prošlo. „To govori o nama. Moramo sebe da preomenimo, gde smo to žurili. Danas bih i o tome govorio“, rekao je Vučić. On je dodao da je napravljeno stotine kilometara puta, kao i da su ministar finansija Siniša Mali i premijerka Ana Brnabić uradili sve da imamo punu fistkalnu stabilnost. „Žao mi je što se bavim očuvanjem mira, ali i dalje nema sankcija za Srbiju, a za neke koji su im čedo sankcija ima. Ni uspehe nismo u stanju da primetimo i prihvatimo“, rekao je on.

Blokada autoputeva loša je za našu zemlju, niko od građana to ne podržava, to nije politika, moj rezultat je ono što je izgrađeno i ono što će značiti građanima.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Delimično oblačno

Trenutna temperatura 22°C

Delimično oblačno

Nedelja
Malo i umereno oblačno

Max: 26°C
Min: 17°C

Malo i umereno oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana