Patrijarh na Vidovdan služio u Gračanici spc

Objavljeno: 28.06.2023. 17:59 Izmenjeno: 08.07.2023. 10:07

Hiljade pravoslavnih Srba iz svih krajeva Kosova i Metohije, sa severa i juga, iz enklava i getoa, ispunilo je jutros, na Vidovdan, portu manastira Gračanice da sa ljubavlju dočekaju Njegovu Svetost Partrijarha srpskog g. Porfirija i arhijereje Srpske Pravoslavne Crkve  i zajedno proslave Svetog velikomučenika kneza Lazara i sve vitezove sa njim postradale za krst […]

Hiljade pravoslavnih Srba iz svih krajeva Kosova i Metohije, sa severa i juga, iz enklava i getoa, ispunilo je jutros, na Vidovdan, portu manastira Gračanice da sa ljubavlju dočekaju Njegovu Svetost Partrijarha srpskog g. Porfirija i arhijereje Srpske Pravoslavne Crkve  i zajedno proslave Svetog velikomučenika kneza Lazara i sve vitezove sa njim postradale za krst časni i slobodu zlatnu.

Patrijarh Porfirije je načalstvovao svetom Liturgijom u porti drevne svetinje uz sasluženje visokopreosvećene i preosvećene gospode arhijereja: crnogorsko-primorskog Joanikija, mileševskog Atanasija, raško-prizrenskog Teodosija, slavonskog Jovana, marčanskog Save, novobrdskog Ilariona, jegarskog Nektarija i topličkog Petra. Tom prilikom, patrijarh Porfirije je, između ostalog, naglasio:

– Braćo i sestre, Kosovo i Metohija je naš dom i naše nebo, jer u kosovsko-metohijskoj zemlji nebo je osnov i temelj. Mi znamo da tamo gde je nebo ima mesta za sve i znamo da će, ukoliko verom i molitvom osmišljavamo svoj život, Bog učiniti da se pokaže da su svi ljudi potrebni jedni drugima bez obzira kako se Bogu mole i bez obzira kom narodu pripadaju, jer svi smo stvoreni po slici i prilici Božjoj. Svi su pozvani da dođu u poznanje istine Božje. To je, braćo i sestre, naše vidovdansko nasleđe! Vidite kakav je danas dan! Vidite kakav je dan Gospod ustrojio! Radostan dan, Vidovdan, dan kada slavimo Svetog kneza Lazara i mučenike kosovske. A danas naša braća muslimani imaju Kurban-bajram. Moleći se za sve ljude sveta živome Gospodu našem i kosovskim mučenicima, neka Gospod svim ljudima da radost i mir. Čestitajmo sa ovog mesta Kurban-bajram i svoj braći muslimanima na ovoj kosovsko-metohijskoj zemlji! Neka i oni verom u Boga izmole mir u svojoj duši. Onda kada mi imamo mir  u svojoj duši i kada oni imaju mir u svojoj duši, razumećemo da je Kosovo i Metohija sveta zemlja baš kao što je i Jerusalim sveta zemlja. Ovde ima mesta za sve ljude i njihove svetinje bez obzira kako i na koji način se Bogu mole. Kosovo i Metohija je sveta zemlja u kojoj ima mesta za sve, za svaku vrstu molitve koja se uznosi Bogu, a kada je molitva iskrena blagoslov i blagodat Božja će se spustiti na zemlju i sve ljude na njoj.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Grmljavina

Trenutna temperatura 24°C

Grmljavina

Petak
Mogući pljuskovi

Max: 27°C
Min: 18°C

Mogući pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana