Politiko:EU želi da iskoristi makedonski referendum i za KiM Tanjug

Objavljeno: 29.09.2018. 12:34 Izmenjeno: 29.09.2018. 13:44

Evropska unija nastoji da iskoristi zamah oko referenduma u Makedoniji i razreši i druge opasne sporove u regionu, kao što je zamrznuti konflikt Beograda i Prištine, piše danas Politico.

 

Uoči referenduma o imenu Makedonije koji se sutra održava u toj zemlji, briselski portal navodi da se zapadni lideri nadaju da će tim referendumom Makedonija „biti vraćena u svoju orbitu, a napori Rusije da ostvari uticaj u regionu – osujetiti“.

Navodi se da će građani Makedonije sutra odlučivati da li bi njihova zemlja trebalo da promeni ime u Republika Severna Makedonija, čime bi dugogodišnji spor sa Grčkom bio okončan, a time i oslobođen put ka članstvu u NATO-u i Evropskoj uniji.

Zapadni lideri su, kako se dodaje, masovno intervenisali u kampanji za ovaj referendum, a nemačka kancelarka Angela Merkel i mnogi drugi visoki zvaničnici dolazili su u zemlju da izraze podršku promeni imena.

Kako sajt navodi, u središtu pažnje se prošle nedelje našla i navijačka grupa Komiti koju čine najradikalniji navijači poznati kao ultrasi, kada su izneli transparent upućen makedonskoj vladi povodom referenduma sa natpisom „Ime je naš identitet“.

U prvim redovima borbe protiv Prespanskog sporazuma o promeni imena Makedonije nalaze se nacionalistički nastrojeni navijači i iz Grčke i iz Makedonije, napominje se i dodaje da je još intrigantnije to što postoje optužbe da neke ultrase koji navijaju za FK Vardar, finansira vlasnik grčkog kluba PAOK, Rus, Ivan Savidis.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Subota
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana