Održan komemorativni skup na Zejtinliku Tanjug

Objavljeno: 29.09.2018. 12:38 Izmenjeno: 30.09.2018. 12:53

Centralni komemorativni skup povodom velikog jubileja – 100 godina od proboja Solunskog fronta – održan je danas na srpskom vojničkom groblju Zejtinlik, u prisustvu više od hiljadu građana i zvaničnika iz Srbije i zemalja saveznica.

 

Obeležavanju 100-godišnjice jednog od najslavnijih trenutaka srpske istorije, koji se u svetu pamti kao simbol velike hrabrosti i požrtvovanosti srpskog naroda, prisustvuju izaslanik predsednika Srbije Nikola Selaković, ministar odbrane Aleksandar Vulin i predstavnici Vlade Franuske i grčkog predsednika Ženevijev Darijesek i Maria Kolja Caruha.

Nakon intoniranja himni Srbije i Grčke i polaganja venaca na spomen kosturnicu, Selaković je održao govor i poslao poruku o prijateljstvu i miru za koji se Srbija zalaže.

„Pružena ruka Srbije stoji i danas kao i 1918. godine. Kao i pre 100 godina ne želimo da imamo neprijatelje već da gradimo prijateljstva“, rekao je Selaković na „jednoj od najvećih svetinja koje Srbija ima – na srpskom vojničkom groblju na Zejtinliku – mestu gde 7.441 srpski junak za slobodu počiva zajedno sa svojim savezničkim saborcima“.

Selaković je podsetio da je srpsko vojničko groblje u Solunu jedno od najznačajnijih simbola srpskog nacionalnog bića, simbol stradanja srpskog naroda na početku 20 veka.

On je dodao da se za Prvi svetski rat ne kaže bez razloga da su to golgota i vaskrs srpskog naroda. Selaković je precizirao da je u Prvom svetskom ratu Kraljevina Srbija izgubila 1.247.435 ljudi – 23 odsto stanovnika odnosno 61 odsto muške populacije između 18 i 50 godina i dodao da kraja tim mukama ne bi bilo da nije bilo saveznika, Francuza, Grka, Britanaca, Italijana i Rusa.

„Danas Srbija više nije sama ona vodi novu borbu – borbu za bolju budućnost, za našu decu i mir, a to je znak da će u toj borbi imati uspeha“, rekao je on.

Selaković je između ostalog podsetio i na snagu srpskih boraca koji su za 45 dana stigli od Soluna do Beograda zbog čega se i danas kao legenda prepričavaju reči francuskih oficira da su srpski vojnici brži i od francuske konjice.

Skupu su prisustvovali i ambasador Dušan Spasojević i konzul Siniša Pavić. Povodom velikog jubileja u Solun je stigao i izaslanik kraljice Velike Britanije Vojvoda od Kenta.

Vence su na spomenike su položile i delegacije Italije i Rusije.

Građane koji su rano jutros počeli da pristižu iz Grčke iz svih delova Srbije uključujući Kosovo, kao i iz Republike Srpske, na kapiji je dočekivao čuvar Ðorđe Mihailović (91).

Proboj Solunskog fronta počeo u zoru 14. septembra 1918. godine, i rezultat te operacije bili su kapitulacija Bugarske, Austro-Ugarske i Nemačke, oslobođenje Srbije, prelazak srpske vojske u prekodrinske krajeve i stvaranje Kraljevine Srba Hrvata i Slovenaca, zajedničke države južnih Slovena, koja je proglašena u Beogradu 1. decembra 1918.

Selaković: Da branimo slobodu pravdom, marljivošću, učenjem

Izaslanik predsednika Srbije Nikola Selaković izjavio je u Solunu, gde je danas obeležena stota godišnjica od proboja Šolunskog fronta, da velika žrtva koju je tada podneo srpski narod ne bi imala smisla ukoliko ne bude iskorišćena za bolju budućnost građana Srbije.

„Ta velika žrtva koju je podneo srpski narod ne bi imala svoga smisla ukoliko tu duhovnu moć, duhovnu snagu i možemo reći, stečeni kapital ne budemo iskoristili da se transformišemo, da se razvijamo, i da se borimo na novi način, za bolju i svetliju budućnost za našu decu, za Srbiju u kojoj će vladati mir i sloboda, koja će živeti što u prijateljstvu, što u partnerstvu sa onima koji je okružuju, jer je to upravo ono što bi želeli naši preci koji su dali najveće i najsvetije što su imali, a to su bili njihovi životi“, rekao je Selaković obraćajući se novinarima na Zejtinliku.

Selaković je ocenio da se Srbija obeležavajući stogodišnjicu proboja Solunskog fronta seća velikih žrtava koje je su narod i vojska podneli tokom prvog svetskog rata.

On je podsetio da je Srbija tokom tog Velikog rata izgubila gotovo četvrtinu celokupnog stanovništva i blizu dve trećine muške reproduktivno sposobne populacije.

„Srbija kao i tada 1918. godine kada je pobeđenima pružila ruku, tako i danas svima oko sebe pruža ruku pomirenja tražeći da bude uvažavana i poštovana makar onoliko koliko uvažava i poštuje druge. Trudi se da nauči iz kobne i teške prošlosti da je bolje 100 godina pregovarati nego i jedan dan ratovatiI i da je najbitnije sačuvati žive ljude, jer ko sačuva ljude taj je sačuvao svoju budućnost“, rekao je Selaković.

Ocenivši da Srbija danas živi bolje nego što je živela pre 100 godina, on je naveo da je Srbija danas slobodna „onako kako smo se za nju borili i mi koji to činimo danas, koji se pitamo za njenu politiku, za njenu neku bolju i svetliju budućnost, ali i onako kako su se za to borili naši preci“.

Odajući počast solunskim junacima, koji su dali svoje živote za slobodu i budućnost Srbije, Selaković je rekao da nama ostaje da učimo koiliko je sloboda skupa i koliko je velika njena cena onda kada se izgubi, te poručio:

„Zato je bolje da je ne gubimo već da je branimo svojom pravdom, svojom marljivošću, svojim učenjem“.

Prekrečeni grafiti anarhista na Zejtinliku

Grafiti koje je grupa grčkih anarhista ispisala ispred ulaza u srpsko vojničko groblje na Zejtinliku, kod Soluna, su prekrečeni.

Grupa anarhista noćas je pokušala da uđe na srpsko vojničko groblje, gde je održan centralni komemorativni skup povodom 100-godišnjice proboja Solunskog fronta. Oni su ispred ulaza strane crvenim sprejom ispisali su na grčkom: „Ne ratujemo za drzavu i boga“ i „Ne treba ratovati za bilo koga“.

Anarhisti su sprečeni da uđu u groblje, ali ne i da razbacaju letke i ižvrljaju prostor oko kapije, rekao je čuvar groblja Predrag Nedeljković, naslednik čika Ðorđa Mihailovića koji i danas u 91 godini na kapiji Zejtinlika dočekuje brojne posetioce tog značajnog skupa.

Nedeljković je rekao za Tanjug da je o incidentu obavešten Konzulat Srbije u Solunu koji će preduzeti potrebne korake.

Solun: Anarhisti pokušali da uđu na Zejtinlik

Grupa grčkih anarhista noćas je pokušala da uđe na srpsko vojničko groblje na Zejtinliku gde se danas održava centralni komemorativni skup povodom velikog jubileja, 100-godišnjice proboja solunskog fronta.

Ispred ulaza, sa leve i desne strane crvenim sprejom ispisali su na grčkom: „Ne ratujemo za drzavu i boga“ i „Ne treba ratovati za bilo koga“.

Anarhisti su sprečeni da uđu u groblje, ali ne i da razbacaju letke i ižvrljaju prostor oko kapije, ekao je čuvar groblja Predrag Nedeljković, naslednik čika Ðorđa Mihailovića koji i danas u 91 godini na kapiji Zejtinlika dočekuje brojne posetioce tog značajnog skupa.

Nedeljković je rekao za Tanjug da je o incidentu obavešten Konzulat Srbije u Solunu koji će preduzeti potrebne korake.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Sreda
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana