Počela akcija „Ispravno vozilo-bezbedno vozilo“ Tanjug

Objavljeno: 20.11.2017. 12:50 Izmenjeno: 20.11.2017. 13:25

Predstavnici Auto-moto Saveza Srbije (AMS) i Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), organizovali su 56. tradicionalnu proveru bezbednosti vozila „Ispravno vozilo-bezbedno vozilo“ i u narednih šest dana, svi vozači u Srbiji moći će besplatno da provere ispravnost svojih „četvorotočkaša“.

Predsednik AMS Mirko Butulija rekao je danas da podaci pokazuju da je pre sedam, osam godina procenat utvrđenih „kvarova“ kod vozila bio 50 odsto, dok podaci iz „letnje akcije“ ove godine pokazuju da 27 odsto vozila koja dođu na pregled ima „manu“. „Ovakve akcije zahtevaju da se sprovode duže vremena kako bi dale rezultate i onda i daju ozbiljnije efekte“, rekao je Butulija.

On je rekao da je akcija AMS besplatna i da pregled vozila traje 15 do 20 minuta, a kako je najavio, trajaće do 25. novembra.

Načelnik Uprave saobraćajne policije MUP-a, Nebojša Arsov rekao je da ako se uzme u obzir prosečna starost vozila u Srbiji, koja iznosi 16 godina, tehnička ispravnost je jedna od najbitnijih „karika“ u ukupnoj bezbednosti na putevima. On je rekao da postupak tehničkog pregleda u Srbiji do sada nije bio na visokom nivou, ali, kako kaže, sa izmenama Zakona o bezbednosti saobraćaja otvoriće se uslovi da se primeni novi sistem tehničkih pregleda. „Sve vlasnike vozila ćemo naterati da jednom godišnje svoje vozilo dovedu u ispravno stanje, a vlasnici vozila koja su starija od 15 godina, to će morati da čine dva puta godišnje“, napomenuo je Arsov.

Statistika, kaže on, ne oslikava pravu sliku starosti voznog parka u Srbiji. Neispravnost vozila u saobraćajnim nesrećama, prema statistici, učestvuje sa 2,5 odsto, ali to nije pravi pokazatelj tehničke ispravnosti vozila u Srbiji, ocenjuje Arsov. On kaže da statistika takođe pokazuje da 11,5 odsto vozila u saobraćajnim nesrećama u kojima je neko izgubio život, nisu bila ispravna. „To je zato što u takvim slučajevima tužilac nalaže da se izvrši pregled vozila i tada se u mnogo većem slučaju otkrije i tehnička neispravnost“, objašnjava Arsov.

Od neispravnosti koje se najčescće otkrivaju su „loši“ uređaji za zaustavljanje, kočnice, svetlosni signal, odnosno žnigavci ištop svetla i na trećem mestu je neispravnost uređaja za upravljanje vozilima.

Sa uvođenjem novog sistema tehničkog pregleda, kaže Arsov, sva neispravna vozila će se skloniti sa ulica kako bi, napominje, putevi bili bezbedniji.

Generalni sekretar AMS Predrag Ðurđev rekao je da u proseku oko 10.000 vozača godišnje proveri ispravnost vozila u ovoj organizaciji. On je rekao da podaci pokazuju blago povećanje neispravnih vozila u Srbiji sa 33 na 37 odsto, s obzirom, kaže, da raste prosečna starost vozila na putevima. „Postoje naravno i “pikovi“ koji dosežu i preko 60, do 70 procenata tehničke neispravnosti u pojedinim mestima“, napominje on i kaže da je to slučaj bio sa Somborom gde je utvrđen značajan broj neispravnih vozila tokom pregleda.

Kako je rečeno na konferenciji za novinare u AMS S, prema novom pravilniku o tehničkoj proveri vozila, sportski trkački automobili, koji se takođe često vide na putevima, nalaze se u „specifičnoj“ situaciji. „Prema pravilniku o podeli vozila i tehničkim uslovima koja moraju da ispunjavaju na putu, ta vozila uopšte nisu predviđena da učestvuju u saobraćaju i ne moraju da podležu tehničkom pregledu“, rekao je Arsov.

Kada su u pitanju „oldtajmeri“ u Srbiji, ne postoje propisi koja su to vozila i ko je taj ko određuje da li je neko vozilo u Srbiji „oladajmer“ ili ne, naveo je Arsov. Zato, kaže on, moraju da se donesu posebne uredbe i pravila koja će to definisati, a do tada, poručuje, i oni potpadaju pod trenutna pravila o bezbednosti vozila na putevima.

Podaci o bezbednosti na putevima u Srbiji pokazuju, kaže Arsov, da je ove godine stanje za nijansu bolji od prethodne godine.“Na današnji dan imamo 11 manje poginulih u odnosu na prošlu godinu. Odnosno, 526 je poginulo 2016. godine a do danas 515 osoba“, kaže on i dodaje da je nakon 2014. godine, kada je u pitanju bezbednost saobraćaja, ova godina najbezbednija.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Subota
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana