Plan intervencija u krizi Ministarstva prosvete tanjug

Objavljeno: 06.05.2023. 12:44 Izmenjeno: 06.05.2023. 12:44

Ministarstvo prosvete i Osnovna škola „Vladislav Ribikar“ mole medije za razumevanje i podršku kako bi učenicima koji su preživeli ovako tešku traumu svi zajedno omogućili prostor za miran povratak u njihovu školu i oporavak.

Ministarstvo prosvete, Ministarstvo zdravlja, UNICEF, Tim za psihološke krizne intervencije u zajednici, Filozofski fakultet, Društvo psihologa Srbije, Školski tim za krizne situacije i zaposleni u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ pripremili su Plan intervencije u krizi. Plan predviđa organizovano pružanje stručne individualne i grupne podrške zaposlenima, deci i roditeljima, organizovan povratak i pripremu dece za povratak u školu.

Organizovana stručna, individualna i grupna podrška, počela je juče i u narednom periodu pružaće je psihijatri i psiholozi iz Instututa za mentalno zdravlje, Klinike za psihijatriju Kliničkog centra Srbije, Društva psihologa u terminima koji će biti dostavljeni roditeljima.

Formiran je Školski tim za krizne intervencije koji će organizovati povratak učenika u školu i informisaće roditelje o detaljima putem redovnih kanala komunikacije. U cilju pripreme učenika za povratak na nastavu biće održani sastanci Saveta roditelja, Nastavničkog veća i roditeljski sastanci sa roditeljima učenika iz odeljenja koja su bila najdirektnije napadnuta.

Učenici će se na nastavu vratiti sledeće nedelje, po ciklusima, počevši od srede, 10. maja. Za učenike od prvog do četvrtog razreda biće organizovan prihvat, odnosno produženi boravak od ponedeljka 8. maja i svakog narednog dana.

Plan aktivnosti će se usklađivati sa potrebama tokom nedelje, a Ministarstvo prosvete i Ministarstvo zdravlja će pružati savetodavnu i stručnu podršku školi.

Stručna podrška biće pružena i u muzičkim i baletskoj školama koje su pohađali tragično nastradali učenici, kao i u školama u Smederevu i Mladenovcu, gde će biti formirani Školski krizni timovi i obezbeđena stručna psihološka podrška za učenike, zaposlene i roditelje.

Takođe, ministar prosvete Branko Ružić i ministar državne uprave i lokalne samouprave Aleksandar Martinović dogovorili su da će se lokalni saveti za bezbednost, u koje su uključeni svi državni resori i javne službe na lokalnom nivou, angažovati oko podrške učenicima, njihovim roditeljima, zaposlenima i u svim školama u Srbiji, jer bez obzira na to što mnoga deca nisu bila uključena u sam događaj, već su imala saznanja, mogu pokazati neke reakcije na traumatski događaj, što zahteva podršku zajednice.

Ministarstvo prosvete i Osnovna škola „Vladislav Ribikar“ mole medije za razumevanje i podršku kako bi učenicima koji su preživeli ovako tešku traumu svi zajedno omogućili prostor za miran povratak u njihovu školu i oporavak.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 23°C

Pretežno oblačno

Ponedeljak
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 27°C
Min: 18°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana