Krunisan kralj Čarls III tanjug

Objavljeno: 06.05.2023. 13:35 Izmenjeno: 06.05.2023. 15:04

Ceremonija je počela prepoznavanjem, odnosno činom u kome se kralj predstavlja svim kardinalima, to jest kongregaciji, i u kome su ga oni prepoznali kao „nesumnjivog kralja“.

 

 (Yui Mok, Pool via AP)

 

Kentberijski nadbiskup krunisao je kralja Čarlsa III na ceremoniji u Londonu, spustivši na njegovu glavu krunu Svetog Edvarda staru 360 godina, dok je ovaj sedeo na prestolu iz 14. veka u Vestminsterskoj opatiji. Krunisanje je obavljeno predstavljanjem regalija – simbola kraljevske porodice poput krune, kugle i žezla, koji simbolišu različite aspekte službe i odgovornosti monarha i stavljanjem krune na glavu. Nakon toga, svi prisutni u Vestminsterskoj opatiji uzviknuli su „Neka Bog čuva kralja“. Ceremonija je održana u prisustvu više stotina zvanica i uz prisustvo poglavara drugih verskih zajednica, a vodio ju je kentberisjki biskup uz prisustvo biskupa i kardinala iz cele Britanje. U samom činu učestvovali su i njegov sin Vilijam, kao i unuk Džordž. Ceremonija je počela prepoznavanjem, odnosno činom u kome se kralj predstavlja svim kardinalima, to jest kongregaciji, i u kome su ga oni prepoznali kao „nesumnjivog kralja“. Nakon prepoznavanja kongregacija je odgovarila: „Bože čuvaj kralja Čarlsa“. Nakon toga, počeo je čin davanja zakletve i pomazanja koje se obavilo iza paravana jer se obo smatra najsvetijim delom ceremonije tokom kojeg kralj mora da bude skriven od pogleda. Među zvanicama, odnosno svatovima, na venčanju su bili, pored ostalih, britanski premijer Riši Sunak, bivši premijeri Boris Džonson, Toni Bler, i Džon Mejdžor, kanadski premijer Džastin Trudo, francuski predsednik Emanuel Makron, kao i britanski princ Hari, čija se porodica nije pojavila na venčanju.

Pored kralja Čarlsa Trećeg, je krunisana i njegova supruga Kamila, koja je tako dobila titulu kraljice. Kako navodi Rojters, javnost nije očekivala da će se Čarls njome venčati, pogotovo nakon smrti svoje prve supruge Dajane 1997. godine. Uprkos tome, Čarls i Kamila venčali su se osam godina kasnije, i od tada ju je većina britanske javnosti prihvatila. Dugogodišnji kraljevski korespodent i autor knjige “Kraljica našeg doba“ Robert Hardman, naveo je da se kralj “u velikoj meri“ oslanja na Kamilu. “Ona je njegova srodna duša. Oni su tim, to morate biti“, rekao je on i dodao da je Kamila duže bila u braku sa Čarlsom nego što je to bila Dajana. Rođena kao Kamila Šand 1947. u imućnoj porodici, ona se kretala u društvenim krugovima koji su je doveli u kontakt sa budućim kraljem, kojeg je upoznala početkom 1970-ih. Kada se kralj posvetio pomorskoj karijeri, Kamila se udala za konjičkog oficira Endrua Boulsa, sa kojim ima dvoje dece. Čarls i Kamila su obnovili svoju vezu početkom 1990-ih, dok su oboje još bili venčani, što je javnost saznala nakon što je objavljen tajno sniman telefonski razgovor između njih dvoje. “Sve bih istrpela za tebe, to je snaga ljubavi“, kaže Kamila na tom snimku. Čarls je nakon toga priznao da je obnovio aferu sa Kamilom, ali, kako je rekao, “tek nakon što se moj brak nepovratno raspao“. Dajana je nazvala Kamilu “rotvajlerom“ u čuvenom intervjuu iz 1995, a Čarlsov otac, princ Filip je u pismu Dajani napisao: “Ne mogu da zamislim da neko pri zdravoj pameti ostavi tebe zbog Kamile“. Kada su se Čarls i Kamila venčali, kraljevska palata je saopštila da ona neće nositi titulu princeze od Velsa, koja bi joj pripadala. Zbog raspoloženja britanske javnosti, koja je tu titulu još uvek vezivala za Dajanu, Kamila se zadovoljila titulom vojvotkinje od Kornvola. Bilo je, takođe, odlučeno da, kada Čarls postane kralj, Kamila dobije titulu „princeza pratilja“, ali je kraljica Elizabeta promenila tu odluku. Da nije to učinjeno, Kamila bi ušla u istoriju kao prva supruga britanskog kralja koja nema titulu kraljice.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Sreda
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana