Petković:Priština bi da obesmisli koncept ZSO, ne odstupamo ni za jotu tanjug

Objavljeno: 28.02.2023. 12:52 Izmenjeno: 01.03.2023. 09:56

Kako je naveo, cilj Zajednice srpskih opština je da se zaštiti opstanak i omogući prosperitet srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju dr Petar Petković, izjavio je da su predstavnici privremenih institucija u Prištini pojačali propagandnu kampanju kojom nameravaju da obesmisle koncept Zajednice srpskih opština. „Pokušavaju uporno da je svode na nivo nevladine organizacije, iako je jasno da Beograd, u svojim nastojanjima da izdejstvuje čvrste i pouzdane mehanizme za zaštitu položaja i prava srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, neće ni za jotu odstupiti od Prvog briselskog sporazuma i ostalih akata iz Dijaloga koji jasno definišu Zajednicu srpskih opština“, saopštio je Petković. Zajednica srpskih opština, kako je naglasio, nije i neće biti nevladina organizacija, jer, da je tako, Priština se ne bi godinama svim silama naprezala da izvrda svoje obaveze proistekle iz Prvog briselskog sporazuma. „ZSO neće biti ono što bi Besnik Bisljimi ili Aljbin Kurti voleli da bude, već će biti formirana prema onome što je u Briselu potpisano“, istakao je Petković. Kako je naveo, cilj Zajednice srpskih opština je da se zaštiti opstanak i omogući prosperitet srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, i razume se da ona može biti uspostavljena samo na način na koji je definisana u briselskom dijalogu, dakle sa suštinskim ovlašćenjima, jer ni Beograd ni Srbi u pokrajini ne bi pristali ni na šta manje od toga. „Što se u Prištini budu više opirali stvaranju uslova za formiranje Zajednice srpskih opština sa svim pripadajućim nadležnostima, to će naša odlučnost biti snažnija da se ovo važno pitanje konačno reši“, zaključio je Petković.

Član Predsedništva SNS Petar Petković kaže da je Beograd ostao čvrsto na svojim pozicijama zalažući se za formiranje Zajednice srpskih opština, te da su se izjalovile želje srpske opozicije o „kapitulaciji Srbije u Briselu“. „Na veliku žalost NATO potrčka Zdravka Ponoša ništa u Briselu juče niti je potpisano, niti je dogovoreno, a što bi bilo na štetu srpskog naroda na Kosovu i Metohiji“, kaže Petković u saopštenju za medije i poručuje da se „u svojoj pustoj želji da Srbija u Briselu kapitulira srpska opozicija medju kojom i Ponoš sada oduševljeno poziva na papir koji nije nikakva novina niti proizvod jučerašnjih razgovora, već dokument o kom je javnost već upoznata i koji je i sam predsednik Aleksandar Vučić predstavio u Skupštini Srbije“. Beograd je, tvrdi Petković, ostao čvrsto na svojim pozicijama, zalažući se pre svega za Zajednicu srpskih opština koja mora da se prvo formira, ali Ponoša, primećuje, najmanje zanima dobrobit Srbije i srpskog naroda, već „kako da ućari neki jeftin politički poen“. „Šta god rekao i uradio, Ponoša će istorija pamtiti po topljenju tenkova i uništavanju srpske Vojske, a Vučića će pamtiti po novim putevima, bolnicama, fabrikama, radnim mestoma, borbi za Kosovo i Metohiju i kampanji otpriznavanja koja je rezultirala sa čak 27 povuče“, konstatuje Petković i dodaje da to što je Vučić pobedio Ponoša na predsedničkim izborima sa 1.600.000 glasova razlike jasno govori kome narod veruje i ko se iskreno bori za srpski narod na KiM i državu Srbiju u celini.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Ponedeljak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana