Potpisan grant EU za brzu prugu BG-Niš od 600mln € u prisustvu Vučića i Varheija tanjug

Objavljeno: 28.02.2023. 12:49 Izmenjeno: 28.02.2023. 13:48

Potpisivanju je prisustvovala i ministarka za evrointegracije tanja Miščević.

 

foto tanjug

 

Prvu tranša investicionog granta za izgradnju brze pruge Beograd-Niš od 598 miliona evra, u okviru finansijskog paketa za železnički Koridor 10, potpisan je u vozu u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i evropskog komesara za proširenje Olivera Varheija. Sporazum su potpisali šef regionalnog predstavništva Evropske investicione banke (EIB) za Zapadni Balkan Alesandro Bragonzi i ministar građevinarstva Goran Vesić. Nakon potpisivanja Vučić se zahvalio EU rekavši da je 600 miliona najveći bespovratni iznos koji je Srbija dobila. Sporazum se odnosi na gradnju deonice Stalać – Đunis, na trećoj etapi buduće brze pruge, koja će se prva raditi, jer je za tu deonicu idejni projekat već završen i odobren. Deonica Stalać – Đunis je duga 17,7 kilometara pruge. Brza pruga Beograd – Niš biće duga 230 kilometara, a završetak radova se očekuje 2029. godine. Izgradnja će se odvijati u tri etape i to: Beograd – Velika Plana, Velika Plana – Paraćin, Paraćin – Niš. EU će obezbediti finansijski paket uod 2,2 milijarde evra: EIB će obezbediti 1,1 milijardu evra, EBRD 550 miliona, donacija EU je 598 miliona evra, (sada odobreno 265 miliona). Na brzoj pruzi Beograd – Niš se očekuje 2,3 miliona putnika godišnje. Potpisivanju je prisustvovala i ministarka za evrointegracije tanja Miščević.

Evropski komesar za proširenje Oliver Varheji izjavio je da je potpisivanje prve tranše investicionog granta za izgradnju brze pruge Beograd- Niš značajan dan za Srbiju i za ceo region Zapadnog Balkana, i što je pokazalo da Evropa isporučuje rezultate. On je u obraćanju posle potisivanja rekao da je to veliki razvojni projekat za ceo region, i da će investicija iznositi četiri milijarde evra, od čega EU daje 600 miliona evra bespovratne pomoći. „Ovaj projekat može da promeni realnost na terenu i za građane Srbije i za građane južne Srbije i za građane celog regiona, jer će doneti nova radna mesta i ulaganja u oblastima koja su najpotrebnija na jugu Srbije, a treba da donese i novu Srbiju“, istakao je Vaheji. On je istakao da ovaj voz treba da stvori širu trgovinsku rutu, a da građanima Srbije omogući da dođu do prestonice i brzinom od 200 kilometara na čas.

Evropski komesar za proširenje Oliver Varheji izjavio je da projekat izgradnje brze pruge Beograd – Niš, čija prva tranša je potpisana danas, može da promeni realnost na terenu za građane južne Srbije i celog regiona, jer treba da donese nova radna mesta, ulaganja na jugu, kao i novu Srbiju, nov region. On je rekao da ovaj brzi voz ne samo da treba da stvori širu trgovinsku rutu, već i da pruži mogućnost da se do prestonice dođe brzinom i do 200 kilometara na sat, smanji vreme i tako doprinese ubrzanju ekonomski malim proizvođačima da se isporuče proizvodi. „Današnji dan je simboličan za Zapadni Balkan jer Evropa isporučuje rezultate. Putovali smo vozom, čime smo hteli da obeležimo potpisivanje velikog razvojnog projekta za ceo region, trasu Beograd-Niš koja će se finansirati zajedno sa EIB od 4 milijarde evra, od kojih EU daje 600 miliona evra“, rekao je Varheji. Prema njegovim rečima, to je deo Ekonomskog investicionog plana čime se motiviše trećina BDP za Zapadni Balkan i stvara nova energetska tačka za Zapadni Balkan. „Imamo saobraćaj koji kreće punim zamahom, čime gradimo novu realnost i gradimo nešto što će mnoge generacije koristiti. Možemo i o energetici da govorimo i prvi deo našeg doprinosa je dostigao budžet Srbije i imamo doprinos zarad prevazilaženja teškoća zime. Preneli smo oko 150 miliona evra u budžet Srbije kojima možemo da ublažimo efekte krize u Srbiji“, rekao je Varheji. On je dodao da ima još dosta posla kako bi se Zapadni Balkan pretvrio u energetsku ulaznu tačnu Evrope za nove izvore i rute. „Uz gas i struju, to će biti novi razvoj i za EU i zato ulažemo u elektromreže i odobrili smo projekte u hidrosektoru, energiji vetra. Stavili smo ponudu da smo spremni da finansiramo novi energetski terminal na Jadranskom moru i čekamo naše partnere da vidimo gde da ga postavimo. Nadam se da ćemo time uspeti da ojačamo naše prisustvo u regionu i naš savez“, zaključio je Varheji.

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je  u železničkoj stanici Beograd Centar u Prokopu, da je Srbija dobila danas na poklon grant od 600 miliona evra za izgradnju dela brze pruge Beograd – Niš i istakao da će se tom prugom stizati za svega 100 minuta. Vučić je, na zajedničkoj konferenciji za medije sa evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varheijem nakon potpisivanja u vozu prve tranše investicionog granta za izgradnju brze pruge Beograd-Niš u okviru finansijskog paketa za železnički Koridor 10, naglasio da je to ogromna pomoć EU. „Govorimo o jednom od najvećih projekata ikada u koje je Srbija ušla, u vrednosti od 2,775 milijardi evra“, istakao je Vučić. Poručio je da će kada je reč o prugama Srbija u narednih 10 godina pokušati ne samo da budemo najbolja u regionu već i da ide u korak sa razvijenim evropskim zamljama. „Srbija će biti drugačija. Srbija se menja na bolje, postaje uređenija, lepša i sigurnija“, poručio je Vučić i zahvalio EU na tom, kako je rekao, fantastičnom poklonu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Četvrtak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana