Petković sa Kaskoneom:Srbi na barikadama brane svoj opstanak tanjug

Objavljeno: 14.12.2022. 13:07 Izmenjeno: 15.12.2022. 09:25

„Beograd ostaje suštinski zainteresovan za očuvanje mira i stabilnosti na KiM i apeluje da se odlučnim političkim i diplomatskim sredstvima spreče svi oni koji prete da novim konfrontacijama destabilizuju region“, zaključio je Petković.

foto tanjug

 

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković je u razgovoru sa direktorom Direkcije za Balkan Ministarstva spoljnih poslova Italije, Andreom Kaskoneom skrenuo pažnju na nasilje koje se svakodnevno sprovodi nad srpskim narodom na KiM i istakao da Srbi na barikadama brane svoj opstanak. On je rekao da Srbi brane i Briselski sporazum koji Priština krši na svakom koraku i u svakom segmentu, saopšteno je iz Kancelarije za KiM. Petković je podsetio da je Beograd ispunio sve dogovore proistekle iz Briselskog i svih drugih do sada postignutih sporazuma dok Priština nije ispunila svoju najveću i najvažniju obavezu, a to je formiranje Zajednice srpskih opština, sa kojom kasni deset godina. Direktor Kancelarije za KiM je sagovornika detaljno informisao o poslednjim događajima na Kosovu i Metohiji, pri čemu je posebnu pažnju skrenuo na slanje kosovskih policajaca ROSU sa dugim cevima i oklopnim vozilima na sever pokrajine, na hapšenje policajca Dejana Pantića, srčanog bolesnika koga je kosovska policija ostavila bez lekova i tako ugrozila njegov život i na uručivanje presude Ivanu Todosijeviću, kojom se Srbima poručuje da nikada i nigde ne smeju da progovore o institucionalnom teroru Prištine. „Jučerašnja odluka tzv. Vlade Kosova, kojom se sprema eksproprijacija zemljišta u opštinama Leposavić i Zubin Potok, dok manastiru Visoki Dečani još uvek nije vraćeno 24 hektara zemljišta, eklatantan je dokaz da na KiM ne postoji vladavina prava i da Priština svakodnevno izaziva nove incidente i novu krizu i da joj deeskalacija situacije na terenu ne pada na pamet“, upozorio je Petković. Da je to tako, pokazuje i činjenica da se etnički motivisani incidenti, usmereni prema Srbima, uvećavaju iz dana u dan, tako da ih je do sada, u ovoj godini bilo 137, naglasio je Petković. U tom smislu Petković je izrazio očekivanja da će se nastaviti saradnja sa Kforom i Euleksom u pogledu očuvanja bezbednosti Srba u pokrajini. „Beograd ostaje suštinski zainteresovan za očuvanje mira i stabilnosti na KiM i apeluje da se odlučnim političkim i diplomatskim sredstvima spreče svi oni koji prete da novim konfrontacijama destabilizuju region“, zaključio je Petković.

Albanci pravnim nasiljem zauzeli odbornička mesta koja pripadaju Srbima

Danas su Albanci pravnim nasiljem i jednostranim potezima zauzeli odbornička mesta koja pripadaju Srbima u srpskoj opštini Kosovska Mitrovica iako za njih niko nije glasao i nemaju nikakvu većinu, ni podršku srpskog naroda, kaže Petar Petković, direktor Kancelarije za KiM. Kaže i da na taj način Kurti pokušava da stvori čistu monoetničku albansku opštinu na severu KiM i dodaje da je upravo to ogledalo navodne demokratije i takozvane vladavine prava Aljbina Kurtija „da čistu srpsku opštinu, mimo propisa, pravila i sporazuma, preuzmu i vode Albanci“. „Na delu je još jedno kršenje svih postingutih sporazuma, uključujući i unutrašnje propise Prištine koji ne važe kada Srbima treba uzeti i najmanja preostala prava i sasvim ih pravno i administrativno obespraviti, zarad glavnog Kurtijevog cilja – stvaranja monoetničkog Kosova i Metohije u kome nema Srba“, tvrdi Petrković. Objašnjava da je današnje brutalno kršenje prava Srba pokazatelj da su borba i demokratski i miran otpor srpskog naroda ispravniji i opravdaniji nego ikad, jer je, tvrdi, Srbima na KiM jedino to i preostalo pred talasom necivilizacijskog, i nedemokratskog postupanja, fizičkog i pravnog nasilja. „Sada je jasno da odustajanje Prištine od održavanja izbora na severu KiM 18. decembra nije nikakav ustupak Prištine, ni pokušaj smirivanja tenzija, već je po sredi podmukli plan i farsa Aljbina Kurtija koji je unapred smislio kako da pravnim nasiljem preotme srpske opštine i bez izbora i pošalje svoje policajce na sever“, ocenio je Petković, a navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM. Petković zaključuje da sve to jasno pokazuje da je glavni cilj Prištine i Aljbina Kurtija da na severu ne bude ni jednog jedinog Srbina i da etnički pokuša da potpuno očisti srpske opštine.

Pantić peti dan utamničen, kada će se videti sa porodicom

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković rekao jeda je peti dan kako je Dejan Pantić utamničen u bazi kosovske policije, a da ga njegova porodica nije videla ni čula ni na minut i istakao da je jasno da je premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti spreman na sve, pa i da zgazi i sopstvene propise kada želi da udari na Srbe. „Evropo, kada će ovom srčanom bolesniku biti omogućeno da se čuje i vidi s porodicom, što je jedno od osnovnih ljudskih prava. Da li, Evropo, znaš kako izgleda agonija porodice Pantić koja ne zna da li je njihov otac, suprug, deda živ, da li je primio lekove koje smo poslali, da li ga muče i maltretiraju u Kurtijevoj bazi? Zbog čega oficiru za vezu ne dozvoljavaju da ga poseti?“, upitao je Petković u objavi na Tviteru u kojoj je označio specijalnog izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka, šefa misije OEBS-a u Prištini Majkla Devenporta i misiju Euleksa na Kosovu. Petković je istakao da Kurti nečovečnim postupanjem i uskraćivanjem osnovnih prava Dejanu Pantiću krši i sopstvene zakone koji navode da zatvorenik mora da ima pravo na lekarsku negu, kontakt s porodicom i advokatom. On je uz objavu na Tviteru priloložio i tekst članova od 166 do 169 Zakonika o krivičnom postupku tzv Kosova. Prema članu 166 uhapšeno lice ima pravo da poverljivo komunicira sa braniocem usmenim ili pisanim putem, a razgovori između uhapšenog i branioca može da posmatra službenik plicije, ali ne i da ga sluša. Prema članu 167 uhapšeno lice ima pravo da bude obavešteno o razlozima hapšenja na jeziku koji razume, da obavesti članove porodice ili drugo odgovarajuće lice po svom izboru o svom hapšenju, i da dobije lekarski pregled i lečenje uključujući i psihijatrijsko lečenje. Prema članu 168 uhapšeni ima pravo da neposredno posle hapšenja obavesti ili da zahteva od policije da obavesti člana porodice ili drugo odgvarajuće lice prema svom izboru o hapšenju i o mestu gde je prtvoreno odmah nakon hapšenja kao i o bilo kojoj sledećoj promeni mesta gde je pritvoreno neposredno posle promene. Član 169 predviđa da uhapšeni ima pravo da ga na svoj zahtev pregleda lekar ili stomatolog čim to bude moguće nakon hapšenja i u bilo koje vreme dok traje pritvor, a ako na raspolaganju nema takvog lekara ili stomatologa policija određuje lekara ili stomatologa. Uhapšeni ima pravo na medicinsko lečenje uključujući psihijatrijsko kad god je to potrebno na njegov zahtev ili zahtev porodice. Policija može da odredi lekara da obavi lekarski pregled ili pruži medicinsko lečenje u bilo koje vreme u slučaju fizičke povrede ili u drugom očiglednom slučaju kada je lekar neophodan, navodi se u zakonu. U slačaju kada uhapšeni odbije da se podvrgne lekarskom pregledu ili da uzme lekove lekar donosi konačnu odluku o neophodnosti pregleda ili lečenja posle razmatranja prava uhapšenog. „Jasno je da je Kurti spreman na sve, pa i da zgazi i sopstvene propise kada želi da udari na Srbe!“, zaključio je Petković.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Petak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana