Petković sa Eskobarom: Beograd insistira na formiranju ZSO tanjug

Objavljeno: 20.10.2022. 13:00 Izmenjeno: 23.10.2022. 12:46

Petković je sagovorniku skrenuo pažnju i na kršenja sporazuma o zvaničnim posetama kojima mu Priština zabranjuje da bude sa srpskim narodom u pokrajini.

foto tanjug

 

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković istakao je u razgovoru sa zamenikom pomoćnika sekretara za evropske i evroazijske poslove i specijalnim izaslanikom SAD za Zapadni Balkan, Gabrijelom Eskobarom, da je Beograd spreman za nastavak pregovora, ali i da insistira na sprovođenju postignutih dogovora, pre svega dogovora o formiranju Zajednice srpskih opština.

Petković i Eskobar razgovarali su o perspektivama za nastavak dijaloga Beograda i Prištine, a tokom razgovora bilo je reči i o pitanjima registarskih tablica i energetike, saopšteno je iz Kancelarije.

Tom prilikom Petković je naglasio da je srpska strana ispunila sve korake iz energetske Mape puta kao i preuzete obaveze iz ostalih sporazuma, postignutih u briselskom dijalogu.

On je sagovorniku skrenuo posebnu pažnju na jučerašnju presudu koju je na ponovljenom suđenju protiv Ivana Todosijevića doneo takozvani Osnovni sud u Prištini i kojom je Todosijević osuđen na godinu dana zatvora.

Podsetio je takođe i na slučaj dvadesetogodišnjeg Nikole Nedeljkovića, koji je za Vidovdan uhapšen na Gazimestanu i samo zbog isticanja srpskih simbola osuđen na osam meseci zatvora.

Ovakvim presudama Srbima na Kosovu i Metohiji zabranjuje se pravo na mišljenje, slobodu govora i izražavanja i time ukidaju sve građanske i demokratske slobode, rekao je Petković.

„Zato, Beograd odlučno zahteva puno poštovanje člana 10 Prvog briselskog sporazuma kojim se predviđa da Srbi moraju biti većina u veću Apelacionog suda u procesima koji dolaze iz srpskih sredina na KiM, na šta su više puta ukazali i najviši predstavnici međunarodne zajednice“, istakao je Petković.

On je sagovorniku skrenuo pažnju i na kršenja sporazuma o zvaničnim posetama kojima mu Priština zabranjuje da bude sa srpskim narodom u pokrajini.

„Uprkos svemu, Beograd ostaje suštinski zainteresovan za očuvanje mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu i apeluje da se odlučnim političkim i diplomatskim sredstvima spreče svi oni koji prete destabilizacijom regiona i novim konfrontacijama“, zaključio je Petković.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Četvrtak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana