Petković s Hilom o protivpravnim potezima Prištine

Objavljeno: 11.08.2022. 14:02 Izmenjeno: 14.08.2022. 15:56

Ukazao je i na porast etnički motivisanih incidenata prema Srbima,

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković upoznao je ambasadora SAD u Srbiji Kristofera Hila sa poslednjim jednostranim i protivpravnim akcijama Prištine i izrazio zabrinutost zbog sve češćih poziva na rat i sukobe kojima danima svedočimo iz Prištine.

Petković je rekao da je Beograd nedvosmisleno opredeljen da sva otvorena pitanja i probleme na prostoru Kosova i Metohije rešava u okviru dijaloga u Briselu jer smatra da je to jedini put za pronalaženje trajnog i prekopotrebnog mira.

S druge strane, umesto pregovora, Aljbin Kurti želi da zvecka oružjem i preti srpskom narodu u pokrajini, dodao je Petković.

Beograd pretnje iz Prištine shvata veoma ozbiljno i očekuje i od međunarodne zajednice da na njih adekvatno reaguje, jer nema normalizacije odnosa pod oružjem i oklopnim vozilima, upozorio je Petković.

„Upravo najave iz Prištine da se u Briselu neće razgovarati o srpskim ličnim kartama i registarskim oznakama, niti da je Kurti spreman da formira ZSO, već da od 1. septembra najavljuje nove jednostrane mere, što pokazuje da Priština ne želi da gradi trajni mir i stabilnost na ovim prostorima. Svakodnevno svedočimo pokušajima Prištine da potpuno ukinu i obesmisle dijalog i sruše i svaki mogući most saradnje i poverenja koji bismo izgradili. Uprkos tome, Beograd ostaje opredeljen za dijalog“, istakao je direktor Kancelarije za KiM.

On je sagovornika upoznao i sa koracima koje Beograd preduzima kada je reč o sprovođenju dogovorene Mape puta u oblasti energetike i još jednom podvukao da naša strana ispunjava sve preuzete obaveze u dogovorneim rokovima, ali da su nažalost poslednje akcije Prištine ostavreni pomak u dijalogu vratile tri koraka unazad.

Ukazao je i na porast etnički motivisanih incidenata prema Srbima, njihovoj i imovini SPC, za koje po pravilu niko nije sankcionisan i poručio da će uprkos militantnim nastojanjima Prištine Beograd nastaviti da insistira na dijalogu kao jedinom mehanizmu za rešavanje problema i normalizaciju odnosa, pri čemu, dodao je, ceni doprinos SAD procesu dijaloga.

Srpski gradonačelnici na KiM: Položaj Srba sve teži

Gradonačelnici iz srpskih opština sa KiM upozorili su da je položaj Srba u pokrajini iz dana u dan sve teži i teži i da je na delu „opšta kriminalizacija“ Srba na KiM.

Oni su se takođe, pobunili zbog tretmana Srpske liste i njenog potpredsednka Milana Radoičića, odbacujući optužbe Prištine koja ih naziva kriminalcima.

„I kada, na primer, Srbi poput nas u Štrpcu, preregistruju vozila, izvade kosovska dokumenta, prihvate da budu deo kosovskih institucija, onda će naći druge razloge da nas predstave kriminalcima“, konstatuje gradonačelnik Štrpca Dalibor Jevtić u saopštenju.

On dodaje da bi Albanci da kriminalizuju sve Srbe samo da ih nema i da im ne smetaju.

„I kada Srbin želi da se na Kosovo vrati optuže ga da je ratni zločinac. Kada Srbin želi da na Kosovu opstane optuže ga da je švercer. Kada se Srbin politički bori za svoj narod optuže ga da je kriminalac“, ukazuje Jevtić.

Gradonačelnica Gračanice LJiljana Šubarić kaže da Srbi na KiM sa strahom primaju izjave albanskih političkih lidera koji se nalaze na čelu institucija i neskriveno propagiraju antisrpsko raspoloženje.

„Da nije žalosno, bilo bi smešno da ministar policije Svečlja govori o borbi za zakonitost, a da pri tom nije dao nijedan odgovor kada će odgovorni za desetine napada na Srbe biti privedeni pred lice pravde, i da li je zakonit bio upad u našu opštinu bez sudskog naloga januara ove godine“, navodi Šubarić u saopštenju.

Gradonačelnik Zubinog potoka Srđan Vulović istakao je da srpski narod, a posebno građani Ibarskog Kolašina znaju ko je odgovoran za njihovo svakodnevno maltretiranje u njihovim selima, kućama i putevima.

„Neće uspeti namera gospodina Svečlje i Prištine da lažima o istaknutim Srbima, poput gospodina Radoičića, ili izmišljotinama o srpskom državnom rukovodstvu umanje njegovu odgovornost za sve što se čini protiv golorukog naroda, ali i protiv mira na ovim prostorima“, poručio je Vulović u saopštenju.

Gradonačelnik Kosovske Mitrovice Milan Radojević kaže da patroliranjem oklopnim vozilima i „hamerima“ kroz centar grada, dok se održava Mitrovački festival kulture i dok deca igraju na bini, pokazuje kako Priština zamišlja borbu protiv Srba na severu.

„Ne postoji grad u Evropi gde se patroliranje policajaca obavlja „hamerima“. Izgleda da su deca koja igraju na bini i neguju kulturnu i folklornu tradiciju svoga naroda pretnja po ustavni poredak Kosova. Mi smo svoji na svome i zato jasno poručujemo da odavde nema nazad“, poručio je Radojević u saopštenju.

Gradonacelnik Novog Brda Svetislav Ivanović istakao je da je preduslov mira da oni koji vode institucije ne koriste svoj položaj za ugnjetavanje građana.

„Pozivam Dželjaja Svečlju da umesto lažnih optužbi protiv srpskog naroda i njegovih političkih predstavnika, građanima odgovore na pitanja kada će živeti bolje, kada će odgovorni za napade na Srbe biti lišeni slobode, kada će se omogućiti bezbednost za povratak 250.000 raseljenih, kada će se Srbima vratiti imovina, kada će prestati šikaniranje našeg sveštenstva?“, pita Ivanović u saopštenju.

On takođe poziva Svečlju da javno objavi koliko je u poslednjih nekoliko godina bilo ubistva i drugih teških krivičnih dela u sredinama u kojima ima apsolutnu vlast, pošto je severom više nego opsednut.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Subota
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana