Petković: Priština potvrdila izveštaj o ugroženosti Dečana Tanjug

Objavljeno: 18.05.2021. 15:09 Izmenjeno: 19.05.2021. 09:07

 Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković ocenio je danas da su predstavnici prištinskih institucija pismom i zahtevima upućenim organizaciji Evropa nostra, koja je Visoke Dečane stavila na listu najugroženijih lokaliteta kulturnog nasleđa na „starom kontinentu“, potvrdila te činjenice.

„Svaka vrsta političkog pritiska koji dolazi iz Prištine da se manastir Visoki Dečani izuzme sa liste najugroženije evropske baštine, samo su dodatna potvrda o njegovoj ugroženosti“, naveo je Petković.

Podsećajući na sve napade na manastir, uključujući i minobacačke napade, naglasio da bi zbog svega toga bilo svrsishodnije da, umesto pisama sa nepostojećom argumentacijom, vlasti u Prištini potpišu ukaz o povraćaju 24 hektara oduzete manastirske zemlje i tako bar pokažu da poštuju vlastite zakone, ako već ne veruju svetskim organizacijama.

Direktor Kancelarije podsetio je da je svaki napad na objekte Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i Metohiji, a samo za mesec i po bilo ih je čak 11, bio praćen antisrpskom retorikom političkih lidera u Prištini.

Zbog toga se, ističe Petković, i najnovija poruka o Visokim Dečanima ne može tumačiti drugačije, nego kako nova pretnja bezbednosti ove svetinje i manastirskom bratstvu.

„Ugroženost manastira Visoki Dečani notirali su u izveštajima i Evropa Nostra i UNESKO, a ukoliko u Prištini ne veruju ovim organizacijama, ne bi bilo loše da pročitaju i poslednji izveštaj Stejt departmenta u kome se posebno ističe osetljiv položaj manastira Visoki Dečani“, naveo je Petković.

Visoki Dečani su, naglasio je, najčešće napadan objekat Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i Metohiji, koji se od 2006. nalazi na Uneskovoj listi svetske baštine u opasnosti i pod 24 satnom zaštitom Kfora.

„Oružano je napadan čak četiri puta, dva minobacačka napada izvršena su 2000. godine, u vreme martovskog pogroma 2004. na manastir je ispaljeno osam minobacačkih granata, a 2007. godine je izvršen još jedan minobacački napad, koji je rezultirao i sudskom presudom”, podsetio je on.

Takođe, 2014. godine na zidovima manastira ispisani su grafiti „UČK ISIS”, a u januaru 2016. godine ispred manastira su uhapšena četvorica naoružanih kosovskih Albanaca, od kojih su dvojica bili na crnoj listi simpatizera Islamske države, naveo je Petković.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Ponedeljak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana