Paketi pomoći za Rome u Beogradu Tanjug

Objavljeno: 08.04.2020. 12:27 Izmenjeno: 08.04.2020. 16:57

Pripadnici romske nacionalnosti koji žive u Beogradu dobiće na poklon pakete pomoći sa namirnicama i sredstvima za ličnu higijenu, čija je distribucija počela danas.

foto Beoinfo

Prema rečima zamenika gradonačelnika Gorana Vesića, Grad Beograd je pripremio 200 paketa, zajedno sa Crvenim krstom Srbije, koji će biti podeljeni stanovnicima kontejnerskih naselja na teritoriji prestonice, kao i romskim porodicama koje su dobile socijalne stanove.

„Danas je Svetski dan Roma i iako se nalazimo u vanrednoj situaciji, činimo sve da se setimo naših stanovnika romske nacionalnosti i učinimo ono što možemo da im i u ovoj situaciji poboljšamo standard“, rekao je Vesić.

Kada su u pitanju Romi, naveo je da je prošla godina godina bila veoma uspešna za Beograd.

Podsetio je da je završen projekat sa EU pod nazivom „Sagradimo dom zajedno“ u okviru koga su, precizirao je, 293 romske porodice, odnosno više od 1.500 članova tih porodica smešteni u stanove ili seoske kuće koje su kupljene za tu namenu.

„Na taj način smo pokazali da je naša namera da Romi budu ravnopravni članovi društva i uživaju sve pogodnosti kao i ostali članovi društva“, rekao je Vesić.

Ukazao je da Roma ne treba da se setimo samo na današnji dan, Svetski dan Roma, već svih 365 dana u godini i da razmišljamo o tome kako da im pomognemo jer su oni, dodao je, vredni i odani Beogradu i Srbiji.

„Oni su uvek tu kada god je trebalo da se podnesu sve nedaće zajedno sa svim ostalim građanima Srbije“, rekao je Vesić i Romima čestitao njihov dan na srpskom i romskom jeziku.

Zamenik predsednika Nacionalonog saveta romske nacionalne manjine Aleksandar Balinović je rekao da su Romi vekovima prolazili kroz teška vremena putujući iz države u državu i izlazili jaki.

„Današnjim gestom, Grad Beograd je pokazao solidarnost prema Romima da im pomogne kad im je najteže“, rekao je on i zahvalio predstavnicima gradske vlasti, Crvenom krstu i svima koji učestvuju u podeli paketa Romima.

Gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević je čestitala pripadnicima romske nacionalnosti njihov dan i istakla da je Grad uz njih danas, kao i svih prethodnih godina.

„I sada, kada je vanredno stanje i kada je teško, mi vodimo računa o njima“, rekla je ona i dodala da se u paketima nalaze osnovne životne namirnice i sredstva sa higijenu.

Navela je i da je počela distribucija zaštitnih maski, rukavica i sredstava za dezinfekciju ka romskim naseljima, te najavila da će Grad Beograd u saradnji sa gradskim opštinama i dezinfikovati određen broj romskih naselja.

 

Vesić na romskom jeziku čestitao Svetski dan Roma

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić, obraćajući se na romskom jeziku rečima: Bahtalo Romano Djes „8. april”, čestitao je danas Svetski dan Roma. Kako je istakao, ovo je prilika da se podsetimo šta smo sve uradili kako bi Romi postali ravnopravni članovi našeg društva.

– Moramo još dosta toga da uradimo, ali dosta pozitivnih stvari smo i uradili. Treba da budemo ponosni što svake godine Svetski dan Roma dočekujemo sa boljim rezultatima. Romi su lojalni članovi našeg društva, lojalni državljani Srbije, koji sa svim ostalim našim sugrađanima dele dobro i zlo – naveo je Vesić.

Zato, dodao je Vesić, o romskim pravima moramo da mislimo svih 365 dana u godini, a 8. april je samo dan kada treba da sumiramo rezultate i da se dogovorimo šta treba nadalje da činimo.

 

One Response to “Paketi pomoći za Rome u Beogradu”

  1. Mirjana каже:

    Postovani, sta se desilo sa obecanim paketima za penzionere koji imaju primanja manja od 30 000dinara. Naime, moj otac spada u tu grupu, zivi na Opstini Vozdovac i jos uvek nije dobio. Da li je to aktuelno i dalje?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Ponedeljak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana