Opština Rakovica pomaže u očuvanju romskog jezika

Objavljeno: 23.02.2016. 13:53 Izmenjeno: 23.02.2016. 13:53

Povodom Svetskog dana maternjeg jezika, Opština Rakovica poklonila je deci u romskom naselju Kijevo pribore za pisanje i crtanje. Cilj akcije je, kažu u opštini, da deca Romi zavole školu i očuvaju svoj jezik.

Kontejnersko naselje u Kijevu ima 42 dece koji pohađaju prva četiri razreda rakovičkih osnovnih škola. Njih je Opština Rakovica darivala priborima za pisanje i crtanje, a za mališane je organizovana i likovna radionica. Sve u cilju, kako kažu, da mali Romi zavole školu, rade na svom obrazovanju i očuvanju sopstvenog jezika i duha. Romi u Kijevu očekuju pomoć države i kada su stariji u pitanju.

Kontejnersko naselje u Kijevu nastalo je 2011. godine raseljavanjem neformalnog naselja u Belvilu. U preko 40 kontejnera, površine 12 kvadrata, živi nekoliko stotina ljudi. Tačan broj je teško utvrditi zbog čestih migracija.

Lingvisti su zaprepašćeni podatkom da u svetu svakih 15 dana nestane jedan maternji jezik, a zajedno sa njim i identitet i duh te grupe. Stručnjaci tu katastrofu upoređuju sa onom koje nosi globalno zagađivanje životne sredine.

U Opštini Rakovica odlučili su, zajedno sa Romima, da sledeći Svetski dan maternjeg jezika bude posvećen Romima. Njima će se pružiti prilika da se predstave na svoj način i na svom jeziku.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Grmljavina sa kišom

Trenutna temperatura 20°C

Grmljavina sa kišom

Sreda
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 25°C
Min: 17°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana