Oko 180 firmi na skupu za unapređenje odnosa regiona i SAD tanjug

Objavljeno: 02.11.2022. 11:26 Izmenjeno: 02.11.2022. 16:58

Čadež je naveo je da je aktivnost sa američkim partnerima dosta doprinela razvoju IT sektora u Srbiji.

foto tanjug

 

Više od 180 kompanija, od kojih je 27 iz SAD, učestvuje u Beogradu na konferenciji posvećenoj unapređenju ekonomskih odnosa regiona sa SAD, a predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež je na otvaranju izrazio očekivanje da će na tom skupi biti sklopljeni novi poslovni ugovori.

Dodao je da će u okviru današnje konferencije biti održano i oko 260 B2B (biznis tu biznis) sastanaka.

Čadež je rekao da oko 160 kompanija dolazi iz celog regiona, gradova kao što su Niš, Skoplje, Priština, Peć i drugi.

„Srbija i ovaj region jesu veliki potencijal kada je u pitanju znanje, inovacije i kreativnost“, poručio je Čadež.

Naveo je da je aktivnost sa američkim partnerima dosta doprinela razvoju IT sektora u Srbiji.

Ova konferencija Western Balkan Regional Commercial Conference and Busines s-to-Busines s Event“, organizuje se u okviru posete Srbiji i Crnoj Gori Trgovinske misije Vlade SAD, koju čine 27 američkih kompanija sa fokusom na IKT, energetiku i čistu tehnologiju.

SAD zainteresovane za veću sarađnju u energetici i IKT

Sjedinjene Američke Države grade dugoročna partnerstva sa kompanijama sa Zapadnog Balkana, rekao je u Beogradu zamenik pomoćnika ministra trgovine SAD za Evropu i Evroaziju Dejvid de Falko i naveo da ima jos prostora za unapređenje odnosa između njegove zemlje i regiona naročito u oblasti energetike i IKT tehnologije.

Ocenio je, na konferenciji posvećenoj unapređenju ekonomskih odnosa regiona sa SAD, da su sve zemlje regiona pune potencijala za dalju saradnju sa SAD.

„Svesni smo da razvoj i upotreba novih tehnologija ide ruku pod ruku sa razvojem našeg društva i demokratije. Želimo da pored privredne saradnje, doprinesemo da region postane i sigurno mesto za buduće generacije“, poručio je De Falko.

Privredna komora Srbije u partnerstvu sa Ambasadom SAD u Srbiji, Američkom privrednom komorom (AmC ham), uz podršku Komorskog investicionog foruma (KIF ZB6), organizovala je regionalnu konferenciju „Western Balkan Regional Commercial Conference and Busines s-to-Busines s Event“, posvećenu unapređnju ekonomskih odnosa regiona sa SAD.

Regionalna konferencija pružiće priliku predstavnicima šest privrednih komora Zapadnog Balkana, okupljenim na Investicionom forumu komora WB6, da predstave zajednički potencijal regiona.

Otpravnik poslova u ambasadi SAD u Beogradu Dzon Ginkel kazao je ovom prilikom da SAD gaje veliki optimizam kada je u pitanju razvoj regiona.

„Živimo u povezanom svetu i privrednici žele da koriste veze i svoj biznis obavljaju neometano“, poručio je on.

Ginkel je kazao da je cilj današnje konferencije, kao i saradnje SAD sa ZB, obezbeđivanje povoljnog poslovnog prostora za protok ljudi, roba i kapitala.

PKS okupila lidere IT sektora- Amazon,Cisk,Orakl,Motorolu…

Konferencija posvećena unapređenju ekonomskih odnosa regiona sa SAD „Western Balkan Regional Commercial Conference and Busines s-to-Busines s Event“ dovela je u Srbiju 27 američkih kompanija poput Amazon Veb Servisa, Orakla, Ciska i Motorole, a privrednici su se složili da će sastanci doneti nove poslovne ugovore i saradnju podići na viši nivo.

Na konferenciji se sa predstavnicima američkih kompanija susrelo oko 160 privrednika iz šest ekonomija Zapadnog Balkana.

Izvršni direktor i osnivač kompanije Ariel Zeus iz Kalifornije Luis Robles naveo je da njegova kompanija posluje već 10 godina.

„Naša misija je ovde da stvaramo biznis, i ostvarimo kontakte, ako postoji hemija, uspećemo u tome“, poručio je Robles.

Kazao je da je cilj njegove kompanije da ponudi zeljama ZB svoje naučno u tehnološko znanje, kao i da se upoznaju sa izazovima sa kojima se susreću IT kompanije sa ovih prostora.

Ispred start-up Dzobiti Ðorđe Vukotić kazao je da je glavni cilj njegove kompanije ostvarivanje direktnih kontakata sa liderima u IT sektoru iz SAD.

„Uvek se trudimo da budemo na događajima koji okupljaju američku i srpsku privredu“, rekao je on.

Objasnio je da njegova kompanija već sarađuje sa dosta američkih firmi i dodao da je ova konferencija prilika da proširoi poslovanje.

Vukotić smatra da su Amerikanci vrlo korektni partneri, koji vrlo jasno i precizno izražavaju svoje stavove.

Aneta Antova Peseva iz skopske firme Ultras navela je da se njena kompanija bavi sređivanjem softvera i hardvera.

Ocenila je da njena zemlja još puno treba da radi na digitalizaciji, kako bi postigla nivo vodećih zemalja sveta i zaklučila da će se ujedinjene zajedno lakše probiti na svetsko IT tržište.

„Godinama je ovaj region bio zapostavljen, a ovo je prilika da opet zaključimo neki “brak““, rekala je ona u šali.

Istakla je da je od velikog značaja za sve zemlje regiona da učestvuju na ovakvim konferencijama, kako bi svetu pokazali da su konkurentni na tržištu.

Rukovodstvo Pošte Srbije razgovoralo o saradnji sa Amazonom

Rukovodstvo Pošte Srbije razgovaralo j u Privrednoj komori Srbije sa predstavnicima kompanije Amazon o potencijalnoj saradnji, a na sastanku je predstavljeno i poslovanje Pošte.

Sa predstavnicima Amazona razgovarali su vršilac dužnosti direktora Pošte Srbije Zoran Ðorđević, izvršni direktor Nebojša Marković, direktorka Funkcije usluga Bojana Nikolić i zamenik direktora Funkcije poštanske mreže Viktor Kostić, saopštila je Pošta.

Precizira se da je na sastanku razgovarano o tome da cene poštarina za ovaj region budu duplo niže od dosadašnjih, tako da proizvodi poručeni preko Amazon platforme budu povoljniji krajnjim kupcima.

„Predstavnici Amazona su upoznati i sa zakonom po kojem su pošiljke vrednosti manje od 50 evra oslobođene od carine, uz plaćanje PDV-a. Između ostalog, na sastanku je razgovarano o budućnosti elektronske trgovine i saradnji Amazona i Pošte Srbije u ovom segmentu, budući da je ova američka multinacionalna tehnološka kompanija fokusirana upravo na elektronsku trgovinu“, navodi se u saopštenju Pošte Srbije.

Predstavnici Amazona borave u Beogradu na regionalnom skupu “Western Balkan Regional Commercial Conference and Busineš-to-Busineš Event”, koji organizuje Privredna komora Srbije u partnerstvu sa Ambasadom SAD i Američkom privrednom komorom, uz podršku Komorskog investicionog foruma.

Konferencija je okupila 27 američkih kompanija sa fokusom poslovanja na informaciono-komunikacionim tehnologijama,energetici i čistoj tehnologiji, a više od 160 regionalnih kompanija danas je bilo u prilici da održe bilateralne sastanke sa istaknutim američkim kompanijama, napominje Pošta.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Vedro

Trenutna temperatura 20°C

Vedro

Nedelja
Pretežno sunčano

Max: 28°C
Min: 14°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana