Obeležen Svetski dan bioetike Beoinfo

Objavljeno: 19.10.2016. 13:01 Izmenjeno: 19.10.2016. 13:01

Održana je svečana akademija povodom Svetskog dana bioetike u Rektoratu Beogradskog univerziteta. 

Zamenik gradonačelnika Andreja Mladenović je istakao da je Srbiji pripala velika čast da se iz jedne srpske naučne institucije, Centra za bioetičke studije upravlja UNESKO-vom katedrom za bioetiku za celu Evropu. Danas se Dan bioetike proslavlja svuda u svetu, a Srbiji pripada posebno mesto zato što se u njoj proslavlja ovaj praznik ne samo za Srbiju već i za celu Evropu, istakao je zamenik gradonačelnika.

– Centar za bioetičke studije je za nekoliko godina svog postojanja zabeležio takve rezultate da danas Srbija predstavlja jednog od svetskih lidera u ovoj oblasti nauke, a preko Unesko katedre za Evropu i u ovom ogranku svetske organizacije. Iza takvog uspeha stoji veliki rad i posvećenost, kao i odlična saradnja sa drugim značajnim institucijama u Srbiji. Centar i na najrazličitije načine podstiče mlade da se što aktivnije uključe u pomenuta dešavanja i da se zainteresuju za nauku uopšte. Veliki broj volontera i studenata je aktivnostima koje su prethodile proslavi – pisanjem eseja, učestvovanjem u debatama, fotografijama i na druge načine doprineo obeležavanju Svetskog dana bioetike. Ovim je Centar za bioetičke studije nastavio sa tradicijom popularizacije nauke kod nas – rekao je Andreja Mladenović.

Profesor Vojin Rakić, direktor Centra za bioetičke studije, šef Unesko katedre i direktor Sekcije za Srbiju, istakao je da je najznačajniji rezultat dosadašnjeg rada to što je došlo do okupljanja svih evropskih zemalja u Katedru za bioetiku.

– Naš glavni cilj je bioetička edukacija, istraživanje i upućivanje šire javnosti u značaj etike u biotehnologijama. One danas omogućuju lečenje do sada neizlečivih oboljenja, ali to sobom nosi i određene etičke momente, jer pored lečenja bolesti, ljudi se mogu i menjati, što svakako nosi sa sobom i pitanja mogućih zloupotreba, što svakako treba da bude predmet rasprave a za dobrobit ljudskog roda – istakao je Rakić.

Na skupu je o ulozi bioetike govorila Amira Fazlagić, generalni sekretar Unesko katedre za bioetiku za Evropu, prorektor za nastavu Nada Kovačević, kao i drugi eminentni stručnjaci u ovoj oblasti. Na svečanosti su uručene i nagrade za najbolju studentsku fotografiju na temu „Ljudska prava i ljudsko dostojanstvo”.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Petak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana