Novi Savski most smanjiće saobraćajnu gužvu na Gazeli i Brankovom mostu Studio B

Objavljeno: 07.02.2018. 13:04 Izmenjeno: 07.02.2018. 18:29

Novi Savski most biće bezbedniji i moderniji i doprineće smanjenju saobraćajnih gužvi na Gazeli i Brankovom mostu, rekao je zamenik gradonačelnika Andreja Mladenović. Govoreći o njegovoj izgradnji, zamenik gradonačelnika Andreja Mladenović istakao je za Studio B da će Novi most biti deset puta jeftiniji od Mosta na Adi.

Na mestu Starog savskog mosta potrebno je izgraditi novi, sa još po dve trake i sa pešačkim stazama, čime će Beograd nastaviti da se razvija i u saobraćajnom i u urbanističkom  smislu, rekao je zamenik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović, gostujući danas na Studiju B.

– Stari tramvajski most napravljen je kada su Nemci okupirali Beograd i to je vojni most kakve su nacisti postavljali po Evropi kako bi premostili reke. To je metalni most koji ne ispunjava sve standarde jer imamo pristupne saobraćajnice koje mnogo više saobraćaja dovode do mosta nego što on sam može da propusti. Njega tehnički nije moguće proširiti i zato je najbolje rešenje gradnja novog mosta sa četiri trake, tramvajskim šinama i pešačkim stazama. Taj most se uliva u dva velika saobraćajna toka sa obe strane i mnogo bi doprineo protočnosti saobraćaja. Sa tunelom koji je u planu, ukupno bi trebalo da bude smanjen saobraćaj u centru za najmanje 14 odsto. Postojeći most neće biti srušen, već premešten na drugu lokaciju, kao pešačka veza sa Lidom ili Adom Međicom, što će zavisiti od stručnih analiza. Novi most će, takođe, biti deset puta jeftiniji od Mosta na Adi. CIP je dobio projekat, javna nabavka je završena i u narednih 300 dana biće urađena tehnička dokumentacija novog mosta – kazao je Mladenović.

On je podsetio da se u najskorije vreme očekuje i otvaranje tendera za Bulevar patrijarha Pavla.

– To je važan projekat jer se sada spuštanjem sa Mosta na Adi ulazi praktično u Topčiderski park. Saobraćajnica bi zapravo trebalo da ide u tunel ispod Topčiderskog brda i izađe na Autokomandu. Tako bismo rasteretili čepove koji se stvaraju u saobraćajnim špicevima kod Miloševog konaka. Završili smo Bulevar heroja sa Košara, sada smo nadomak izvođača radova za postavljanje šina na Mostu na Adi – kazao je Mladenović.

Zamenik gradonačelnika kazao je da je u toku i izrada detaljnog plana za prostor na Novom Beogradu, preko puta Beograda na vodi.

– Tu će biti moderno naselje sa višespratnicama, a što se tiče Starog sajmišta, donesen je novi zakon, tu će biti postavljen memorijal o Holokaustu i stradanjima tokom Drugog svetskog rata. Plan bi trebalo da bude pred odbornicima tokom ove godine i na taj način će i taj prostor biti isplaniran i realizovan onako kako i zaslužuje – kazao je Mladenović.

Govoreći o pešačkim zonama, Mladenović je podsetio da su završeni Obilićev i Kosančićev venac, kao i da će Vasina ulica biti pretvorena u prostor za pešake.

– Imaćemo zonu od Studentskog trga do Kosančićevog venca, sve do Savske promenade. Sa pasarelom koja će ići od Kalemegdana, moći ćete da se spustite do Beograda na vodi i Ade Ciganlije, a podsetiću da do skoro to niste mogli da učinite ni biciklom. Uspeli smo da Beogradu damo novi izgled i novi duh, što pokazuje i dolazak skoro milion stranih turista sa više od dva miliona noćenja – rekao je zamenik gradonačelnika.

Mladenović je istakao da gradska vlast otvara mnoge poslove koji imaju za cilj proširenje kanalizacione mreže, među kojima su oni u Batajnici, Međulužju kod Mladenovca, naselju Braće Marić u Krnjači i drugim mestima.

– Doneli smo desetogodišnji plan, projekti su u toku, gradiće se fabrike za preradu otpadnih voda, potpisan je memorandum sa kineskim partnerom za centralni kanalizacioni sistem u Velikom Selu, tu su banatski, batajnički i ostružnički sistemi. Imamo i posebne projekte za postrojenja u Obrenovcu, Lazarevcu, delu Grocke, Sopota i Barajeva. To su ogromna sredstva, ali kad imate ovakav investicioni ciklus kakav ima Beograd sada, vi možete da investirate i radite na infrastrukturnim projektima koji su od izuzetno velike važnosti za glavni grad i njegove stanovnike – kazao je Andreja Mladenović.

One Response to “Novi Savski most smanjiće saobraćajnu gužvu na Gazeli i Brankovom mostu”

  1. Sb каже:

    Poštovani gospodine Mladenoviću
    Moram da priznam da sam prilično zbunjen tvdnjom da će novi most biti 10 puta jeftniji. Pre gradnje mosta na Adi bilo je govora da će sam most koštati oko 100 miliona evra, a sa pristupnim saobraćanicama, sa tunelom ispod Topčidera i vezom sa mostom na Adi Huji još 400 miliona evra. Možete li da mi kažete procenu cene izgradnje novog mosta, cenu tunela, cenu premeštanja starog mosta i cenu pristupnih saobraćajnica. Ukoliko Vam je poznato molio bih da me obavestite o dužini oba mosta kao i dužini planiranih pristupnih saobraćajnica. Bio bih Vam zahvalan ukoliko nađete vremena i pružite mi željene informacije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Subota
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana