Brnabić: Nemamo dovoljno kvalitetnih škola za prekvalifikaciju u IT Tanjug

Objavljeno: 07.02.2018. 12:58 Izmenjeno: 07.02.2018. 12:58

U Srbiji nema dovoljno kvalitetnih škola i predavača za prekvalifikacije u IT sektoru, a tržište pokazuje potrebu za obučavanjem 3.000 kandidata za tu oblast, izjavila je predsednica vlade Ana Brnabić koja je danas obišla polaznike drugog ciklusa prekvalifikacija u Beogradskom institutu za tehnologije.

Brnabićeva je navela da je drugom fazom prekvalifikacija u IT sektoru obuhvaćeno 700 polaznika umesto 900, kako je ranije najavljeno, ali da će čim se stvore kapaciteti početi obuka i za preostalih 200 kandidata. “To je još jedan od pokazatelja potencijala koje Srbija ima, a koje u ovom trenutku ne možemo da iskoristimo. Vlada je sa Nacionalnom službom za zapošljavanje (NSZ) budžetirala sredstva za još 1.500 polaznika koji treba da prođu obuku u ovoj godini, jer potrebe u privredi postoje, ali nam nedostaju kvalitetne škole i predavači za prekvalifikaciju“, rekla je premijerka.

Ona je istakla da se oko 35 odsto, od ukupno 100 polaznika koji su u pilot fazi prošli obuku prošle godine, zaposlilo u IT sektoru. “Ono što investiramo u prekvalifikacije vraća se u budžet kroz poreze i doprinose nakon 9 do 14 meseci, u zavisnosti kada se ljudi zaposle, što nam pruža mogućnost da nastavimo da ulažemo u projekat prekvalifikacije“, naglasila je Brnabićeva. Dodala je da se za drugu fazu prekvalifikacija u IT sektoru koja se sprovodi u saradnji sa Beogradskim institutom za tehnologiju prijavilo 12.000 kandidata i da je od testiranih 8.000, odabrano 900 za program obuke. Ovaj program postaće primer projekta za zapošljavanje i investiranje u ljude koji su potrebni tržištu, a kojima je potreban posao koji se više plaća i koji predstavlja bolju perspektivu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 23°C

Pretežno vedro

Ponedeljak
Pretežno sunčano

Max: 35°C
Min: 22°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana